(Вероятен) проблем с термостат на RAV4 XA50 M20A-FKS
-
celeron_7000
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
Така и ще направя. 
Toyota RAV4 (2023), 2,0 CVT, M20A-FKS, EXECUTIVE I Toyota Corolla E11 (1999), 1,3 4E-FE, TERRA, MT I Toyota C-HR (2023), 2,0 HYBRID M20A-FXS, CLUB
-
planetarydrive
- Автомобил: Camry
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 29 пъти
Сетих се за темата, при продължително спускане при 0 градуса и падане на стрелката почти до начално положение и намаляло отопление-нормално явление.
Казаха ли нещо особено в сервиза или по-вероятно, не сте ходил.
Казаха ли нещо особено в сервиза или по-вероятно, не сте ходил.
-
celeron_7000
Запазил съм час и ще отразя равитието по въпроса след това.
Toyota RAV4 (2023), 2,0 CVT, M20A-FKS, EXECUTIVE I Toyota Corolla E11 (1999), 1,3 4E-FE, TERRA, MT I Toyota C-HR (2023), 2,0 HYBRID M20A-FXS, CLUB
-
celeron_7000
В официалния сервиз се потвърди проблем с термостата. Ще бъде подменен по гаранция.
-
celeron_7000
Събуждам темата, защото застудя и разбирам, че проблемът не е решен. Същевременно при по-задълбочено проучване, разбирайте ровене из форумите, се оказва, че понякога при смяна маслото на раздатката, в сервиза не се работи по протокол. Оказва се, че една от пробките или и двете при модела, който притежавам, са на много неудобно място - липсва пространство и около пробката е доста горещо при загрял двигател. За да не чакат да изстине, понякога механиците си осигуряват пространство, като временно разкачат един или няколко маркуча от охладителната система (напр. за ЕГР-а), преминаващи в съседство. Съответно в системата нахлува въздух и вероятно на никого не му се занимава да обезвъздушава системата. Подчертавам - проблемът възникна точно след обслужване, включващо смяна на масло на раздатка и диференциал. Казах го многократно. Според мен не са ми сменили термостата, въпреки уверението. Вероятно са се опитали да обезвъздушават - в двигателния отсег имаше доста следи от антифриз. Колата отново загрява бавно, отново тръгва да загрява и стрелката се връща, после пак се вдига и след 20 мин се стабилизира в средата. Спускане още не съм пробвал. Въпросът е, че вече не ми се занимава с оторизирания сервиз, защото съм крайно разочарован. Вероятно ще се обърна към доказани и мислещи хора, някои от които членове на този форум.
П.С. Може и да е сменен макар че документ по ремонта не получих. На диагностика нямаше абсолютно никакви грешки и нищо не светеше, а при проблем с термостата обикновено дава грешка.
П.С. Може и да е сменен макар че документ по ремонта не получих. На диагностика нямаше абсолютно никакви грешки и нищо не светеше, а при проблем с термостата обикновено дава грешка.