Corolla Verso 1.8 1ZZ-FE Грешка P0171 на газ и високи тримове (LTFT +25%) под товар бедна смес

aradob
Автомобил: Corola verso 1.8
Благодарил/а: 3 пъти

Corolla Verso 1.8 1ZZ-FE Грешка P0171 на газ и високи тримове (LTFT +25%) под товар бедна смес

Мнение от aradob » 18 Авг 2026 23:43

vfr800 написа: 18 Авг 2026 00:10
aradob написа: 16 Авг 2026 23:59 Аз лично се насочвам към ниско налягане на бензина . Т.е недостиг на бензин. Т.е или помпата не дава правилно налягане или запушени филтри на инжектори или не добро впръскване на самите инжектори. Насочих се към горивото защото правихме изследване с дим машина и уж всичко по вакуум е наред. та да видим дали ще е така както ги виждам аз нещата
Човече имаш две горива. И двете се държат по един и същи начин, но нямат нищо един общ компонент. Очевидно проблема не е в ниско налягане на горивото. Ако беше така щеше да имаш само проблеми на бензин , но не и на газ. Търси си проблема другаде. Жокер от мен. Намери друг дебитомер за тестове.
Според майстора на газ това не е съвсем така . Компютъра които отговаря за газ умножава с коефициент стойностите подадени от компютъра за бензин и от там идва подобната картинка при газта.

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 607 пъти
Получена  благодарност: 132 пъти

Мнение от gena_bs » 19 Авг 2026 08:09

Всички, предполагам, вече са на ясно, че си ходил при "майстори".
Потърси доказани и проверени специалисти!

Успех с "изследванията"!
И да не забравиш да публикуваш протоколите с резултатите от тях.

Двигателист
Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
Благодарил/а: 38 пъти

Мнение от Двигателист » 19 Авг 2026 20:45

aradob, виж сега, нещата с бензин/газ не стоят баш така. Ще се опитам да го обясня максимално кратко и ясно, защото вероятността да стане дълго и на никой да не му се чете е голяма.

Иначе да, газовите инжектори просто копират импулс от бензиновите, с определен коефициент, но това съвсем не означава, това което ти казва твоят доверен специалист. Ще пробвам с прост пример. Да кажем, че когато всичко е било наред и с основната горивна уредба (бензин) и с придатъка (пропан-бутан) си имал дълга корекция (трим) нула, както когато двигателят работи на газ, така и когато работи на бензин. Не се хващайте за стойността нула, опростявам за по-лесно.

Сега, да кажем се случва това, което мислиш, че се е случило – запушване, ниско налягане на бензина и т.н. Това веднага се регистрира от първата кислородна сонда като бедна смес, което води до плюсова кратка и ако проблема продължи определено време се натрупва и положителна дълга корекция (+20%, например) до момента в който тази корекция е достатъчна за да компенсира проблема и горивната смес стане отново стехиометрична (алфа, или ламбда=1). И така може да си караш. Дотук говоря за работа на бензин.

Сега, приемаме, че вече минаваш на газ, като приемаме твоята хипотеза, че газовата си е перфектна, а проблема е само на бензин. Какво се случва?
Първо газовите инжектори в първият момент получават 20% по-дълъг импулс, отколкото преди да се появи повредата в бензиновата уредба, когато всичко е било наред. Защото копират базови бензинови времени с корекцията им и съответен коефициент от газовата. И защото имаш записана +20% дълга корекция. Което естествено, след като газовата е наред, води веднага до регистриране на богата смес и съответно започва обратния процес започва се с отрицателни кратки корекции (къс трим) и постепенно намаляване на дългия до 0 (хипотетично).
В момента в който минеш отново на бензин, отново всичко се повтаря, но с обратен знак, докато се се натрупа достъчна положителна корекция, която да компенсира проблема в бензиновата горивна уредба.
Ако не наблюдаваш гореописаните ефекти при работа на двете горива, то тогава по-скоро не става въпрос за проблем в едната уредба. Това може да се наблюдава наистина при проблем в бензиновата система, но в случая и газовата трябва да е тотално осрана в същата посока (недостиг на гориво, бедна смес) за да се получава това. А ти твърдиш, че тя ок.

Затова и колегите по-горе ти казват да обърнеш внимание на общ фактор за двете уредби. Отделно ти дадоха и насоки.

Аз само ще повторя – задължително при тестовете на бензин, изолирай газовата, както откъм гориво, така откъм комуникация и смущения през обд, тоест изключи и захранването! Изолирай вакуумната линия през изпарителя и датчика, ако има такъв. Изолирай и вакуумният усилвателна спрачната уредба, просто за всеки случай.

