Румънците по нашите пътища
Румънците по нашите пътища
За пореден път след шофиране извън града се удивявам от начина на каране на румънските шофьори.
Десетки пъти ми се е случвало в населено място аз да намаля до 50, а покрай мен румънците профучават със 100-120.
Предприемат толкова неправилни изпреварвания, че застрашават освен техния живот и на този на каращия насреща, но и на този който изпреварват. Два пъти ми се е случвало колата насреща да намали и да влезе в банкета за да не се удари с румънеца който ме изпреварва. Ако им свирнеш или им покажеш среден, се правят все едно нищо не се е случило и ти се репчат на среща, все едно ти си виновен.
Най-фрапиращото нещо е това, че те правят нарушения зашото знаят, че ще останат безнаказани. Бил съм свидетел как на румънец му пишат акт за висока скорост, той взема акта и докато върви към колата си, демонстративно го скъсва и хвърля пред очите на катаджията.
Знам ще кажете, че и доста българи правят така, но напоследък повечето безрасъдни шофьори които забелязвам са румънците.
Много сериозна прилика намирам в държанието и манталитена на румънците с нашите цигани. Представете си наш циганин с Х5 и начина му на каране.
Едва ли колегите от другите градове забелязват всичко това което казвам, но мисля че русенци много добре знаят за какво говоря.
П.С. Интересно ми е някой по запознат с правилника за движение да коментира дали нашите катаджии имат право да ги глобяват румънците със същите наказания като нас. Например няколко месеца без книжка за 40 километра над позволената?
Десетки пъти ми се е случвало в населено място аз да намаля до 50, а покрай мен румънците профучават със 100-120.
Предприемат толкова неправилни изпреварвания, че застрашават освен техния живот и на този на каращия насреща, но и на този който изпреварват. Два пъти ми се е случвало колата насреща да намали и да влезе в банкета за да не се удари с румънеца който ме изпреварва. Ако им свирнеш или им покажеш среден, се правят все едно нищо не се е случило и ти се репчат на среща, все едно ти си виновен.
Най-фрапиращото нещо е това, че те правят нарушения зашото знаят, че ще останат безнаказани. Бил съм свидетел как на румънец му пишат акт за висока скорост, той взема акта и докато върви към колата си, демонстративно го скъсва и хвърля пред очите на катаджията.
Знам ще кажете, че и доста българи правят така, но напоследък повечето безрасъдни шофьори които забелязвам са румънците.
Много сериозна прилика намирам в държанието и манталитена на румънците с нашите цигани. Представете си наш циганин с Х5 и начина му на каране.
Едва ли колегите от другите градове забелязват всичко това което казвам, но мисля че русенци много добре знаят за какво говоря.
П.С. Интересно ми е някой по запознат с правилника за движение да коментира дали нашите катаджии имат право да ги глобяват румънците със същите наказания като нас. Например няколко месеца без книжка за 40 километра над позволената?
Заделяте си по една ВИК тръба 1м. в колата и ги подхващате, ако се осмелят да спрат и да се направят на герой.
Ако изпищят няколко десетки ще си правят сметка след това.
А недай си боже да се случи съкатлък ПТП заради такъв кретен
Не ми се мисли докато дойдат куките.
Че са цигани - цигани са, както са цигани и Италианците biggrin.gif
Ако изпищят няколко десетки ще си правят сметка след това.
А недай си боже да се случи съкатлък ПТП заради такъв кретен

Не ми се мисли докато дойдат куките.
Че са цигани - цигани са, както са цигани и Италианците biggrin.gif
- Superchief
- Обратна връзка:
Re: Румънците по нашите пътища
Подкрепям на 100 % казаното от Spritable.. имам многократни лични впечатления от безобразното гаменско шофиране на румънски шофьори - келеши .. и още по-безобразното бездействие на нашите контролни органи, които си затварят очите за нарушенията .. Недоумявам защо спрямо българите реакцията е моментална и санкцията тежка.. докато за румънците липсва такава..spritable написа:За пореден път след шофиране извън града се удивявам от начина на каране на румънските шофьори.....
Русенци вече сериозно страдат от наплива на румънски шофьори...
Считам, че поне от национално достойнство трябва да се вземат мерки по този проблем.. а проблема наистина е сериозен, поне за хората от Североизточна България.. В противен случай очаквам скоро време случаи на сериозна саморазправа на сънародници с румънските келеши..
Be a beauty..Be a beast.. TL be!
