Електрически коли, но Не от TOYOTA
- BOz
- Благодарил/а: 10 пъти
- Получена благодарност: 274 пъти
Ми да. Трябва топло да идва от някъде.
Разход на електричарка -> 
Разход на хибрид ->
Разход на дизелов автоматик ->

Разход на хибрид ->

Разход на дизелов автоматик ->

- peterhr
- Благодарил/а: 16 пъти
- Получена благодарност: 37 пъти
- Обратна връзка:
Къде са тези цени?
По принцип Тесла са по-напред по всичко, освен по "изчистения дизайн". ;)
Corolla E17, 2016г, 1.6 CVT
- Monster
- Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
- Благодарил/а: 183 пъти
- Получена благодарност: 135 пъти
Аз (отново
) имам нов фаворит за седем местен изцяло електрически автомобил. Оказва се, че обикновената Tesla Model Y Long Range AWD (да не се бърка с Model Y L), може да се поръча и с трети ред седалки в Европа с доплащане на само 2500 евро. Ето едно видео на една румънска такава, в което много подробно се показва пространството, мястото за сядане на последните два реда и някои други функционалности на тази седем местна европейска версия. Не ги разбирам мрънкачите по други видеа, които обясняват, че третият ред бил за хора с ампутирани крака - на видеото ясно се вижда, че седалките са регулируеми и е напълно възможно един зад друг да седят двама възрастни (с крака). В моя случай аз търся такава кола, за да я ползвам преобладаващо за 5 членно семейство и инцидентно да пращам две от децата на задния ред, когато трябва да возя баба им и дядо им с нас на не особено дълги разстояния (в рамките на стотина километра). Търся я да е максимално къса, за да може все пак да се паркира и в града. Tesla Model Y е с дължина 475 см, което е с 12 см по-къса от ново обявения модел Skoda Peaq, а в същото време багажното пространство е по-голямо при Тесла (отзад и двете имат към 300 литра при вдигнат 3 ред седалки, но предният багажник на Теслата е с около 60 литра по-голям от на Шкодата). Теслата е по-мощна, пробегът им е напрактика еднакъв, независимо че Теслата идва с малко по-малка батерия, а така като гледам цените се очертава Теслата да е с около 10к евро по-евтина. Като добавим и възможността да ползваш надеждната и добре развита зарядна мрежа на Тесла при по-дълги пътувания в Европа, за мен 7 местната Тесла печели на няколко нива битката срещу Шкода Peaq. Теслата губи единствено като интериор, но пък той си има сериозна цена при Шкодата и предвид очакваното по-бързо обезценяване на Шкодата във времето решението не е особено трудно. Сега разбирам защо над 30% от електричките на колеги в моя офис са Tesla Model Y въпреки, че Тесла още нямат официално представителство у нас - от всякъде си изглежда катo най-добро съотношение на цена и качества. Предвид и очакваното скорошно откриване на официално представителство в София, като нищо догодина може да реша да сменя Равката за една такава Тесла:
Относно цените за Tesla Model Y L - в момента Tesla Model Y L все още не се продава в Европа, макар че уж била одобрена от регулатурите и било въпрос на време. Иначе на другите пазари, където вече се продава (например Австралия), пише, че върви като цена близка до Long Range AWD версията и е по-евтина от Performance версията. Цената на тези две версии в Европа може да се провери на сайта на Тесла (например в Германия, Румъния или някоя от другите държави, където към момента имат представителство). На мен Tesla Model Y L не ми допада поради две причини - едната е, че е почти 5 метра дълга, а другата е, че май се предлага само в 6 местна конфигурация. За второто не съм сигурен, може и все пак да има опция за 7 места. Иначе това, което ми харесва на по-дългата Model Y L, е че в тази по-голяма дължина слагат и малко по-голяма батерия, а ефективността е сходна, което означава по-голям пробег. За една електричка това си е хубава екстра.
Относно цените за Tesla Model Y L - в момента Tesla Model Y L все още не се продава в Европа, макар че уж била одобрена от регулатурите и било въпрос на време. Иначе на другите пазари, където вече се продава (например Австралия), пише, че върви като цена близка до Long Range AWD версията и е по-евтина от Performance версията. Цената на тези две версии в Европа може да се провери на сайта на Тесла (например в Германия, Румъния или някоя от другите държави, където към момента имат представителство). На мен Tesla Model Y L не ми допада поради две причини - едната е, че е почти 5 метра дълга, а другата е, че май се предлага само в 6 местна конфигурация. За второто не съм сигурен, може и все пак да има опция за 7 места. Иначе това, което ми харесва на по-дългата Model Y L, е че в тази по-голяма дължина слагат и малко по-голяма батерия, а ефективността е сходна, което означава по-голям пробег. За една електричка това си е хубава екстра.
- Прикачени файлове
-
- Tesla-Model-Y-L-Pricing-Australia.jpg (171.13 KiB) Преглеждано 358 пъти
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 1044 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
За деца става, да. Не повече, а и шапки да носят за слънцето
Аз също съм на пазара за подобна и е впечатляваща, но май няма да е тази...

