Новак с хибрид Auris 2 1.8 Hybrid (2013-2015 г.)

strahomen1
Благодарил/а: 7 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от strahomen1 » 23 Фев 2026 16:13

Здравей колега,
Бих препоръчал със маслата и 3-те филтъра да смениш и свещите!Имай впредвид че са специфични,май бяха с 12 и тънкостенен ключ иначе не влиза стандартния камък.Аз ползвам от няколко години масло Fuchs GT1 FLEX 5 0W20 и съм доволен.Не доливам на 15К.Хваща ми 4.1-4.2 л
Относно батерията.Имам достоверна информация,че специално Аурисите са с заводско недоизмислено обдухване/охлаждане на клетките и затова при тях най-бързо се скапват.При Приус,РАВ4 и Ярисите нямат тоз проблем.Човека,който сменя моята батерия,вече предлага нови китайски батерии мисля,че със 3 години гаранция и на цена около 1800Евро.Той разполага и със диагностика за батерии със реални стойности,но е нужно около 1 ден за всички тестове на машината.Услугата е със сваляне на цялата батерия,почистване,подмяна (ако има нужда) на шайби на клемите и диагностиката.Това беше на някаква цена около 100 евро преди 1.5 година.След диагностиката ти казва какво е състоянието и ти дава вариантите (цяла нова,цяла втора ръка,или само няколко клетки..Човека е супер коректен и съвестен.
За най-повърностна преценка на око батерията,не трябва да се зарежда много бързо,както и да пада бързо.Горе долу на загряла кола при равно място трябва да ти изкара около 2 км със скорост до 50км/ч.Ако ги изкарва,значи ще имаш още време до ремонт.
Успех!
Поздрави!
Carina 4AFE - 1994 - бивша
Corolla 4EFE - 1998 - бивша
Prius 2011
Forester 2.0XT - 2004 - бивша
Yaris 2008 d4d

kyoshinn
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 3 пъти

Мнение от kyoshinn » 26 Фев 2026 22:53

Малко ъпдейт. Както се каза, отидох, видях, побе.. купих. За сега колата е чук, стегнато окапване, всичко работи, батерията мисля, че е супер (така ми и казаха след проверка). Мисля, че нито бързо се зарежда, нито пада, но все още не мога да свикна, кога работи двигателя, кога се зарежда, кога няма да се зарежда и прочие. Гледам батерийката, понякога има примерно 3-4 черти пък не иска да мине на EV като върна педала на газта, но може би го отдавам на това, че парното работи и като паднат температурите на антифриза и двигателя задължително работи да вдигне пак градус. Тук идва следващия ми въпрос, никъде не намерих индикация за температурата, реално не знам кога колата е загряла и мога да давам газ, кога е студена.. ще тръгне ли да прегрява и т.н. и малко ми е неприятно, защото тръгне ли да прегрява се надявам да почне да пищи от рано, но пък дори и без това, не знам кога примерно е позагряла, за да мога на спокойствие да давам газ и да я вкарвам в обороти. За сега гледам да карам по следния начин - ускорявам като давам газ тъкмо да влезе в power и след, което на 50-60 градско примерно връщам педала на газта, светва EV и поддържам само. Някой, ако даде полезни съвети за това как най-правилно се кара без да съсипвам я двигател, в батерия ще е супер. За обслужването, най-вероятно в Тойота Пазарджик, чух, че са добри. За сега мисля масло, филтри, масло на скоростите, антифриз и спирачна течност, както и свещи. Тези водни помпи, трансформатори ли там какво са, както и веригата да не ги пипам ?

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 966 пъти
Получена  благодарност: 345 пъти

Мнение от WoLF » 26 Фев 2026 23:25

Според мен си се ориентирал добре, обслужвай и се радвай... Няма индикация за прегряване, ослушвай се за вентилатора на радиатора за достигнати 90ина градуса. Минаване само в EV режим е само за специални случаи, че после разхода се вдига да ти зареди батерията. С нормално каране без съобразяване с това, че е хибрид, би трябвало да дава разход около 6.5 градско. Със специални техники прави под 5.5(дори и под 5), но за мен не си струват усилията :thumbsup:
ИзображениеИзображениеИзображение

