Нова корола крос скърцане при натискане ма спирачка

Публикувай отговор
Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 02 Фев 2025 20:13

slowtraveler написа: 02 Фев 2025 20:09 Какво очакваш да напишат? Да, това е нежелан ефект, който е напълно безопасен, но ако може - бива избягван... Само че заради многото фактори предприетите мерки могат да отстранят пищенето за даден пазар, пък да се появи за друг - поради различните условия tooth.gif
Разбира се, че не очаквам да напишат подобно нещо - защото не и вярно. А са описали подробно как може да бъде преодолян. Жалко, че които е трябвало от тойота, не са се съобразили с написаното - но пък, може да са отчели определени печалби.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Двигателист
Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
Благодарил/а: 23 пъти
Получена  благодарност: 61 пъти

Мнение от Двигателист » 02 Фев 2025 20:26

slowtraveler написа: 02 Фев 2025 20:02 На мен ми се е случвало да свирят спирачки на мноого марки автомобили (само на чисто барабанните не ми се е случвало :) )...
Офтопик
► Виж съдържание

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 02 Фев 2025 20:40

► Виж съдържание
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 163 пъти
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 02 Фев 2025 20:41

Тъй като колеги ми писаха, че имат интересни факти, относно проблема на колегата, темата отново е активна!
Но като гледам, автора май няма особен интерес към темата
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Аватар
nov
Автомобил: XA30 3ZR-FAE,B6304T4
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 40 пъти

Мнение от nov » 03 Фев 2025 08:21

gimara написа: 02 Фев 2025 12:43 Кое е противоречиво?
Показал съм ти с цитат, но да уточня, хем казваш , че не значи, че ОЕМ са некачествени и в същото изречение твърдиш, че " са просто различни материали и едните (ОЕМ-ските) свирят" - хем са качествени ОЕМ-ските, хем да свирят си е ОК?
gimara написа: 02 Фев 2025 12:43 задните свиреха само на заден ход при първо тръгване сутрин.
въобще не съм говорил за задни накладки (там са АТЕ), ако си чел какво съм написал се говори за спиране на скорости под 30км/ч, при по-високи скорости не се чуват или пренебрежимо слабо.
slowtraveler написа: 02 Фев 2025 16:58 Не знам защо за теб това няма никаква логика... Точно натискането на спирачката не е едно и също.. Това води и до различният пробег, и до различно темпо на износване...
И точно защото се карат в различен режим/трафик и т.н., едни и същи спирачки могат да свирят при един, и да не свирят при друг шофьор/автомобил и т.н..
Навярно знаеш, че повърхностният слой на феродото 'се подготвя' по определен начин, но този повърхностен слой може да си промени параметрите ако го експлоатираш по друг начин..
Няма никаква логика това. Нали пак имаш натиска на педала на спирачката, пак в крайна сметка и ти аз трябва да спрем на светофара. За горния повърхностен слой - е колко мм да му е покритието, аз им направих 4200км за месец и пак при ниска скорост просфирват, това ако е човек правещ по 10к.км на година ще му вият така половин година ли? Пак да кажа - за МЕН не е нормално да свирят, като товарен влак ОРИГИНАЛНИ накладки, където се предполага, че би трябвало да минават една степен по-висока инспекция от тази на накладките на Текстар например, които се продават във всеки квартален магазин, просто защото там се мъдри логото на Тойота.
mirott написа: 02 Фев 2025 19:12 Няма как перманентно скърцане от спирачки да е нормално....
Евала батко, много се радвам, че поне на 4-тата страница на темата некой абариса за кво иде реч.
gimara написа: 02 Фев 2025 19:54 Всички свирят, но само тойота пестят!
Друг път, не съм видял друга марка да пести от куката за стелките си - едната боядисана, другата - не, справка - снимки от Тараторя в темата с ръждата, ако пък я засегнем там - пестят ама яко, Тойотата я държа само и единствено че за 112к.км съм дал 3 бона за ремонт на кутията - с друго не ме привлича, ако това ще ти е следващия въпрос, като за дълги преходи имам съвсем друг СУВ.
Hursa написа: 02 Фев 2025 20:05 Хората от тойота са го написали - че не е нормално
А бе Бако, те тука у Българския форум пишуват, че няма проблеми да свирят и , че е нормално, пък кво са казали конструкторЕте от Тойота няма никакво значение. Мен и самия продавач в Тойота ме предупреди, че ще имам ядове с тия накладки, че свирят, но аз си викам, бе това е ОЕМ - тоя пич нещо ме баламосва, чекай да скоча пък ше видим ...........
memorex написа: 02 Фев 2025 20:13 защо е допуснато това да се случва при нови автомобили без вторична намеса?
айде де, и аз това се чудя и примера го доказва и с моята оризова кола.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 03 Фев 2025 09:45

