Мнение
от slowtraveler » 18 Яну 2016 17:27
Причината е парното и високо КПД на двигателите (т.е. ниския разход)...
При спор в един друг форум днес направих експеримент за да се убедя колко голямо е въздействието на парното...
Джипката загрява доста бързо, но колеги в доста по-екстремни райони твърдяха, че колите им имали проблем, защото не вдигали над 70С....
Та днес отивах по работа и следях температурата на маслото (не ми се включваше ОБД четеца, и така ми е по-удобно, защото мога да избера да ми се показва на дисплея на колата, а при мен почти няма разлика между температурата на масло и на антифриза, защото има топлообменник)...
Изключих парното, и автомобила много бързо достигна 90С, като някъде там отвори термостата (температурата както се качваше бързо, изведнъж спря да се покачва)...
На надолнищата температурата не спадаше (дори при по-ниските температури продължаваше да се покачва)...
Включих парното на що годе висока мощност... Температурата на маслото бързо слезе до под 80С, и започна да играе в зависимост изкачване или слизане по наклона правя в момента... И колко настъпвам газта...
Играеше между 70 и 90С...
Като на спусканията (когато съм отнел газта) температурата осезателно спадаше....
Което е съвсем логично - парното е в малкия кръг, а отнема доста топлина. Дори и при затворен термостат, при принудителен празен ход практически няма горене, и няма отделяне на топлина от двигателя (освен от триенето)... Но парното продължава да отнема топлина от малкия кръг, и съответно температурата спада...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008