Малък "аБдейт":
- имам си нов (не бих казал чисто нов, че изглежда да е изваден от някой боклучарник), срещу почти 150 лева с куриера. Досега не бяха ми продавали по-голяма мизерия и прахоляк, и имам отново един кисел вкус в устата. Снимки на продукта от вехтошарския магазин:
Дано да работи.... Утре мисля да разбера.
Малко допълнителни материали и размисли:
Това е схемата на комуникацията между климатичния компютър, километража, интеграционното реле и другата карантия:

- BEAN.png (65.94 KiB) Преглеждано 1526 пъти
Това са пиновете на климатичния компютър:
И ел.схемата на цялата климатизация:
Какво си мисля:
- Излиза че през предпазителя DEF/IUP не преминава изходен сигнал за вдигане на оборотите, а е ВХОДЕН и A/C ECU-то взема някакво решение на база има/няма сигнал през него. Какво е решението е мистика. Предпазителя отива в релето за подгрева на задното стъкло (мисля):
► Виж съдържание

- Inkedclipboard_image_134420bf.jpg (226.35 KiB) Преглеждано 1526 пъти
Т.е. няма особен смисъл да следя там какво се случва. Всичко с вдигането на оборотите се случва през пиновете MPX+/MPX- на климатиния компютър, като през BEAN мрежата "си се разбират, с колко и кога да се вдигнат оборотите". Не съм догледал стрелката на схемата миналата година.
- От гледна точка на диагностични данни остават 2 варианта, които да пробвам, и да накарам стрелката да се разподскача:
-- да се забода примерно със волтметър на втори и трети крак на датчика за налягането, или на (крак 7, букса А16 ) + (крак 18, букса А16), и да следя дали напрежението прехвърля 4.8 волта. Ясно е че ще пулсира, заради самата работа на климатика. Принципно 4.8 волта е граничната стойност, и при свръхналягане би трябвало датчика да подаде над 4.8 волта.
-- по някакъв (неизвестен за мен, засега) начин да следя импулсите, които подава климатичния компютър към контролния клапан на компресора, или на буксата на компресора в коша на мотора, или на (крак8, букса А15) + ( маса от купето или (букса А16, крак 13)). Неприятния момент е че там май, няма да видя бог знае какво без осцилоскоп. Евентуално някоя контролна лампа/светодиод би свършила работа за някаква визуализация, но не съм сигурен че със светодиода няма да окъся веригата, и да убия компютъра, или клапана. А разнасянето на осцилоскоп в движение, не знам доколко ще е удобно и няма да ме отвлича от пътя.
В момента при температури навън от сорта на 31 - 42 градуса според външния датчик, стартова в купето над 54 (кухненския термометър не може да отчете повече), и настройка на 21 градуса в купето не тресе от поне седмица.
Температурата на изходящия въздух от духалките се движи между 14 градуса в началото, и след по-продължителна работа на климатика пада до 6 градуса, след като охлади тръбите. Ако разбутам настройката на температурата да доближи температурата на вече охладеното купе, климатика започва винаги да тресе оборотите, когато влезе в режим да поддържа температурата (режима се измества от позиция "само в лицето" на "лице+крака") в купето, и предполагам, клапана на компресора да пулсира с налягането, за "препръсква" фреон, вместо да го "надува непрекъснато". Когато е имало момент да тресе, температурата на изходящия въздух слиза до 4 градуса.
По спомен нормата на температурите да беше между 6 и 10 градуса при нормална ситуация.
Събирам идеи за "подслушване" на климатика през датчиците му. Евентуално може да меря волтаж и на изхода на датчика за температурата на изпарителя директно, но там евентуално ще видя дали се опитва да замръзне изпарителя. Което е някакъв резултат, но няма да е ясна причината.
По етикет на компресора, проектните му налягания са: Ниско=1,67МПа, Високо=3,53МПа. Не знам при тези налягания какви волтажи трябва да върне датчика за налягането, но за високото се предполага че ще е над 4.8 волта.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.