Yaris vs Polo vs C3

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 14 Мар 2008 10:47

pepa_k написа:Защо Ярис не се продава или по-точно няма пазар в САЩ...
По принцип се предлага, но дали се продава? :whistle:

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 14 Мар 2008 10:59

Scott написа:
е как може бе, 1.5 автоматичка за 12к $ bash.gif

Аватар
pepa_k

Мнение от pepa_k » 14 Мар 2008 12:56

Scott написа:
Е да де въпроса ми беше защо не се продава? Ако е защото е малка кола то четох че SMART са пуснали нов модел (и то супер супер малък) само за пазара в САЩ. Щом SMART се продава защо американците не щът да купуват Ярис ?

http://www.smartusa.com/
Toyota Corolla 1.6 VVT-i MMT

Аватар
Ael
Получена  благодарност: 4 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Ael » 14 Мар 2008 13:52

joney написа: Не съм посещавал завод за производство на автомобили, но съм добре запознат със производствени процеси на поточни линии. ......

...... Всички мисии на ООН по света са въоръжени с джипове на Тоьота. Но се обзалагам, че ако един RAV4 или Land Criuser закупен от БГ го закарате на някоя мисия, да речем в Етиопия, няма да издържи толкова, колкото същия модел закупен от да речем от Германия и подложени на едно и също натоварване.
Как може да знаеш как седят нещата реално ,след като не си посещавал !? Не се заяждам просто ми е интересно то къде черпиш информация. Или го караш на фантазия само. И все си мисля че несмките ауриси и короли версо са си пак от Турция и са си с накладки Бош с логото на Тойота. Разлика няма! Тя и цената е същата почти така че разлика в качеството няма.

Аватар
trinity
Обратна връзка:

Мнение от trinity » 14 Мар 2008 14:45

Ael написа:
joney написа: Не съм посещавал завод за производство на автомобили, но съм добре запознат със производствени процеси на поточни линии. ......

...... Всички мисии на ООН по света са въоръжени с джипове на Тоьота. Но се обзалагам, че ако един RAV4 или Land Criuser закупен от БГ го закарате на някоя мисия, да речем в Етиопия, няма да издържи толкова, колкото същия модел закупен от да речем от Германия и подложени на едно и също натоварване.
Как може да знаеш как седят нещата реално ,след като не си посещавал !? Не се заяждам просто ми е интересно то къде черпиш информация. Или го караш на фантазия само. И все си мисля че несмките ауриси и короли версо са си пак от Турция и са си с накладки Бош с логото на Тойота. Разлика няма! Тя и цената е същата почти така че разлика в качеството няма.
По въпроса за цената на аурис/корола:
аз съм с королка, а сетра ми с аурис, купени от БГ за определена цена, за която в германия е можело да вземем същите коли + кожа, ксенон и навигация - екстри, които дори не се предлагат в БГ, с изключение на навигацията, за която ми поискаха 2500 eur wacko.gif
Toyota corolla 2.0 D4D, Sol, 2007

Аватар
pepa_k

Мнение от pepa_k » 14 Мар 2008 15:10

trinity написа: По въпроса за цената на аурис/корола:
аз съм с королка, а сетра ми с аурис, купени от БГ за определена цена, за която в германия е можело да вземем същите коли + кожа, ксенон и навигация - екстри, които дори не се предлагат в БГ, с изключение на навигацията, за която ми поискаха 2500 eur wacko.gif
На мен ми предложиха и ксенон и кожа има ги в листа с допълнителни екстри.

По въпроса за цената - аз имам много близка приятелка във Франция и Королката (като поръчвах мойта проверихме) там беше значително по - скъпа rolleyes.gif не си спомням точните цени но беше поне 2/3000 евро повече същото изпълнение.

mitoko

Мнение от mitoko » 14 Мар 2008 16:00

извинявам се за прекъсването и тъпия въпрос unsure.gif
новите королки къде ги правят. ? и ако имате инфо за другите модели също ми е инатересно...

