Здрасти, понеже и аз съм от Пловдив ми е интересно на кой сервиз си се спрял, може и на лично да пишеш.
По повод маслото на двг аз лично карам с оригинално 0w20 и засега нямам желание да пробвам 5w30. Гледал съм тестове и наистина уж двг работи една идея по-тихо с 5w30, но и има и друго че хибрида не вкарва мотора в някакви екстремни обороти така или иначе. При градско каране постоянния старт/стоп и пробега на къси разстояния не успяват да изпарят влагата в маслото и затова се препоръчвало оригиналното 0w20 заради по-ниския вискозитет и специални добавки.
За антифриза задължително розовия SuperLL Toyota. Тук може освен другото да се отрази и на водната помпа неоригиналния антифриз.
За кутията също, нищо различно от Toyota ATF WS. Каквото искат да ти обясняват от тоя сервиза
В Тиксим такова масло не сменят, нямало указан интервал от Тойота

Иначе си го купих от там :-)
И един съвет понеже май не е коментиран тук - почисти си филтъра и вентилатора на батерията.
kyoshinn написа: ↑06 Мар 2026 16:29
Здравейте отново, след доста лутане по сервизи, къде официални, къде не. Накрая мисля, че намерих своето място, но все още има няколко въпроса, които ме глождят. Първо за маслото, знам, че по спецификацията го дават 0w20, но в момента и от предния собственик така мнение знам, че колата е с 5w30 и уж работила по-добре, защото с 0W20 понякога в студено се чувала веригата. Все пак колата е на 200+ хиляди километра. От сервиза също ми казаха след като поговорихме, че с 5/30 ще е по-добре, но аз се чудя дали да не си върна оригиналното 0/20 ? Втория въпрос е за антифриза. До колкото четох почти задължително се ползва Super long life coolant на Toyota, но от сервиза ми казаха, че просто се гледат спецификациите на антифриза и се слага според тях, там не знам G12 G13 G14 ли какво ми каза, нямало нужда да се пълнят гушите на официалните представителства, но ако съм държал, няма проблем да е оригиналния. Има ли смисъл да настоявам и реално да е по-скъпо с оригиналния антифриз или както ми обясниха, там да наливат по спецификация ? Същата история и с маслото на скоростната кутия, нямало нужда да е на Тойота, просто трябвало да си отговаря на стандарта atf was мисля, че казаха ? Та, има ли смисъл да настоявам за тези на Тойота или каквото направят ?