Румънците по нашите пътища

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
spritable

Румънците по нашите пътища

Мнение от spritable » 30 Авг 2009 16:32

За пореден път след шофиране извън града се удивявам от начина на каране на румънските шофьори.

Десетки пъти ми се е случвало в населено място аз да намаля до 50, а покрай мен румънците профучават със 100-120.
Предприемат толкова неправилни изпреварвания, че застрашават освен техния живот и на този на каращия насреща, но и на този който изпреварват. Два пъти ми се е случвало колата насреща да намали и да влезе в банкета за да не се удари с румънеца който ме изпреварва. Ако им свирнеш или им покажеш среден, се правят все едно нищо не се е случило и ти се репчат на среща, все едно ти си виновен.
Най-фрапиращото нещо е това, че те правят нарушения зашото знаят, че ще останат безнаказани. Бил съм свидетел как на румънец му пишат акт за висока скорост, той взема акта и докато върви към колата си, демонстративно го скъсва и хвърля пред очите на катаджията.

Знам ще кажете, че и доста българи правят така, но напоследък повечето безрасъдни шофьори които забелязвам са румънците.

Много сериозна прилика намирам в държанието и манталитена на румънците с нашите цигани. Представете си наш циганин с Х5 и начина му на каране.

Едва ли колегите от другите градове забелязват всичко това което казвам, но мисля че русенци много добре знаят за какво говоря.

П.С. Интересно ми е някой по запознат с правилника за движение да коментира дали нашите катаджии имат право да ги глобяват румънците със същите наказания като нас. Например няколко месеца без книжка за 40 километра над позволената?

Capo_69

Мнение от Capo_69 » 30 Авг 2009 18:39

Заделяте си по една ВИК тръба 1м. в колата и ги подхващате, ако се осмелят да спрат и да се направят на герой.
Ако изпищят няколко десетки ще си правят сметка след това.
А недай си боже да се случи съкатлък ПТП заради такъв кретен wink.gif
Не ми се мисли докато дойдат куките.
Че са цигани - цигани са, както са цигани и Италианците biggrin.gif

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 31 Авг 2009 00:02

Според мен имат право да ги глобяват. с над 31 км превишение трябва да им вземат книжката. Ама поредната булгарска простотия. кижката се взема сле двлязло в сила наказателно постановление. А кой може да накара руманеца дето преминава през бг да отида след 1 месец да си го вземе от кат????

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Bass_Man » 31 Авг 2009 02:19

Те заради това доста започнаха да измират . Ама лошото е , че ще затрият и някой покрай тях .

Аватар
Superchief
Обратна връзка:

Re: Румънците по нашите пътища

Мнение от Superchief » 01 Сеп 2009 00:45

spritable написа:За пореден път след шофиране извън града се удивявам от начина на каране на румънските шофьори.....
Подкрепям на 100 % казаното от Spritable.. имам многократни лични впечатления от безобразното гаменско шофиране на румънски шофьори - келеши .. и още по-безобразното бездействие на нашите контролни органи, които си затварят очите за нарушенията .. Недоумявам защо спрямо българите реакцията е моментална и санкцията тежка.. докато за румънците липсва такава..

Русенци вече сериозно страдат от наплива на румънски шофьори...

Считам, че поне от национално достойнство трябва да се вземат мерки по този проблем.. а проблема наистина е сериозен, поне за хората от Североизточна България.. В противен случай очаквам скоро време случаи на сериозна саморазправа на сънародници с румънските келеши..
Be a beauty..Be a beast.. TL be!

Аватар
spritable

Мнение от spritable » 01 Сеп 2009 10:31

До колкото разбрах от човек който работи в системата, има вече законов ред за наказване и дори отнемане на книжката на място за такива безрасъдни румънци. Но трябва да се направи една масова акция срещу тях. Да се вземат 1000-2000 книжки и тогава мълвата ще тръгне.