Аватар
pepa_k

Мнение от pepa_k » 14 Мар 2008 17:18

mitoko написа:извинявам се за прекъсването и тъпия въпрос unsure.gif
новите королки къде ги правят. ? и ако имате инфо за другите модели също ми е инатересно...
Аз доколкото знам:

Корола - Япония (със сигурност)
Аурис - Турция
Ярис - Франция
Авенсис - Англия

:thumbsup:

Аватар
Ael
Получена  благодарност: 4 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Ael » 14 Мар 2008 20:16

Аз когато купувах моята преди 3 месеца тука беше 28500 а в Germany същия Аурис го харчеха за 13700 еуро. Затова казвам че са горед доло еднакви.

joney

Мнение от joney » 14 Мар 2008 22:11

trinity написа:
Ael написа:

По въпроса за цената на аурис/корола:

Не съм посещавал автомобилен завод, но съм работил на поточна линия в завод за електроавтоматика. Винаги се знаеше съответната партида за къде ще се експедира и съответно с какви детайли да се произведе. Наистина автомобила е много по-сложно изделие от един ел.автомат, но философията на конвейра е една и съща. Примера с накладките е съвсем случаен и не непременно те са по-евтини (калпави). Направете си проста сметка. Само от един автомобил ако се "спестят" 500 еур, за кави суми става въпрос. БГ е страна в която системата за защита на потребителя е слабо развита да не кажем, че хич я няма. На практика, обикновения потребител изобщо не защитен. Дори да се отнсе към някоя значима масмедия (вестник или телевизия), тя в 99,9% от случаите не би му побликувала антирекламата. Работат е там, че съответния производител, рзпространител или дилър на съответната стока ( било автомобил. телевизор, печка и т.н.т.) е същвременно и голям рекламодател в съответната медия и тя няма интерес да се занимава с публикации против съответната марка. Друг фактор, който определя на автомобилния БГ пазар да се предлагат по-евтини и от-там по-некачествени продукти е неговата бавна обръщаемост. Рядко явление е да се заменя колата с нова през 3-4-5 год. Това е следствие на ниската покупателна способност на по-голямата част от населението в БГ и от там насадилата се народо философия, че като си купиш нещо по-скъпо, то е за цял живот. Има и други фактори и неща, но ще ги изложа по-късно в друг пост. cool.gif

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 15 Мар 2008 01:55

Темата се отплесна в много фантазьорска посока.Нещата са точни.-Ако Тойота се опитва да спестява някое кокошкарско евро от части по колата/не консумативи/,тя ще трябва да се бръкне много по-дълбоко,за да ги покрие през гаранционния период.А нещото ,което отличава Тойота от всички други компании,е системата й за ефективно производсто,която на първо място е културата Тойота.Така че ,трябва да е ясно,че поточните линии на Тойота са поточни линии са Тойота и не могат да бъдат сравнявани с останали поточни линии на известни и безизвестни компании,защото именно ТПС отличва Тойота от всички останали и именно ТПС позволява Тойота да произвежда най-много коли в света, в същото време колите й да са най-здрави и издръжливи,и в същото време Тойота да печели най-много от всеки произведен свой автомобил,в същото време да плаща най-високи заплати в целия автомобилен бранш.Нахвърлям ги нещата най-отгоре без да задълбавам в спецификата на културата Тойота и системите за ефективно производство ,въведени от нея в автомобилния бизнес.
А между другото,като стана въпрос за България и некачествени коли и нетърсене на правата заради слабо развита система за защита на потребителя.В крайна сметка трябва да е ясно,че европейските закони са приоритетни пред националните.Националните закони важат само ,където няма съответен закон на ЕС.Особено ако се говори за защита на потребителя, при дейната работа на Кунева като еврокомисар и чувствителната реакция на европейците към некачествени стоки,мисля е несериозно да се говори.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 15 Мар 2008 03:54

pepa_k написа:
mitoko написа:извинявам се за прекъсването и тъпия въпрос unsure.gif
Аз доколкото знам:

Корола - Япония (със сигурност)
Аурис - Турция
Ярис - Франция
Авенсис - Англия

:thumbsup:
Да те едитна леко:
Corolla-Япония
Auris-Англия,Турция
Corolla Verso-Турция.
Другото е така.