Мисля, че има начин да бъдат санкционирани, но на "органите на реда" не им се занимава, докато румънските им колеги не си поплюват - веднъж вече изгорях 120 румънски леи (към 60 лв) за превишение 16-18 км/ч над разрешената скорост и си ги платих на място. Заснели са ме с камера и след 20-тина км пост, който спира всички (румънски, български, турски и прочие) водачи, които са били заснети с превишена скорост и издава някакъв фиш, който се плаща на място. Не съм запознат какво става, ако кажеш, че нямаш пари да платиш.
Toyota Corolla AE111 4A-FE 1998, ще я поливам да стане Lexus
- jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
доколкото ми е известно,не може да се пише акт на чужд гражданин,а глобата трябва да се плати на момента.ако бъде спрян при нарушение и няма толкова пари в момента му се задържа личен документ(паспорт),но не книжката,за да е сигурно,че ще се върне да плати.това е ситуацията в италия например.при по-тежко провинение с много висока глоба му се взимат ключовете от колата и директно в пандела,докато бъде организирано плащането.
друг е въпросът със снимка от стационарен радар или фиш за неправилно паркиране например,има вече влязло в сила споразумение за ес и за всяka глоба,по-голяма от 40€ се уведомява съответната полиция в страната на нарушителя и тя му праща честитката.
и понеже и румънците са в ес би трябвалo да се процедира с тях по същия начин.
в заключение мисля,че подобни въпроси трябва да се решат генерално от правителството,като се придържат към съществуващия ред и опит в други страни от ес нaпримeр.
чуждестранни шофьорски книжки мисля че никоя полиция няма право да взима,но знам,че в италия са го правили.
@El Camino да не си попаднал на негодниците недалеч от драгоман в посока софия,тия се мислят за много хитри и правят пари на черно.надявам се бат бойко да вземе да направи някаква контролна служба,че да ги озапти малко.аз съм се справял с много подобни келеши,дори осъдих австрийската полиция преди време,ама това е друг въпрос.за съжаление има моменти,когато липсва времето а и познанията за законите в съответната страна и човек ще неще пада в лапите на корупцията.
друг е въпросът със снимка от стационарен радар или фиш за неправилно паркиране например,има вече влязло в сила споразумение за ес и за всяka глоба,по-голяма от 40€ се уведомява съответната полиция в страната на нарушителя и тя му праща честитката.
и понеже и румънците са в ес би трябвалo да се процедира с тях по същия начин.
в заключение мисля,че подобни въпроси трябва да се решат генерално от правителството,като се придържат към съществуващия ред и опит в други страни от ес нaпримeр.
чуждестранни шофьорски книжки мисля че никоя полиция няма право да взима,но знам,че в италия са го правили.
@El Camino да не си попаднал на негодниците недалеч от драгоман в посока софия,тия се мислят за много хитри и правят пари на черно.надявам се бат бойко да вземе да направи някаква контролна служба,че да ги озапти малко.аз съм се справял с много подобни келеши,дори осъдих австрийската полиция преди време,ама това е друг въпрос.за съжаление има моменти,когато липсва времето а и познанията за законите в съответната страна и човек ще неще пада в лапите на корупцията.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Това не може да е вярно - никой няма право да ти задържа документ за удостоверяване на личността...jim_beam написа:....ако бъде спрян при нарушение и няма толкова пари в момента му се задържа личен документ(паспорт)....
П.С. май има вариант и за задържане:
ЗДвП чл.165, ал.2
1. имат право да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство и с извършвания превоз;
2. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) имат право да изземват и задържат документите по т. 1 в допустимите от закона случаи;
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
ако мислим логично това е начина,доста е малка вероятността някой да има резервен паспорт и да отпраши.не по-малко ефективен е и италиaнския метод,тогава всеки румънски джигит ще кара като на шофьорски изпит.
в общи линии понятието румънец зад волана го разбирам в преносен смисъл,твърде много нашенци бих нарекъл така,но нали си го знаем... biggrin.gif
в словения и хърватско също се изземват паспорт при птп със ранени,за да се предотврати напускането на страната.е за словения има и парична гаранция,понеже без документ пак може да изчезнеш.
в общи линии понятието румънец зад волана го разбирам в преносен смисъл,твърде много нашенци бих нарекъл така,но нали си го знаем... biggrin.gif
в словения и хърватско също се изземват паспорт при птп със ранени,за да се предотврати напускането на страната.е за словения има и парична гаранция,понеже без документ пак може да изчезнеш.
-
Що не почерпим челен пример от южните ни съседи византийците, там те снимат спират те и май директно без много въпроси се сбогуваш е с предния си номер докато си платиш глобата (на която тече сериозна "лихва" за всеки просрочен ден) и там като гледам така съобразително карат не че няма и там бързаци...
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Че те и българите не могат да ги задължът да си ги платят...El Camino написа:http://dnes.dir.bg/2009/09/11/news5057511.html