И накрая, аз не съм работил със споменатите машини за дим, но съм прилагал един друг метод – пръскане със спрей от типа „старт“ (някакъв етер, за палене на дизели) на места от които имам съмнение, че има засмукване на паразитен (неизмерен) въздух. Тогава се замуква етер и видимо работата се променя.

gena_bs

Мнение от gena_bs » 20 Авг 2026 00:18

С димогенератора се работи много по-лесно и всичко се вижда моментално.
Даже не е нужно двг да е стартиран или да е включен диагностичен или измерителен уред.

С тези изходни и противоречащи си взаимно "данни" за повредата, дистанционно и врачка трудно би се справила.
За начало можеше да напишеш, как точно се е появил проблема/ -те.
Внезапно стават само, не дай Боже, пътните инциденти.
Всичко останало си има предистория. Чиито следи във вид на параметри се съхраняват в ECU-то на автомобила и практически всеки читав софт може да ги прочете.

Като преглеждам отново темата, на всеки пост на колегите, опитващи се да ти помогнат, следва поне едно възражение от твоя страна.
В случай, че ти и "майсторите", които са ти взели пари за нищо, сте компетентни, защо създаде темата?

aradob

Мнение от aradob » 20 Авг 2026 09:38

Двигателист написа: 19 Авг 2026 20:45 aradob, виж сега, нещата с бензин/газ не стоят баш така. Ще се опитам да го обясня максимално кратко и ясно, защото вероятността да стане дълго и на никой да не му се чете е голяма.

Иначе да, газовите инжектори просто копират импулс от бензиновите, с определен коефициент, но това съвсем не означава, това което ти казва твоят доверен специалист. Ще пробвам с прост пример. Да кажем, че когато всичко е било наред и с основната горивна уредба (бензин) и с придатъка (пропан-бутан) си имал дълга корекция (трим) нула, както когато двигателят работи на газ, така и когато работи на бензин. Не се хващайте за стойността нула, опростявам за по-лесно.

Сега, да кажем се случва това, което мислиш, че се е случило – запушване, ниско налягане на бензина и т.н. Това веднага се регистрира от първата кислородна сонда като бедна смес, което води до плюсова кратка и ако проблема продължи определено време се натрупва и положителна дълга корекция (+20%, например) до момента в който тази корекция е достатъчна за да компенсира проблема и горивната смес стане отново стехиометрична (алфа, или ламбда=1). И така може да си караш. Дотук говоря за работа на бензин.

Сега, приемаме, че вече минаваш на газ, като приемаме твоята хипотеза, че газовата си е перфектна, а проблема е само на бензин. Какво се случва?
Първо газовите инжектори в първият момент получават 20% по-дълъг импулс, отколкото преди да се появи повредата в бензиновата уредба, когато всичко е било наред. Защото копират базови бензинови времени с корекцията им и съответен коефициент от газовата. И защото имаш записана +20% дълга корекция. Което естествено, след като газовата е наред, води веднага до регистриране на богата смес и съответно започва обратния процес започва се с отрицателни кратки корекции (къс трим) и постепенно намаляване на дългия до 0 (хипотетично).
В момента в който минеш отново на бензин, отново всичко се повтаря, но с обратен знак, докато се се натрупа достъчна положителна корекция, която да компенсира проблема в бензиновата горивна уредба.
Ако не наблюдаваш гореописаните ефекти при работа на двете горива, то тогава по-скоро не става въпрос за проблем в едната уредба. Това може да се наблюдава наистина при проблем в бензиновата система, но в случая и газовата трябва да е тотално осрана в същата посока (недостиг на гориво, бедна смес) за да се получава това. А ти твърдиш, че тя ок.

Затова и колегите по-горе ти казват да обърнеш внимание на общ фактор за двете уредби. Отделно ти дадоха и насоки.

Аз само ще повторя – задължително при тестовете на бензин, изолирай газовата, както откъм гориво, така откъм комуникация и смущения през обд, тоест изключи и захранването! Изолирай вакуумната линия през изпарителя и датчика, ако има такъв. Изолирай и вакуумният усилвателна спрачната уредба, просто за всеки случай.

И накрая, аз не съм работил със споменатите машини за дим, но съм прилагал един друг метод – пръскане със спрей от типа „старт“ (някакъв етер, за палене на дизели) на места от които имам съмнение, че има засмукване на паразитен (неизмерен) въздух. Тогава се замуква етер и видимо работата се променя.
Наистина съм доста объркан.
Мога да кажа че освен с дим машина правихме изследване със спрей и аз бях на място когато това се случи. прсъскахме навсякъде но оборотите така и не се промениха дори минимално. Затова предположих че когато сме правили с дим и със спрей нещата по някакъв начин са по сигурни от към изследване и диагноза

aradob

Мнение от aradob » 20 Авг 2026 09:57

gena_bs написа: 20 Авг 2026 00:18 С димогенератора се работи много по-лесно и всичко се вижда моментално.
Даже не е нужно двг да е стартиран или да е включен диагностичен или измерителен уред.