Купувай други. :whistle:
Carina E 4AFE LB 1992

Аватар
nov

Мнение от nov » 03 Фев 2025 09:49

Утихнаха с около 30% сумарно взето от натискането на педала при ниски скорости, но в крайна сметка и това е решение, ще ги изтърпя още едни бързи 1000км и ако няма подобрение ще ги разкарам.
Проблема по-скоро е при гаранционните автомобили и дали ще искат от сервизите да ги подменят по гаранция заради тези скърцания и вой, иначе мани го моя ориз още минус 200 лева и съм в джаза.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 03 Фев 2025 11:24

nov написа: 03 Фев 2025 08:21 Показал съм ти с цитат, но да уточня..
Моля да не изопачаваш думите ми... Едва ли някъде съм казал че точно ОЕМ-ските свирят... Защото както ОЕМ-ските, така и не ОЕМ-ските, както и качествени производители, така и последните 'хоум-мейд' могат да свирят (или да не свирят)... И това се опитвам да обясня от сума ти време.... :whistle:
nov написа: 03 Фев 2025 08:21 хем са качествени ОЕМ-ските, хем да свирят си е ОК?

Да, не влияе на безопасността... Когато дадеш по-силно газ и правиш сериозно 'шумово замърсяване' - двигателя бръмчи (доста по-силно от скърцането на спирачките) това проблем ли е, или ефект? :whistle:
nov написа: 03 Фев 2025 08:21 Няма никаква логика това. Нали пак имаш натиска на педала на спирачката, пак в крайна сметка и ти аз трябва да спрем на светофара.
Явно така и не си разбрал процесите, затова и за теб няма никаква логика tooth.gif :thumbsup:
Да пробвам още веднъж - начинът на шофиране оказва ОГРОМНО ЗНАЧЕНИЕ върху употребата на спирачките.... Това, че и двата автомобила спират на светофара съвсем не означава еднакво натискане на педала на спирачката, нито пък че през спирачките се отделя еднакво количество топлинна енергия (предполагам знаеш, че спирачките са само преобразувател от механична към топлинна енергия)... Защото единият може да е ползвал моторна спирачка, друг - регенеративно спиране... А третият може да е в режим газ/спирачка и до последно да е натискал газта, а накрая скача на спирачките... В уравнението вкарай и темпото за спиране - до каква температура се нагряват спирачките... Защото ако спираш по-леко и продължително преди редки светофари, спирачката ще има време да се охлажда по-дълго време... Ако задържаш пък спирачката прекалено дълго време - повърхностният слой няма да има възможност да се охлажда и ще прегрее... Ако автомобилът ти е хибриден, а ти шофираш разумно и плавно - голяма част от енергията въобще няма да се отдели от спирачките, а ще бъде 'събрана' от регенеративното спиране... Ако същият автомобил му удряш рязко спирачки преди светофара - спирането ще е предимно с механичните спирачки и ефектът ще е коренно различен... Надявам се това е станало малко по -ясно :)
Като причина за неразбирането ти предполагам е и факта, че явно не си разбрал какво представлява повърхностният слой на накладките... Ти го 'подготвяш' при разработката на спирачките - така, че да се е 'поизпекъл', но не и 'изгорял' - достигаш определена структура на този повърхностен слой... И при по-нататъшната употреба този слой си се поддържа - ти износваш най-горната му част, но загряването при обичайното шофиране подготвя по-долната/дълбоката му част и тя става отново с добрата структура и е готова, докато бъдат износени слоевете над нея - това е непрекъснат процес...
Който обаче може да го промениш ако в даден момент промениш начина на използване на спирачките - можеш да ги 'изпечеш' и т.н. и т.н... Като всяко едно от горните действия може да промени резонансната честота и да доведе до свирене на спирачките...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
nov

