Слагайте зимните гуми,че е страшно !

Публикувай отговор
Аватар
Харди

Re: Слагайте зимните гуми,че е страшно !

Мнение от Харди » 27 Ное 2013 15:20

wacko.gif почакай още малко ohmy.gif

Аватар
NET

Мнение от NET » 27 Ное 2013 16:14

slowtraveler написа:
Оги написа:И без това зимните гуми стареят с времето- не разбирам защо рискуваш да обикаляш колата някоя сутрин.
Не рискувам - комплекта със зимните гуми, монтирани на джанти ми е готов и мога да го сложа при първа възможност (не ме мързи да си ги сменя сам).
И не ги икономисвам, а просто зимните са ми по-'лигави' като пътно поведение - летните държат много по-приятно и добре при нормален път..
Обаче май утре, вдруги ден ще трябва да ги слагам - няма как tooth.gif
Колега и аз съм от Варна, но съм сложил зимните гуми още от преди месец. В нашия град може да не вали толкова сняг, но доста често се подледява коварно и внезапно ... и започват да хвърчат пътните и бързи помощи, щото някой е решил да икономиса няколко седмици на зимните гуми. За това трябва да има задължителен период, в който по закон да караш с зимни гуми!!! НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА НА ПРИКАЗКИ "А ТО УТРЕ СИГУРНО НЯМА ДА ЗАСТУДЯВА", когато става въпрос за човешки животи.

Аватар
kickata

Мнение от kickata » 27 Ное 2013 16:19

slowtraveler написа:И не ги икономисвам, а просто зимните са ми по-'лигави' като пътно поведение - летните държат много по-приятно и добре при нормален път...
Държат, държат, колко да държат на температура 1-2 градуса като станат твърди като пластмаса... boxed.gif
Дръжте си зимните гуми в хола на топло да не се изтъркат и след 3-4 години пак ще отидат на боклука... tooth.gif
Toyota Corolla E12 1.4 VVT-i 2006
Suzuki Samurai SJ413 1.3i 2000

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 27 Ное 2013 17:09

Аз си имам график: 10-15 април слагам летните гуми, а 10-15 октомври - зимните гуми.
Има едно голямо предимство - никога не чакам в сервиза повече време, отколкото е необходимо да ми сменят гумите и да ги балансират, защото по това време много малко шофьори са на тази вълна.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Toyo_driver

Мнение от Toyo_driver » 27 Ное 2013 18:41

zi_zi_top написа:Аз си имам график: 10-15 април слагам летните гуми, а 10-15 октомври - зимните гуми...
Аз също :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 27 Ное 2013 19:04

Toyo_driver написа:
zi_zi_top написа:Аз си имам график: 10-15 април слагам летните гуми, а 10-15 октомври - зимните гуми...
Един глас и от мен за същия график. Е аз си ги сменям сам като грижливо измивам, подсушавам, намазвам с препарат за гуми и .... в калъфчето и в гаража.

rumen_af

Мнение от rumen_af » 27 Ное 2013 19:09

Мен вече ме удариха, защото спрях на пешеходна пътека и въпреки че човека който ме удари беше със зимни гуми не спазваше дистанция. Най-хубавото беше че не можах да ударя пешеходците въпреки че ме изхвърли след пешеходната пътека! СПАЗВАЙТЕ ДИСТАНЦИЯ, МОЛЯЯЯЯ!
Toyota Avensis T27, 2,2 D4-D, 2010

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 27 Ное 2013 19:10

Скорпионе, кой ти балансира гумите? Не ми казвай, че имаш баланс машина в гаража. tongue.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
veso_hds
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 39 пъти

Мнение от veso_hds » 27 Ное 2013 19:15

Аз пък карам с такива гуми:
http://fakti.bg/technozone/82475-gumite ... =firstpage!
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 27 Ное 2013 19:48

veso_hds написа:Аз пък карам с такива гуми:
http://fakti.bg/technozone/82475-gumite ... =firstpage!
Да не караш количка за голф Тойота или АТВ? rolleyes.gif smile.gifhttp://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/x400/Nov2013/61211692.jpg
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 27 Ное 2013 22:47