kyoshinn

Мнение от kyoshinn » 27 Фев 2026 07:17

Благодаря за отговора. Това с индикацията хип не ми харесва, ама такова е. Вентилатора хич няма и да го чуя, общо взето карам и все се надявам, ако почне да вдигне градус, да започне да пищи нещо. Иначе се ориентирам сега по парното, започне ли да духа леко хладко/топло, значи вече е започнала да загрява и мога да я вкарвам малко повече е обороти. За EV режим имах в предвид, че тя сама си влиза в този режим като върна газта и поддържам. Общо взето както казах, ускорявам, горе-долу таман стрелката влезе в power секцията, хем не влиза много в обороти да бръмчи, хем харчи по-малко и набирането е нормално. След, което на 50-60 връщам педала и влиза в EV автоматично и горе-долу педала до средата на еко и си върви на ток. Бутоните за EV/Eco/Power хич и не съм ги пипал, тя колата си знае. В момента единия разход, като прибирах колата (магистрала, извънградско, градско) даде 4.8. В момента само в града дето карах гледам се движи около 5 с оглед, че парното много работи и двигателя почти не гасне, защото е на къси разстояния

Аватар
WoLF

Мнение от WoLF » 27 Фев 2026 08:28

Всичко изглежда да е точно. Безаварийно!

kyoshinn

Мнение от kyoshinn » 27 Фев 2026 08:44

Благодаря, ако имаш все пак някакви други съвети, може да допълниш някога, ако се сетиш към темата. А, ето какво се сетих, гледам вчера ми светна лампата за гориво. На круиз изписваше към 30-40 км. След това ли влизам в резервата или като изпише 0 км и бензина приключва ?

Аватар
WoLF

Мнение от WoLF » 27 Фев 2026 08:54

Като при всяка друга кола - смята го на база средния разход и ако нищо друго не се промени след 0 имаш още някой км "подарък". Гледай да зареждаш на лампа, не по-ниско...

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 183 пъти
Получена  благодарност: 735 пъти

Мнение от mapamop » 27 Фев 2026 10:04

kyoshinn написа: 27 Фев 2026 08:44 вчера ми светна лампата за гориво. На круиз изписваше към 30-40 км.
WoLF написа: 27 Фев 2026 08:54 след 0 имаш още някой км "подарък"
Лятото сменях кошницата с бензиновата помпа на Авенсис Т25. Резервоара е 60 литра, като лампата светва на грубо оставащи 40 км пробег при около 8.9л/100км на дисплея, или на под първото деление за горивото на нивомера на километража. Предположих че няма да остане бог знае колко гориво след като покаже оставащ пробег 0км. Обаче ... след като показа 0km оставащ пробег минах 18 километра градски пробег, бръмча към 40 минути при един приятел с пуснат климатик в жегата, китайско радио с Андроид, и фарове на къси (имам заводски DRL и нямат изключване). После бръмча в гаража на отворени врати още 40 минути и не започна да "хъца". Изгасих я и реших че няма да има останал бог знае колко бензин, обаче се оказа че "бог знае колко много" е около 5 литра. Отделно че при оставащи 30-40 километра пробег никога не съм успявал да събера повече от 48 литра бензин на колонката, докато изключи пистолета . Това с малки изключения:
- Бензиностанция "Петрол" на кръговото на Дунав Мост в Русе - при несветнала лампа и оставащи грубо почти 90 километра пробег "Пичуете" успяха да налеят 54 литра бензин по брояч.
- "Шел" пак на кръговото на Дунав Мост в посока Силистра - 51 литра при оставащи 60 километра пробег.
- "Шел" на бул. България в посока "Метро"/"София" - 51 литра при оставащи 48 километра пробег.
Всичките три бяха на изгасена и НЕмигаща лампа за горивото, но ми беше ясно че няма да ми стигне оставащият пробег по разходомер да отида и да се върна от там накъдето отивах.
Статистиката си я водя от 2019 година, и почти винаги съм зарежал от лампа до изключване на пистолета...

Та в тоя ред на мисли - вероятно имаш достатъчно време и пробег да стигнеш до бензиностанция и да не започне да хълца, като започне да работи на малко бензин и много пари от резервоара.
Но и WoLF е много точен като ти писа да не преиграваш с карането на лампа - възможно е в резервоара да са натрупани разни ръжди и мръсотии от бензиностанциите, и е много вероятно да набиеш тези утайки в горивния филтър на кошницата в резервоара. На Авенсис Т25 поне НЯМА ОТДЕЛЕН ДЕТАЙЛ В КАТАЛОГА "горивен филтър", а има ЦЯЛА КОШНИЦА и цената за неоригинална на Bosch беше преди година към 600 лева. Предвид на цената, и панаира по смяната - не искаш да се движиш дълго време на светеща лампа за горивото.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

dracunculus
Благодарил/а: 242 пъти
Получена  благодарност: 149 пъти

Мнение от dracunculus » 27 Фев 2026 10:35

На мене на Лексуса лампата светва според книжката при около 10л. оставащи. Когато светне лампата и карам още едни 60км ми показва оставащ пробег 0км и, когато ида да заредя спокойно наливам още 6-7л., при резервоар 66л. Та, не се притеснявай, гледай да не я "празниш" до край просто
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line ->
https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html