Мнение от nov » 03 Фев 2025 11:46

slowtraveler написа: 03 Фев 2025 11:24 Моля да не изопачаваш думите ми...
Моля да четеш внимателно ............... горните два цитата са ориентирани към колегата gimara, не към теб, цитирам него, но ако влизаш така в спора резко нема проблем.
slowtraveler написа: 03 Фев 2025 11:24 И това се опитвам да обясня от сума ти време..
Демек казваш, че няма значение, че са ОЕМ-ски - да си свирят, няма проблеми така ли? Е ако е така............. не ми се иска да ти пожелавам все ОЕм-ски части, като си купуваш да са с такова качество..............!!! Щото мен това не ме кефи, но ако на теб не ти пречи, за мен не е проблем разбира се.
slowtraveler написа: 03 Фев 2025 11:24 Когато дадеш по-силно газ и правиш сериозно 'шумово замърсяване' - двигателя бръмчи (доста по-силно от скърцането на спирачките) това проблем ли е, или ефект?
За мен е проблем, какъв е ефекта??????Положителния ефект от свиренето? Сигурен ли си, че децибелите на свиренето на шитливите накладки са по-ниски от даване на газ при ускоряване, щото аз не превключвам на повече от 2200-2500 оборота,м?
slowtraveler написа: 03 Фев 2025 11:24 Защото единият може да е ползвал моторна спирачка, друг - регенеративно спиране...
Искам на живо да ми покажеш, как ще спреш с моторна спирачка приятелю - на светофар,кръстовище на път без предимство в трафика до скорост НУЛА, без колата да изгасне, оставам настрани придърпването, както си караш ей така в градски режим с 50 км/ч - не говоря за повече.А да - може и да не си първа кола на светофара ами втора например - ей така САМО с моторната спирачка.
slowtraveler написа: 03 Фев 2025 11:24 В уравнението вкарай и темпото за спиране - до каква температура се нагряват спирачките... Защото ако спираш по-леко и продължително преди редки светофари, спирачката ще има време да се охлажда по-дълго време
Типично за тоя форум - от 9 дола вода, но не падаме по гръб...........................................аз ти казвам, че без значение леко или силно натискане, без уравнения и т.н. практиката показва, че ако са качествени накладките свирене няма, мога да ти го напиша на английски или немски.
slowtraveler написа: 03 Фев 2025 11:24 Като причина за неразбирането ти предполагам е и факта, че явно не си разбрал какво представлява повърхностният слой на накладките... Ти го 'подготвяш' при разработката на спирачките - така, че да се е 'поизпекъл', но не и 'изгорял' - достигаш определена структура на този повърхностен слой... И при по-нататъшната употреба този слой си се поддържа - ти износваш най-горната му част, но загряването при обичайното шофиране подготвя по-долната/дълбоката му част и тя става отново с добрата структура и е готова, докато бъдат износени слоевете над нея - това е непрекъснат процес...
Който обаче може да го промениш ако в даден момент промениш начина на използване на спирачките - можеш да ги 'изпечеш' и т.н. и т.н... Като всяко едно от горните действия може да промени резонансната честота и да доведе до свирене на спирачките...
Теоретично много добре казано, описани са процеси и всичко, като по учебник , адмирации, и? Слоеве , уравнения, различни стилове на спиране - (факт, които дори колегите с НОВИ автомобили описват и колкото и теории да развиваш, ФАКТИТЕ са налице) и за теб е нормално, а на базата на всичката тая теория, която си написал и която в никакъв случай не отричам, не ти ли се промъква мисълта за например дефектна партида от гледна точка на шум например, занижен качествен контрол входящ в завода, изходящ за производителя на накладките, нали не ме караш да си мисля, че купувайки си ЧИСТО нов автомобил е нормално да си мисля, че е ОК да му скърцат и свирят накладките? Едните вият от чисто нови, другите се държат перфектно от чисто нови до 68 хилядния си километър, моя стил на каране е еднакъв, както преди 10 години, така и преди година , така и сега, и?
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

Двигателист

Мнение от Двигателист » 03 Фев 2025 11:49

Това, което мен ме усъмни от самото начало е цената на накладките и затова попитах по-назад. Защото съм се интересувал, колко струват и цената беше доста висока. Затова и предположих, че касае за оптифит (нискобюджетна афтърмаркет спецификация на Тойота). Нямам нито знания, нито опит в тази област (икономика, търговия, мениджмънт...) за да коментирам този тип стратегия, но пак ще кажа, че съм я срещал и при други производители.
Офтопик
Преди 20-тина години работих в представителство на Опел, имах и Омега Б. Като си потърсих накладки за нея имаше два вида – едните без забележка, призведени в Германия (които имаха същия номер на тези, които сменяхме износени, тоест първоначално вграждане и втори със забележка aftermarket specification, произведи в Индия. Едните струваха тогава над 200 лв (много пари си бяха), а вторите 80-90 лв (пак много пари за тогава, но доста по-евтини). Нямах проблеми с индийските, или поне не такива, че да ги запомня с лошо.
Разбира се, това не оправдава евтините оригинални накладки да свирят, но... факт. Факт е и че такава ценова разлика между двата оригинални артикула, предполага някакъв компромис при по-евтините. Ако аз ги продавах, бих уточнил предварително тези детайли с купувача, за да се избегне горчивия вкус после. Предполагам, че оригиналните (неоптифит) у нас никой не ги държи на склад, просто защото никой не би си купил. Друг въпрос е как би се държала оптифит накладка с нов Тойота диск, или с износен вече Тойота диск, но това са риторични въпроси.

