Има доста варианти, които гледах тези дни. От по-"премиум" изпълнение тип щора, до по-евтини решения тип сгъваема "на осмица" плоскост, която се подпъхва между стъклото и тапицерията на тавана, а когато се прибира в багажника става сравнително компактна след сгъването.
Да сменя малко темата. Автономното шофиране на Тесла започва да навлиза вече и в Европа и е въпрос на време да го одобрят в целия ЕС. В момента се води, че човекът трябва да наблюдава и носи отговорност при грешка, но напрактика колата в 99.9999% от случаите се справя абсолютно автономно без да се пипат волан или педали. Ето едно видео на български, на който му е интересно да види и чуе за сегашния статус на FSD "екстрата", която в Европа в момента струва 99 евро на месец, за който иска да я ползва (и предполагам работи само в държавите, в които е разрешено):
Автономно шофиране в България
- max-2
- Благодарил/а: 57 пъти
- Получена благодарност: 157 пъти
Електрически коли, но Не от TOYOTA
Слагайте фибран на гребен. Една приятелка каза, че на CHR последния модел стъклото е много добро и не усеща никаква жега. Но тя се пече целенасочено на шезлонг при 40 градуса външна температура, така че не знам 
Carina E 4AFE LB 1992
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 479 пъти
- Получена благодарност: 490 пъти
Момчето си живее на запад и няма представа къде е основният проблем на нашата инфраструктура.... 
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- peterhr
- Благодарил/а: 16 пъти
- Получена благодарност: 37 пъти
- Обратна връзка:
При нас хващам проблем при преминаване на кръстовище, на което трябва да се престроя карайки направо. Но липсва маркировка за това. Някой път следва предната кола и се престроява правилно, друг път продължава направо (което е проблем, защото така сменя лентата без мигач или предупреждение).
Също така се обърква при наближаване на светофар и увеличаване на броя ленти и отново липсваща маркировка.
На извънградско липсват знаци за край на ограничението и се опитва да кара дълго време с 60 след кръстовището или след паркинга или за каквото е имало ограничение.
Но това са частни случаи и реално плюсовете са огромни.
Също така се обърква при наближаване на светофар и увеличаване на броя ленти и отново липсваща маркировка.
На извънградско липсват знаци за край на ограничението и се опитва да кара дълго време с 60 след кръстовището или след паркинга или за каквото е имало ограничение.
Но това са частни случаи и реално плюсовете са огромни.
Corolla E17, 2016г, 1.6 CVT
- Monster
- Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
- Благодарил/а: 183 пъти
- Получена благодарност: 135 пъти
Така описано не са съвсем частни случаи, а по-скоро често срещани ситуации при почти всеки тукашен маршрут. Нищо де, ще се адаптира AI с времето като почне да се ползва повече по нашите ширини, може даже и някоя друга местна псувня да усвои. 
- slowtraveler
Разделих темата - сигурно ще е полезна...
За мен основните 'дефекти' при нашата инфраструктура, които могат да пречат на автономното шофиране са няколко:
1. Лоша видимост - непочистено около пътищата, включително и негарантиран габарит - това създава както проблеми за 'естественият интелект', така би създало проблеми и за изкуственият. Тук ако се движите направо - видяхте ли уловката (това е преди да пораснат клоните - е, вече са пораснали ): https://www.google.com/maps/@43.2108145 ... FQAw%3D%3D
2. БЕЗБРОЙ излишни, противоречащи се и объркващи знаци, включително и за ограничения... Липса на забранителни знаци там, където наистина са нужни за да няма двусмислие и т.н... (доста време се борих до нас да върнат един забранителен знак за да не влизат автомобилите в еднопосочна улица... Ей този: https://www.google.com/maps/place/%D0%A ... FQAw%3D%3D
3. Липса на 'западния маниер' за поставяне на знаци за ограничения.. НИКЪДЕ (освен май в Германия) няма знак 'край на всички ограничения'... НАВСЯКЪДЕ има знак за текущото ограничение, дори и да е максимално разрешената скорост за даденият път...
4. Споменатата объркваща маркировка... Във Варна има доста, но и преди няколко месеца в София така преминах през остров/лента за завиване наляво на едно кръстовище само за автобуси (и не бях сам) - заемам лента за наляво в тежък трафик - маркировката сочи това, а всички ленти са заети.. Местим се в трафика и моята лента става оградена с оградителни конуси, а след няколко метра и маркировка, че е само бус лента... Със знак че има видеозаснемане на нарушителите, минаващи по тази лента през кръстовището
Нито да се върнеш назад, нито можеш да смениш лентата...
Затова и за мен и във връзка с автономното шофиране, а и за чистата безопасност на 'естественият интелект' трябва да се направят няколко прости неща:
1. ПЪЛНА ревизия на знаците, с цел оставяне на не повече от 20% от сегашната бройка. И въвеждане на 'западният образец' на обозначаване на ограниченията..