kyoshinn

Мнение от kyoshinn » 27 Фев 2026 12:39

Добре, благодаря много за коментарите. Сега се ровя по обслужването. За филтри по принцип винаги до сега съм слагал МАНН, за масло ще гледам да е toyota но се чудя между 0W20 (Toyota fuel economy) и 5W30 (Toyota premium fuel economy c2). Според предния собственик с 5W30 колата работила по-добре. За скоростната кутия ясно пак Toyota AWS нещо си там. За антибиотици фрийза обаче никъде, нищо категорично не намерих, става ли обикновен червен/розов, на какви стандарти да отговаря и т.н. ? Че и никъде не намирам оригиналния на Тойота розов антифриз.

pminev
Автомобил: TLC 5.7 V8, 2008
Благодарил/а: 8 пъти
Получена  благодарност: 25 пъти

Мнение от pminev » 27 Фев 2026 12:59

https://namaleniavtochasti.com/toyota-o ... nk-5l.html
Тук има. Аз съм вземал и от ЕМАГ.
Като вземеш оригиналния номер и потърсиш в Гугъл излиза на още места.
Lexus LS 460, V8 / 2007
CHR 2.0 GR Sport, 2023

Hursa
Благодарил/а: 50 пъти
Получена  благодарност: 226 пъти

Мнение от Hursa » 27 Фев 2026 13:08

Сигурни ли сте, че няма индикация за температура? По стария има, съмнявам се по-новия да няма.
kyoshinn написа: 27 Фев 2026 07:17 След, което на 50-60 връщам педала и влиза в EV автоматично и горе-долу педала до средата на еко и си върви на ток.
След като двигателя се е стартирал - дали така го щадите? Както и батерията. Преценете - двигателя е стартиран, нека си работи - с част от мощността зарежда батерията, с другата част движи автомобила. Така симулирате рязко намаляло натоварване, предполагаемо спиране, системата го изключва. Но след това товара не е е по-малко и сравнително бързо ще изразходва акумулираното и евентуално ще изразходва малко повече от батерията. И пак ще трябва да стартира. Карайте си нормално. Така "заблуждавате" управляващия алгоритъм и той не прави циклите си съобразно натоварването. Така нито щадите двг, нито батерията, та евентуално вдигате и разхода (според мен).
За прегряване - карал съм сравнително доста динамично, при изкачване в проходи, със сравнително ниска скорост - така натоварването е доста по-голямо, а охлаждането по-слабо - само веднъж съм чул вентилатора. А никога не съм виждал да се покачва температурния индикатор над средата на шкалата. По лесно е да прегреете двг на нехибрид, от колкото на хибрид. Вярно, мощността не е много голяма и автомобила е по-тежък, но запаса по мощност на системата е достатъчна за да прегреете доста трудно двигателя, дори ако специално се стараете.
При стария аурис - след като ми показа 0 "оставащи километри" се наложи да карам още 70 км. Резервоара е 45 литра заредих "до пълно" малко под 40.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

kyoshinn

Мнение от kyoshinn » 27 Фев 2026 13:42

kyoshinn написа: 27 Фев 2026 12:39 Добре, благодаря много за коментарите. Сега се ровя по обслужването. За филтри по принцип винаги до сега съм слагал МАНН, за масло ще гледам да е toyota но се чудя между 0W20 (Toyota fuel economy) и 5W30 (Toyota premium fuel economy c2). Според предния собственик с 5W30 колата работила по-добре. За скоростната кутия ясно пак Toyota AWS нещо си там. За антибиотици фрийза обаче никъде, нищо категорично не намерих, става ли обикновен червен/розов, на какви стандарти да отговаря и т.н. ? Че и никъде не намирам оригиналния на Тойота розов антифриз.
По принцип за такива работи избягвам разни такива сайтове тип "Яко намаление.ком, частибг.бг и т.н.".

kyoshinn

Мнение от kyoshinn » 27 Фев 2026 13:43

Хурса, сигурен съм, че няма, нито стрелки, нещо да мери, нито някаква лампа, индикация в менюто или каквото и да е, аз и затова питах. За шофирането - съгласи ме.

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 183 пъти
Получена  благодарност: 735 пъти

Мнение от mapamop » 27 Фев 2026 13:49

kyoshinn, оем масло и антифриз може и от Интеркарс, ако много те напряга да спестиш лично съобщение на ToyotaForever/"Геомоторс" тук в неговата тема ... примерно...
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Публикувай отговор