strahomen1 написа: ↑12 Фев 2025 13:28
!Гледам да карам между 100-120,което и ми е много по спокойно на фона на прекрасните настилки по магистралата!Някъде преди време във форума колега беше замервал оборотите при мисля 120км/ч и по спомен бяха около 2200, при равен терен !При поддържане на скорост около 140 не мисля,че оборотите прескачат 3000,освен при изкачване!Което за мен е повече от добре за бензинов автомобил.Ти говориш за 3500-5500,които мисля,че са възможни само при натиснат педал постоянно до дъното!При такава скорост(100-120) разхода се движи около 4.8-5.2,което е постижимо и от дизел,
Значи в града е ясно, там хибрида царува. На междуградски път скоростите също са ниски до 90, като почти никога не превишавам ограниченията, даже когато пътуваме няколко коли ми се нервират че спазвам ограничения по кръстовища. Но това до тук.
На магистрала почти 90% от времето карам на ограничението. Когато времето е лошо под него. Когато изпреварвам някой или някои 10-20 над.
Не го правя за време пределно ясно ми е че я спечеля 2-3 минути я не.. по - скоро няма. За да имам някаква реална времева полза трябва да карам над 50-100 над ограничението, но е съм го правил и не мисля да се тествам.
В същото време, специално за Тракия но и по други магистрали се е случвало, когато в дясната лента се движат с 90-100 км а лявата е плътно на 150, карам в лявата. Не че е норма но съм забелязал, че неадекватните дедици и чичаци са толкова опасни, колкото и състезателите. За това ги избягвам и не карам пред/зад тях а съм в лявата лента.
Ако 100-120 ви допада и е работещ вариант за вас, чудесно. Лично аз на магистрала, когато времето и обстановката го позволява не карам толкова "бавно".
Относно оборотите, си вървят точно в този диапазон за 1.8 122 коньовата версия. Която и магистрала да хванеш има изкачване и спускане. И ако 5-5500 държи при изпреварвания и изкачване, то под 3 не пада почти никога. Приказките за корола било приус съм ги слушал от фанатизирани тойотЦи, но фактите го оборват. Приус и други са ми казвали че докарва по - добър разход, та явно освен хардуера, софтуера оказва огромно влияние та не е правилно съпоставката между двете, колкото и на теория да са еднакви.
strahomen1 написа: ↑12 Фев 2025 13:28
При такава скорост(100-120) разхода се движи около 4.8-5.2,което е постижимо и от дизел,НО в случая непостижимото от дизела е при всякакви други условия е липсата на вибрации,бучене,миризмата и тишината при ниска скорост
това тотално не е така. Ако при корола може да докараш такъв разход на магистрала ако се влачиш със 100, то с дизела ще е сходен. Но както казах аз се движа на ограничението и по този показател в 9 от 10 случая дизела се представя по - добре. Тук отварям скоба че сравнявам 1.8 122 корола, с карок 150 коня 2.0. Но дизела 1во че не е по шумен, има несравнимо по - голяма динамика а разхода в ЛОШИЯ случай е еднакъв.
Отговорили са ви, изправен дизел няма бучене няма тракане. Хибрида е по - тих само в града, може би и на междуградско за кратките моменти когато гаси двигателя, но пък това се обезсмисля от лошата шумоизолация на королата, а се компенсира при дизела с по добра такава.
На кратко, хибрида е силен в града и някои случаи междуградско. На магистралата евентуално може да се доближи до дизел... евентуално.
strahomen1 написа: ↑12 Фев 2025 14:47
но когато съм на светофара зад него и си мирише в моята кола от неговите газове!
в закрит гараж и на жената яриса 2014 хибрид чат пат пали двигателя, в същото време дизела и той бумтя. Миризмата от яриса беше по осезаема. И двете коли са изправни нали.
Та да мирише, ако е изправен автомобила надали ще е фатално. Освен това дизела има възможност да работи с доста по обеднена смес от бензина.
strahomen1 написа: ↑12 Фев 2025 14:47
!За разхода при един и същ маршрут заедно двете коли се водим и излиза 5.2 дизел срещу 4,9 хибрида!
0,3 литра разлика, то това е в статистическата грешка, този разход може да е дошъл от разлика в налягане на гумите, челно съпротивление, тежък крак... Това казвам и аз. Хибрида има много добри страни, но икономията не е от най - силните.... на дълъг път.