Иначе ето номера за наистина оригинални (как звучи само :D ) накладки:
Screenshot Toyota .jpg
Screenshot Toyota .jpg (100.66 KiB) Преглеждано 26965 пъти

Аватар
FearSoft
Автомобил: Corolla Hybrid 1.8. Tук е!
Благодарил/а: 63 пъти
Получена  благодарност: 100 пъти

Мнение от FearSoft » 03 Фев 2025 12:37

На старата ми кола (Спейс Стар), след смяна на дискове и накладки (АТЕ или TRW, не помня вече) имах същия ефект - скърцане при спиране на ниска скорост. И аз си помислих, че съм попаднал на некачествена марка, но (не)известно време след това скърцането изчезна тотално. Явно си има някакво технологично време. Дразнещо е, не споря, но има толкова по-важни неща, касаещи сигурността... Иначе спирането си беше и е перфектно.
Не знам доколко това помага в случая, просто споделям опит.
Toyota Corolla 1.8L (HEV Special), Ex+, MC23

Аватар
nov

Мнение от nov » 03 Фев 2025 12:56

Двигателист написа: 03 Фев 2025 11:49
Моите са с номер на кутията, като тези, които си показал на втория ред (горните са оригиналните) , от тук произтича само един въпрос, защо не е написано Оптифит на самите накладки, а Текстар? Възможно ли е да си ми продали менте за ОЕМ, като само опаковката прилича на оригинална?
Както и в началото на темата споменах, не ми пречи дали са Оптифит,АТЕ,ТРВ или Бако Цецо от Враца - фирмата производител, продават ги за оригинални ОЕМ части и би трябвало контрола по качеството да е на ниво, ако съм отишъл да ги взема от гаража пред блока от Стрина Николина и на кутията всичко е на китайски/турски и само на латиница пише Оптифит и цената им е 50-60лв, тогава няма да имам никакви претенциЙ, ще искам само да спират доколкото е възможно, това, че вият или загряват няма да ми пречи.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 03 Фев 2025 13:24

В тази тема докато приключите с "обсъждането" накладките ще се изтъркат и ще са за смяна.
Carina E 4AFE LB 1992

Аватар
nov

Мнение от nov » 03 Фев 2025 13:41

В спора се ражда истината, а и няма лошо тамън да се върна към АТЕ............
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

Двигателист

Мнение от Двигателист » 03 Фев 2025 13:53

nov написа: 03 Фев 2025 12:56
Двигателист написа: 03 Фев 2025 11:49
Моите са с номер на кутията, като тези, които си показал на втория ред (горните са оригиналните) , от тук произтича само един въпрос, защо не е написано Оптифит на самите накладки, а Текстар? Възможно ли е да си ми продали менте за ОЕМ, като само опаковката прилича на оригинална?
Както и в началото на темата споменах, не ми пречи дали са Оптифит,АТЕ,ТРВ или Бако Цецо от Враца - фирмата производител, продават ги за оригинални ОЕМ части и би трябвало контрола по качеството да е на ниво, ако съм отишъл да ги взема от гаража пред блока от Стрина Николина и на кутията всичко е на китайски/турски и само на латиница пише Оптифит и цената им е 50-60лв, тогава няма да имам никакви претенциЙ, ще искам само да спират доколкото е възможно, това, че вият или загряват няма да ми пречи.
По-точна информация може даде само някой, който работи на по-висока позиция в Тойота.
Това, което аз знам е повърхностно. Оптифит не е точно марка, а търговска линия на евтини части, които Тойота продава като оригинални. Оптифит в твоя случай е Текстар, но за Корола може да е ТРВ, а пък дори и при теб, но след време друга партида да е АТЕ в кутийката. Явно са европейски (мое допускане), или по-точно местни за региона, което вероятно води до по-ниски разходи, респективно цена. Само за по-стари автомoбили, задължително извън гаранция (това е важно). Вероятно идеята е да се използва пазарната ниша на алтернативните авточасти, които са основен доставчик при ремонти на стари автомобили. Но това са си само мои разсъждения.

Публикувай отговор