С тези изходни и противоречащи си взаимно "данни" за повредата, дистанционно и врачка трудно би се справила.
За начало можеше да напишеш, как точно се е появил проблема/ -те.
Внезапно стават само, не дай Боже, пътните инциденти.
Всичко останало си има предистория. Чиито следи във вид на параметри се съхраняват в ECU-то на автомобила и практически всеки читав софт може да ги прочете.

Като преглеждам отново темата, на всеки пост на колегите, опитващи се да ти помогнат, следва поне едно възражение от твоя страна.
В случай, че ти и "майсторите", които са ти взели пари за нищо, сте компетентни, защо създаде темата?
Не знам защо се приема за възражения отговорите които слагам в дискусията тук. Отговори има защото постоянно правя по нещо в посока да се разреши проблема и когато смятам че е направено нещо аз го коментирам тук. Ясно е че не е достатъчно и това е причината да пиша тук. Сметнах че повече мнения ще са от полза. Но щом се възприема като възражения и не мислите че проблема е полезен за повече хора нека затворим темата и да не си причиняваме неудобства един на друг

aradob

Мнение от aradob » 20 Авг 2026 10:01

Благодаря за помоща на хората които с обясненията и насоките си се опитаха да помогнат за решаването на проблема дистанционно . Аз така или иначе им благодарих и с бутона в постовете им. Ако някой е решил че не съм обърнал внимание на мнението му не е така а проверявам всяко казано от вас нещо до момента. Желая ви много безаварийни км и по малко технически проблеми с возилата

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 108 пъти
Получена  благодарност: 176 пъти

Мнение от zorbata » 20 Авг 2026 16:32

Колега aradob не се връзвай на “сърдитите старчета”.
Написаното всеки го възприема според мисленето си и евентуален опит и заради това има различни мнения за едно и също нещо.
Когато човек се сблъсква с нещо за първи път не знае как точно да представи проблема и това води до много грешни представи в даващите решение.
Пълно щастие няма. Но това не значи, че проблема в един момент няма да се реши.
caryЦар

Аватар
ivan_pop
Автомобил: OVB X18XE1
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 20 пъти

Мнение от ivan_pop » 20 Авг 2026 17:02

За да работи нормално мотора на газ, той трябва да работи добре на бензин.Ако има дори малък едва забележим проблем на бензин, на газ той се умножава по пет.Както беше написано по-горе, изолира се газта и се търси проблема на бензин.След като се отстрани проблема на бензин се прави газта.
А за бензина беше казано да се пробва с друг дебитомер от работеща кола.Добре е да се провери и изпускателната система за пропуски и катализатора дали не е запушен.Възможно е и първата сонда да е станала ленива.Не изключвам газаджията да е сложил залъгалка на втората сонда.

gena_bs

Мнение от gena_bs » 20 Авг 2026 19:13

@zorbata.
Посъветвай колегата как точно трябва да представи проблема. Според твоите виждания.
Веднъж пише, че повредата е само на газ, после - и на двете горива.
Никакви измерени параметри, никакво описание на предистория, с какво е тествано точно (диагностика, компресометри) и в какви режими - абсолютно нищо!
Да не споменавам, че въобще няма и буква по въпроса каква точно сглобка е газовата и по какъв начин е монтирана.
Това го дъвкахме само преди 1-2 месеца за подобен проблем.
Дадох му линк към търсачка за стандартните проблеми на самия двигател.
Никаква реакция!

Аз неговото описание го разбирам така:
Имам автомобил с 4 гуми, двигател на бензин с газова.
Нещо ми придърпва от време на време, (единственото конкретно е P0171).
Едни майстори правиха нещо по въпроса, димиха, пръскаха, но не намериха нищо.
Кажете какво да правя!
Ама не съм съгласен с предложенията ви, защото си имам собствено мнение и майстора казва друго.

Някой от вас нещо различно да е разбрал от 3 страници писания, половината от които цитати на отговорите на колегите?
Ще помоля да ми го разясните!

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 108 пъти
Получена  благодарност: 176 пъти

Мнение от zorbata » 20 Авг 2026 19:39

gena_bg не виждам причини да се засягаш. Написал съм достатъчно ясно от какво се получават неразбиранията по много въпроси и то генерално.
Не всеки е специалист и знае как да подходи към даден проблем, а и тълкува нещата според капацитета си.
caryЦар

gena_bs

Мнение от gena_bs » 20 Авг 2026 23:16

offtopic.gif
Не се засягам.
Не знам защо болшинството си мислят, че във форума има гадатели, екстрасенси и подобни.
При това са задължени да четат мисли и да решат проблема. Бързо, качествено и без усилия от страна на пишещия.
Нищо, че разни "майстори", да не поставям други определения, гледат само да отсвирят клиента.
След като му приберат парите, разбира се. mad.gif

Да вземем да съставим шаблон/ въпросник, който задължително да се попълва от автора на оплакването?
За правилното попълване на профила въобще мълча ... no.gif

Публикувай отговор