Аватар
yakimov_d
Обратна връзка:

Мнение от yakimov_d » 03 Сеп 2009 16:34

Мисля, че има начин да бъдат санкционирани, но на "органите на реда" не им се занимава, докато румънските им колеги не си поплюват - веднъж вече изгорях 120 румънски леи (към 60 лв) за превишение 16-18 км/ч над разрешената скорост и си ги платих на място. Заснели са ме с камера и след 20-тина км пост, който спира всички (румънски, български, турски и прочие) водачи, които са били заснети с превишена скорост и издава някакъв фиш, който се плаща на място. Не съм запознат какво става, ако кажеш, че нямаш пари да платиш.
Toyota Corolla AE111 4A-FE 1998, ще я поливам да стане Lexus

El Camino

Мнение от El Camino » 03 Сеп 2009 16:45

A на мен на влизане в БГ един полицай тръгна да ми взима немската книжка. Датата е май 2009.
Хич не го вярвах и нямах намерение да му давам 20 евро за нищо, та ме вкара в стаичката и ми показа демонстративно подредени на масата актове със чъждестранни шофьорски книжки събрани.
А де?

Аватар
newmiro

Мнение от newmiro » 04 Сеп 2009 21:56

и ти кво напрай? дали са били истински unsure.gif
stay up and keep shining!!

slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки tongue.gif

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 05 Сеп 2009 08:01

доколкото ми е известно,не може да се пише акт на чужд гражданин,а глобата трябва да се плати на момента.ако бъде спрян при нарушение и няма толкова пари в момента му се задържа личен документ(паспорт),но не книжката,за да е сигурно,че ще се върне да плати.това е ситуацията в италия например.при по-тежко провинение с много висока глоба му се взимат ключовете от колата и директно в пандела,докато бъде организирано плащането.
друг е въпросът със снимка от стационарен радар или фиш за неправилно паркиране например,има вече влязло в сила споразумение за ес и за всяka глоба,по-голяма от 40€ се уведомява съответната полиция в страната на нарушителя и тя му праща честитката.
и понеже и румънците са в ес би трябвалo да се процедира с тях по същия начин.
в заключение мисля,че подобни въпроси трябва да се решат генерално от правителството,като се придържат към съществуващия ред и опит в други страни от ес нaпримeр.
чуждестранни шофьорски книжки мисля че никоя полиция няма право да взима,но знам,че в италия са го правили.
@El Camino да не си попаднал на негодниците недалеч от драгоман в посока софия,тия се мислят за много хитри и правят пари на черно.надявам се бат бойко да вземе да направи някаква контролна служба,че да ги озапти малко.аз съм се справял с много подобни келеши,дори осъдих австрийската полиция преди време,ама това е друг въпрос.за съжаление има моменти,когато липсва времето а и познанията за законите в съответната страна и човек ще неще пада в лапите на корупцията.
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 05 Сеп 2009 19:50

jim_beam написа:....ако бъде спрян при нарушение и няма толкова пари в момента му се задържа личен документ(паспорт)....
Това не може да е вярно - никой няма право да ти задържа документ за удостоверяване на личността...

П.С. май има вариант и за задържане:
ЗДвП чл.165, ал.2
1. имат право да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство и с извършвания превоз;
2. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) имат право да изземват и задържат документите по т. 1 в допустимите от закона случаи;
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 05 Сеп 2009 21:18

ако мислим логично това е начина,доста е малка вероятността някой да има резервен паспорт и да отпраши.не по-малко ефективен е и италиaнския метод,тогава всеки румънски джигит ще кара като на шофьорски изпит.

в общи линии понятието румънец зад волана го разбирам в преносен смисъл,твърде много нашенци бих нарекъл така,но нали си го знаем... biggrin.gif

в словения и хърватско също се изземват паспорт при птп със ранени,за да се предотврати напускането на страната.е за словения има и парична гаранция,понеже без документ пак може да изчезнеш.
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 08 Сеп 2009 21:48

Що не почерпим челен пример от южните ни съседи византийците, там те снимат спират те и май директно без много въпроси се сбогуваш е с предния си номер докато си платиш глобата (на която тече сериозна "лихва" за всеки просрочен ден) и там като гледам така съобразително карат не че няма и там бързаци...
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 11 Сеп 2009 22:04

Че те и българите не могат да ги задължът да си ги платят...

Публикувай отговор