чукане в мотора

Аватар
sveto2000

Мнение от sveto2000 » 21 Мар 2008 16:18

и аз имам съмнения че нещо не е наред чува се някакво чукане ама дали от този проблем не знам сменях ремъма и ролката и преди и след го имаше,сложих и масло Toyota и пак си остана дали тези двигатели на са малко по шумни става въпрос за 7а-фе, чувал съм 4е издават така наречения гърлен шум,и ако има този проблем какво може да се отрази на двигателя,иначе няма проблем набира се нормално няма прекъсвания.
Toyota Avensis 98, 7A-FE
Toyota - RAV 4 II - 2.0 i 16V (5 dr) (150 Hp)

Аватар
kristian

Мнение от kristian » 12 Апр 2008 22:43

Да споделя и още нещо около този мотор( което поне аз открих вчера)
Та ситуацията е следната :
Нещо много гадно джангърка около ангренажа и ремъка прави едни камшици по1-2см wacko.gif .
В сервиз ми бяха сменяли водна помпа и ремък преди 10 000км.
Хвщам и разглобявам ,щото вече не ща да вярвам на никого(писах в друга тема защо)
Проверявам ролко.помпи и т.н.-всичко си е О.К.
Слагам пак ремъка ,100 часа игра с белезите(странното е че няма белег на зъбната ролка на коляновия вал.а на ремъчната шайба)Намествам белезите ,въртя с ключа 2-3 оборота,паля и трът-тъ-тът-тъ-тът..... sad.gif
Айде пак почвам да ровя ,пак намествам шаибата на 0град и изненада разпределителния вал изместен с 2зъба wacko.gif Отпускам натяжната ролка и пак наново.И се оказва че при това положение хлабината на ремъка след разпред.вал ту голяма ту стегнато.И пак си ровя в мойта си книжка smile.gif и там пише така:
След като наместите белега на разпределителния вал и белега на шайбата на коляновия вал на 0град,въртите коляновия вал на 1 7/8 оборота и тогава стягате обтяжната ролка.Деиствително при това положение хлабината на ремъка след разпределителния вал(по посока на въртенето) е най-малка.И тогава стягате обтяжната.Това положение отговаря на 45град преди ГМТ на 1-ви цилиндър.
Сигурно за мнозина от вас това е известно,но за мен ( и за такива като мен дето обичат да си ровят сами по колите) си беше нещо ново.
Странното обаче е че колата доста се промени.И то в добра посока.Т.е възможно е и някои "майстор" преди това в сервиза да не си е свършил добре работата(или просто да не е знаел подробностите) :thumbsup: :thumbsup:
http://www.vbox7.com/play:124bedab
TOYOTA PICNIC 3S-FE
"TOYOTA" 807

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 12 Апр 2008 23:31

Всички двигатели с "тясна глава" са само с една ролка за ангренажа - това по повод че някой питаше. Ми мойто майстор явно се оправя с японките защото ми смени ремъка без после да се налага да тунинговам нещо.
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V

ceko26

Мнение от ceko26 » 14 Апр 2008 09:47

Не съм сменял на Тойотата, но на всички коли при завъртането на коляновия вал в някоя посока ремъка се оптяга от едната страна, а от другата се отпуска.Това отпускане трябва да е в норма.Според мен при завъртане по-посока на ролката трябва да е най-голямо отпускането и да се обере с нея.
Задължително след стягане на ролката се превърта коляновия вал на ръка 2-3 пъти и се гледат пак белезите да не стане беля.
Авенсис 3S-FE

nachinaeshto_japanche

Мнение от nachinaeshto_japanche » 14 Апр 2008 20:49

На мен ангренажния ремък ми го сменя един пишман майстор, предполагам за 1-ви път сменяше на тойота защото оглеждаше кое от къде да отвие и т.н. Разбира се не следваше процедурата описана по-горе, зъбните колела на валовете не ги е презацепвал. Накрая завърши с думите "врътни да видим ще запали ли". След смяната мощността си беше мисля същата, но стана по шумен двигателя.
Да ама мен започна да ме яде отвътре правилно ли е зацепен ремъка и отивам право в официалния сервиз на тойота в пловдив. Приемчика взема колата и се надяваше да се разкарам, обаче аз веднага се лепнах за стъклата над сервиза. Колата стоя 1 час, след което приемчика отвори капака на колата гледа 5 секунди затвори го и изкара колата. Носи ми ключа и вика всичко е ок правилно е зацепен. Стоях безмълвен няколко секунди чудейки се дали наистина съм в сервиз на ТОЙОТА. Разбира се номера му не сработи защото бях гледах дали ще работят по колата. Не ми взе пари (нямаше и да получи), но ми загуби времето. Абсурландия .... нямам думи.
Вече никакви сервизи докато колата не умре.

Аватар
kristian

Мнение от kristian » 14 Апр 2008 22:14

ceko26 написа:Не съм сменял на Тойотата, но на всички коли при завъртането на коляновия вал в някоя посока ремъка се оптяга от едната страна, а от другата се отпуска.Това отпускане трябва да е в норма.Според мен при завъртане по-посока на ролката трябва да е най-голямо отпускането и да се обере с нея.
Задължително след стягане на ролката се превърта коляновия вал на ръка 2-3 пъти и се гледат пак белезите да не стане беля.
Въпроса е в това че ремъка ту се отпуска ту се стяга.Става дума за хлабината след ангренажа по посока на въртене на ремъка.И когато е стегнат тогава се фиксира/затяга обтягащата ролка.Това го дават да стане както писах при звъртане на коляновия вал на 1 7/8 оборота.Белега на рмъчната шайба показва 45град преди ГМТ на 1 цилиндър.
TOYOTA PICNIC 3S-FE
"TOYOTA" 807

ceko26

Мнение от ceko26 » 16 Апр 2008 11:03

Да това е заради пружините на клапаните които създават усилие при натискане и отпускане на клапан. Явно на 45 градуса някак се застъпва усилието на клапаните и разпределителния вал е в равновесие.
Авенсис 3S-FE

Аватар
kristian

Мнение от kristian » 16 Апр 2008 11:29

ceko26 написа:Да това е заради пружините на клапаните които създават усилие при натискане и отпускане на клапан. Явно на 45 градуса някак се застъпва усилието на клапаните и разпределителния вал е в равновесие.
:thumbsup:
TOYOTA PICNIC 3S-FE
"TOYOTA" 807

nachinaeshto_japanche

Мнение от nachinaeshto_japanche » 16 Апр 2008 19:45

Аз свалих мануал за подмяна на ангренажен ремък на 4A-FE и там никаде не се споменава за презацепване на валовете.

Аватар
kristian

Мнение от kristian » 16 Апр 2008 23:11

nachinaeshto_japanche написа:Аз свалих мануал за подмяна на ангренажен ремък на 4A-FE и там никаде не се споменава за презацепване на валовете.
Никой не казва че се презацепват.Нямаш работа да отваряш капка на главата за да смениш ангренажа.Просто темата тръгна от там.
TOYOTA PICNIC 3S-FE
"TOYOTA" 807

nachinaeshto_japanche

Мнение от nachinaeshto_japanche » 17 Апр 2008 10:09

Ако някой обича да се цапа, това може да му е от полза.
Смяна на ангренажен ремък:
http://voipbg.dyndns.org/1/timingbelt4a-fe.pdf

Публикувай отговор