Chuk Spleskanovski написа: ↑10 Юли 2022 19:40
Приус 3 не съм чувал да има филтър

Може би по-новите хибриди
Само последните имат филтри от завода.
Ако иска може да си вземе по-добрия вариант с парт номер G92DH-47010 (някой с Приус 2 ако реши, че колата му работи в запрашена среда, може да си сложи и той - G92DH-47020), който се слага отвън на решетката и може да се "проверява" и почиства супер лесно.
Krachunov написа: ↑10 Юли 2022 09:48
По тази тема. Много ГОРЕЩО препоръчвам гумени стелки. Имам възможност да наблюдавам две относително еднакви коли. Моята корола комби и на приятел, корола седан. Аз съм с гумени, той е с текстилни. Разликата е ОГРОМНА в полза на гумените.
По горната причина, лично аз повече го отдавам на типична екплоатация на автомобила, не толкова до стелките.
Примерно при мен вентилатора е като чисто нов, защото в 99% от случаите не достигам въобще до охлаждане на батерията. Ако през годината вентилатора ми се пусне 3-4 пъти, пак ще е добре. Съответно дали ще има филтър или не е абсолютно все тая.
Може друг колега да кара колата с гумени стелки и всеки ден вентилатора да му охлсажда батерията и тогава той ще бъде много по-потърпевш от прах по системата.
Затова сравнението не би било много релевантно, освен ако не си сменяте колите и всеки да обърне конкретната експлоатация на автомобила.
Hursa написа: ↑10 Юли 2022 19:02
Т. е. следи се не само температурата на батерията, а и на въздуха на изхода от вентилатора? Вентилатора един ли е? Температурата на батерията как се следи - измерва се за всеки модул? Къде се намират датчика/датчиците?
Да, има сензор за темпераурата на въздуха, с който се охлажда батерията. Вентилатора е един. Датчиците за температура на батерията са 3, горе-долу разположени по дължината на батерията, по един в двата края и трети по средата. Измервайки температурата на 3 от модулите в батерията, системата си изгражда представа за температурата на батерията и управлява вентилатора. Вентилатора се управлява спрямо входяща температура, температура на батерията, вход-изход на товар върху батерията. Има преки параметри от сензори и непреки, изградени по карта за посоката на загряване на батерията. По която карта се управлява и вентилатора. Заради тази карта авторът след като е изключил колата и я е запалил пак, вентилатора не се е включил на скорост, при която да го чуе, защото няма "данни" по които да реши, че още трябва да охлажда батерията, а е започнало "ново" охлаждане, спрямо текущите/новите входящи параметри за охлаждане.