2. Създаване на система за обратна връзка от шофьорите, чиито сигнали да се обработват в разумни срокове (по телефона са ми обяснявали, че се събира комисия веднъж на няколко месеца... Това, заради поредният шофьор който влезе в насрещното срещу 'магистрала' по еднопосочен път с две ленти - ей тук завиват наляво: https://www.google.com/maps/place/%D0%A ... FQAw%3D%3D
3. Почистване ОКОЛО пътищата... Как може например във Финландия кръстовищата на междуградските им пътища с ограничение 100км/ч да нямат ограничение? Ами нямат, защото цялото кръстовище е разчистено във всички посоки на няколкостотин метра..
4. И разбира се - маркировки..
За мен основните 'дефекти' при нашата инфраструктура, които могат да пречат на автономното шофиране са няколко:
1. Лоша видимост - непочистено около пътищата, включително и негарантиран габарит - това създава както проблеми за 'естественият интелект', така би създало проблеми и за изкуственият. Тук ако се движите направо - видяхте ли уловката (това е преди да пораснат клоните - е, вече са пораснали ): https://www.google.com/maps/@43.2108145 ... FQAw%3D%3D
2. БЕЗБРОЙ излишни, противоречащи се и объркващи знаци, включително и за ограничения... Липса на забранителни знаци там, където наистина са нужни за да няма двусмислие и т.н... (доста време се борих до нас да върнат един забранителен знак за да не влизат автомобилите в еднопосочна улица... Ей този: https://www.google.com/maps/place/%D0%A ... FQAw%3D%3D
3. Липса на 'западния маниер' за поставяне на знаци за ограничения.. НИКЪДЕ (освен май в Германия) няма знак 'край на всички ограничения'... НАВСЯКЪДЕ има знак за текущото ограничение, дори и да е максимално разрешената скорост за даденият път...
4. Споменатата объркваща маркировка... Във Варна има доста, но и преди няколко месеца в София така преминах през остров/лента за завиване наляво на едно кръстовище само за автобуси (и не бях сам) - заемам лента за наляво в тежък трафик - маркировката сочи това, а всички ленти са заети.. Местим се в трафика и моята лента става оградена с оградителни конуси, а след няколко метра и маркировка, че е само бус лента... Със знак че има видеозаснемане на нарушителите, минаващи по тази лента през кръстовището
Затова и за мен и във връзка с автономното шофиране, а и за чистата безопасност на 'естественият интелект' трябва да се направят няколко прости неща:
1. ПЪЛНА ревизия на знаците, с цел оставяне на не повече от 20% от сегашната бройка. И въвеждане на 'западният образец' на обозначаване на ограниченията..
2. Създаване на система за обратна връзка от шофьорите, чиито сигнали да се обработват в разумни срокове (по телефона са ми обяснявали, че се събира комисия веднъж на няколко месеца... Това, заради поредният шофьор който влезе в насрещното срещу 'магистрала' по еднопосочен път с две ленти - ей тук завиват наляво: https://www.google.com/maps/place/%D0%A ... FQAw%3D%3D
3. Почистване ОКОЛО пътищата... Как може например във Финландия кръстовищата на междуградските им пътища с ограничение 100км/ч да нямат ограничение? Ами нямат, защото цялото кръстовище е разчистено във всички посоки на няколкостотин метра..
4. И разбира се - маркировки..
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 1044 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Често ли чистят стъкла от това кръстовище
Напълно автономните коли ги отзовават, че са неадекватни в градската реалност...

- slowtraveler
Ами по-често се чуват псувни
И мен са ме псували 'защо не съм спрял да им дам предимство'
Пусках ПИСМЕНИ предложения, защото в продължение на години това ми бе обичаен маршрут, преминаван многократно всеки ден:
1. Да преместят знака да е пред дървото - не можело, защото там имало знак за пешеходна пътека
2. Да направят ясна маркировка по пътя с предимство
3. Да сложат мигалка на този знак и на отсрещният стоп
4. Поне да 'подстрижат' долните клони на дървото (като пусне листа - и знакът съвсем не се вижда)
Резултат - НЯМА...
Пусках ПИСМЕНИ предложения, защото в продължение на години това ми бе обичаен маршрут, преминаван многократно всеки ден:
1. Да преместят знака да е пред дървото - не можело, защото там имало знак за пешеходна пътека
2. Да направят ясна маркировка по пътя с предимство
3. Да сложат мигалка на този знак и на отсрещният стоп
4. Поне да 'подстрижат' долните клони на дървото (като пусне листа - и знакът съвсем не се вижда)
Резултат - НЯМА...