- peterhr
- Обратна връзка:
От първа ръка : Няма нужда от шапка лятото.
- Monster
За предните седалки може би (макар, че и за там съм гледал клипове, в които твърдят, че в големите пекове шапката си била важна екстра под този стъклен покрив
), но от стъклото на вратата на багажника не съм сигурен дали има същите UV защити. В крайна сметка за всеки популярен проблем си има (най-често китайско) решение - като се потърси в интернет е пълно с всевъзможни (най-често грозноватички) аксeсоари за щори за Tesla Model Y. Предлагат се, както за панорамния покрив, така и за странични, предно и задно стъкло.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 479 пъти
- Получена благодарност: 490 пъти
Доста коли съм имал със стъклен покрив - не съм попадал на такава, на която да не съм бил принуден да дръпна щората....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 30 пъти
- Получена благодарност: 81 пъти
Моят MR2 има светлосин шибидах. Лятно време ми пържеше главата. Сложих едно хубаво тъмно фолио и се родих - стъклото стана тъмносиньо и на главата ми е прохладно... 
- slowtraveler
Вероятно сравнявате дали има подобрение, а не дали е добре... Както споменах - на всичките ми автомобили таваните изглеждаха 'черни', и въпреки това разликата при дръпната щора бе осезаема, а в някои случаи - и необходима...
Иначе отвън си изглежда чисто черен таван - като този:

За Теслата - би трябвало да има аксесоари, защото гледам, че има например 'заводски' аксесоар 'надуваем матрак' за Y
Иначе отвън си изглежда чисто черен таван - като този:

За Теслата - би трябвало да има аксесоари, защото гледам, че има например 'заводски' аксесоар 'надуваем матрак' за Y
- Monster
Има доста варианти, които гледах тези дни. От по-"премиум" изпълнение тип щора, до по-евтини решения тип сгъваема "на осмица" плоскост, която се подпъхва между стъклото и тапицерията на тавана, а когато се прибира в багажника става сравнително компактна след сгъването.
Да сменя малко темата. Автономното шофиране на Тесла започва да навлиза вече и в Европа и е въпрос на време да го одобрят в целия ЕС. В момента се води, че човекът трябва да наблюдава и носи отговорност при грешка, но напрактика колата в 99.9999% от случаите се справя абсолютно автономно без да се пипат волан или педали. Ето едно видео на български, на който му е интересно да види и чуе за сегашния статус на FSD "екстрата", която в Европа в момента струва 99 евро на месец, за който иска да я ползва (и предполагам работи само в държавите, в които е разрешено):
Да сменя малко темата. Автономното шофиране на Тесла започва да навлиза вече и в Европа и е въпрос на време да го одобрят в целия ЕС. В момента се води, че човекът трябва да наблюдава и носи отговорност при грешка, но напрактика колата в 99.9999% от случаите се справя абсолютно автономно без да се пипат волан или педали. Ето едно видео на български, на който му е интересно да види и чуе за сегашния статус на FSD "екстрата", която в Европа в момента струва 99 евро на месец, за който иска да я ползва (и предполагам работи само в държавите, в които е разрешено):
- max-2
- Благодарил/а: 57 пъти
- Получена благодарност: 157 пъти
Слагайте фибран на гребен. Една приятелка каза, че на CHR последния модел стъклото е много добро и не усеща никаква жега. Но тя се пече целенасочено на шезлонг при 40 градуса външна температура, така че не знам 
Carina E 4AFE LB 1992
- slowtraveler
Момчето си живее на запад и няма представа къде е основният проблем на нашата инфраструктура.... 
- peterhr
- Обратна връзка:
При нас хващам проблем при преминаване на кръстовище, на което трябва да се престроя карайки направо. Но липсва маркировка за това. Някой път следва предната кола и се престроява правилно, друг път продължава направо (което е проблем, защото така сменя лентата без мигач или предупреждение).
Също така се обърква при наближаване на светофар и увеличаване на броя ленти и отново липсваща маркировка.
На извънградско липсват знаци за край на ограничението и се опитва да кара дълго време с 60 след кръстовището или след паркинга или за каквото е имало ограничение.
Но това са частни случаи и реално плюсовете са огромни.
Също така се обърква при наближаване на светофар и увеличаване на броя ленти и отново липсваща маркировка.
На извънградско липсват знаци за край на ограничението и се опитва да кара дълго време с 60 след кръстовището или след паркинга или за каквото е имало ограничение.
Но това са частни случаи и реално плюсовете са огромни.
- Monster
Така описано не са съвсем частни случаи, а по-скоро често срещани ситуации при почти всеки тукашен маршрут. Нищо де, ще се адаптира AI с времето като почне да се ползва повече по нашите ширини, може даже и някоя друга местна псувня да усвои.