Scott

Мнение от Scott » 15 Мар 2008 13:33

LEXUS написа:... именно ТПС позволява Тойота да произвежда най-много коли в света, в същото време колите й да са най-здрави и издръжливи,и в същото време Тойота да печели най-много от всеки произведен свой автомобил,в същото време да плаща най-високи заплати в целия автомобилен бранш...
... и един мармот увива шоколади в пропагадни листовки...
Изображение

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 16 Мар 2008 02:21

Scott,казал съм ти ,че срещу мен да тичаш,няма да ме стигнеш по отношение на знанията ми за Тойота.Ни най-малко не цитирам пропагандни листовки ,а неща от книги и статии,една от които написани от Джефри Лайкър,който е удивен от японското чудо от 80-те и от уникалния успех и пробив на японските фирми и техния мениджмънт.Джефри Лайкър,тогава доцент от Мичиганския Университет,сега професор, е изпратен лично от американците в Япония,заедно с Джон Кембъл и др. по програма"Програма за японското технологично управление".Тази изследователска програма ,както казва той,му позволява да продължи проучването си на японската автомобилна промишленост,като той насочва специално внимание към Тойота,като отличаваща се от другите японски прозиводители,както казва той,с духа на партнорство между нея и доставчиците й.Но,конкретно, насочва вниманието си към ТПС и процеса на продуктово развитие..За да напише труда си,Лайкър има зад гърба си 20 годишни набюдения над Тойота и компаниите,които се учат от нея,разбирай-всички ,които се стремят към ефективно производство,т.е. всички.Разказва за непрестанното усъвършенстване и ангажиране на работниците,съждаващо истинско самообучаващо се предприятие.Идеята за проучването не е на Тойота,а е американска.Една от многото особености на ТПС е участието на самите работници на монтажната линия в усъвършенстването на продуктите.Ако не ме лъже паметта повече от 85% от предложенията за подобрения са приети и внедрени.Уважението,разбирането и провокирането на собствените екипи и доставчици са част от успеха на ТПС.Но защо да ти обяснявам за Джидока,Канбан ,Генчи Генбуцу,Just in time,като ще разбереш само последното и след като не си прочел 1 изречение за Toyota Production System,а опонираш?!Доста книги е нужно да прочетеш преди да вземеш отношение по тези въпроси-"Машината,която промени света"(Уолмак,Джоунс,Руус 1991)
"Ефектичното мислене","The Japanese Automobile Industry.Technology and Management at Nissan and Toyota". и т.н.. Още нещо,което не знаеш,Тойота е семейна компания,колкото и огромна да е тя,т.е най-огромната в автомобилния бизнес и винаги се е управлявала от японци,при това всички от тях са минали по целия йерархичен път към върха в компанията,нищо случайно никога не се е случвало в Тойота,затова е N:1. А именно разрушаването на фирмената култура,прави една компания податлива към разруха,именно това сториха Мерцедес с Крайслер,след като вместо сливане и обмен на технологии и бизнес подходи,те погълнаха,сдъвкаха и изплюха Крайслер като разрушена компания.И за това мога да говоря доста дълго.

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 16 Мар 2008 02:25

Scott написа:
LEXUS написа:... именно ТПС позволява Тойота да произвежда най-много коли в света, в същото време колите й да са най-здрави и издръжливи,и в същото време Тойота да печели най-много от всеки произведен свой автомобил,в същото време да плаща най-високи заплати в целия автомобилен бранш...
... и един мармот увива шоколади в пропагадни листовки...
Изображение
Въпреки зоологическите вметки,кое по-точно не е вярно от това,което казах?Защото всичко ,което казах, са ясни и точни световноизвестни ФАКТИ.

Публикувай отговор