BOz написа: Пежо 308 с 1.6хди има смесен разход от 3.5 на автомата и 3.2 на ръчката, а Приуса от 3.6. Това на многопрофилно каране, както сам казваш.
Не искам да става някакъв чат, но отчиташ ли изобщо в кой клас е Пежо 308 и в кой Приус.Приусът най-новият - среден разход 3,3/100км. Просто няма по-икономичен автомобил. Дай да не пишем ей така за спорта,а да представяме адекватни сравнения.Вчера прочетох дори в Ауто-Билд германците пишат,че според тях хибридите ще изместят дизелите до 2025 г. Само хвалят новия Приус. Приус има такъв блестящ имидж по цял свят,че е несериозно да омаловажаваме постиженията му. А иначе този дизел на Пежо , за който пишеш, наистина е с много добри показатели.
andrian999999 написа:
Само искам да ми отговориш на въпроса . Защо си купуваш хибрид?
това с королата е добър пример и не ми обяснявай за градския транспорт. а относно хибрида и дизеловия автомобил който си цитирал, да кажем ,че разликата в консумацията на гориво е 2литра в полза на хибрида на 100 000 км по днешните цени е спестяване от около 3500лв няма да ти го разделям на години за да видиш какъв стотинкаджия си , да не говорим къде е удоволствието от шофиране , аз ще карам ли, или ще гледам таблото дали карам икономично. Относно сравняването на сливи с круши:
Купувам си Мерцедес S-class на 5-6 години за 30 000лв и ти си сметни колко пари ми остават за гориво докато стигнем цената на новозакупения хибрид , а там комфорт и лукс да искаш, от въздушно окачване до масаж и обдухване на седалките да не ми лепне ризата на гърба лятото. Тук вече сравняваме сливи ама с джанки. Основния въпрос е къде е преимуществото на хибрида и защо си го купуваш, и за мен единствения логичен отговор е по малкият разход на гориво, и пак стигаме до стотинкаджията , взимаш кола за 50-60 бона ама искаш да ти харчи 4л на 100 няма го удоволствието от шофиране
Обяснил ти е защо е избрал хибрида. Но това е все едно да обясниш на баба си/и тя да разбере/,че хаус музиката или джазът е музика, тя пак би предпочела фолклор и Веско Маринов, не че са лоши, но става въпрос за начин на мислене и светоусещане, изградени във времето и последващо трудно приемане на новото или непознатото. И когато тези различия са неразбираеми за единия или за другия, поне единият е добре да прояви толерантност към отсрещната гледна точка. Не е лошо.
Има вероятност И стотинкаджии да си купуват хибриди, както и друг тип автомобили, най-малкото е достатъчно да погледнем от колко години се продава поне в Европа с успех дизелова S class с ниска мощност за този клас, и се купува. Определено в дизелова S class не се е търсело динамика! Нито се е залагало на голям комфорт предвид по-грубия дизелов двигател,който не съответства нито с шумната си работа, нито с по-грубата си работа на най-висок клас автомобил. За динамика с по-тежка предна ос да не говорим.
Но много хора си купуват хибриди заради технологичната им усъвършенстваност,докосване до автомобилния hich tech. Все пак тези са технологиите на бъдещето,а вече и на настоящето. Както обясни колегата, той е от тази категория хора. А защо пък един човек,ценящ високите /автомобилни/ технологии,ценящ здравината,която се съчетава с тях в хибридите на Тойота или Лексус, да не бъде и практик и да се възползва от другите позитиви на хибридната техника на Тойота- примерно да сменя накладки на около 100 000км., да не се налага смяна на дискове,което е следствие от хибридния начин на работа на автомобила му.
А по същество за 5-6 годишната S class за 30 000лв. колко пари да ти останат, като само да й смениш маслото в скоростите,накладките,дисковете, без да споменаваме ремонта на скъпото въздушно окачване и всичките други ремонти по един Мерцедес,съобразно цените им според мен поне не само,че няма да ти останат пари да спестиш,ами ще трябва да даваш и още, ако искаш да караш хубава S class,а не такава, на която от 2 преки да личи,че собственикът няма стандарта за такъв тип автомобил.
Ако за теб удоволствието от шофиране е S class, за друг ти нищо не разбираш от каране и си пенсионерски тип шофъор, този друг признава Nissan GTR или Porsche 911, за трети удоволствие е да кара мощен Lexus hybrid,а за четвърти е неповторимо удоволствие от шофирането на Nissan Leaf на електричество. Тоест удоволствие от шофирането за всеки може да значи различни неща предвид своеобразието на приоритетите, опита, често самооценката и т.н.