Моите зимни гуми също седят в мазето на джанти и като дойде октомври почвам да следя прогнозта за времето много внимателно видя ли че след седмица се очакват температури под 3-4 градуса сутрин същия уикенд гумите са вече сменени. Така ги търкалям поне 3-4 дни преди да ми потрябват наистина и евентуално ги следя за забележки за да мога да ги отстраня навреме преди куцо и сакато да се сети в последния момент да сменя гуми (тази година ги сложих по минлата събота). Това важи за моя си регион София, тук снега обикновено закъснява така че ако ми се налага да пътувам някъде по на север гледам и там времето и ако имам съмнение и по-рано от очакваното си ги сменям. Така или иначе за 4 сезона си губят свойствата едни 500-1000 км. повече или по-малко не е от значение. Пролетта по обратната процедура гледам кога трайно ще станат температурите положителни (над 3-4 градуса) сутрин и си ги сменям с летните.
Не виждам нищо толкова сложно в това, както и пролет и есен колите ми ходят на "профилактични прегледи" за да няма после що се счупи на пътя пък и лесно се планират разходите и времето така.
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas

Мнение от Japanese_fever » 27 Ное 2013 22:54

scorpion написа:
Toyo_driver написа:
Един глас и от мен за същия график. Е аз си ги сменям сам като грижливо измивам, подсушавам, намазвам с препарат за гуми и .... в калъфчето и в гаража.
И аз горе-длу спазвам този график, но повече гледам темп. - ако е около 10°С в зависимост дали е пролет или есен съответно се слагат летните или зимните.
Обичам хубаво да ги измивам, напомпвам ги около 30 psi (ако са по-малко) и задължително ги съхранявам на сухо легнали една в/у друга, а не прави.
Като ги слагам най-важното ми задължение е да намажа внимателно и малко централния отвор и допиращата повърхност с грес. Особено задължително е за алуминиеви джанти, за да не залепнат за главината.
Също аз си затягам гайките на джантите с динамометричен ключ - 80 lb-ft. (толкова е по спецификация и на повечето коли е толкова също така)
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Аватар
kaltcev.72

Мнение от kaltcev.72 » 28 Ное 2013 00:59

Още началото на месеца са сметени. В неделя ги пробвах 190км/ч и колата е не помръдва та пътя . Наследих едни Семперитки та 1 сезон на 16 цола . Иначе имам и чисто нов Ханкоок комплект и се чудя кой да продам? Малко са по шумни ама се трае! :whistle:
Ше фърла с тебе по нещо!

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 345 пъти
Получена  благодарност: 375 пъти

Мнение от slowtraveler » 28 Ное 2013 08:17

kickata написа:
slowtraveler написа:И не ги икономисвам, а просто зимните са ми по-'лигави' като пътно поведение - летните държат много по-приятно и добре при нормален път...
Държат, държат, колко да държат на температура 1-2 градуса като станат твърди като пластмаса... boxed.gif ..
Чучка писатель, не читатель tooth.gif
Ами и при -15С летните имат с няколко метра по-къс спирачен път от зимните, ако и да са станали на пластмаса и спирачния път да се е увеличил спрямо +20С...
NET написа:... НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА НА ПРИКАЗКИ "А ТО УТРЕ СИГУРНО НЯМА ДА ЗАСТУДЯВА", когато става въпрос за човешки животи.
Че кой разчита на приказки? Има прогноза, има и лични наблюдения... За Варна сигурно си се убедил, че прогнозата се сбъдва доста точно (особено тридневната)...
Миналата година преди пътуване из страната съвсем логично сложих зимните гуми доста рано - просто не знам какво време ще ме хване там, и не искам да ме хване 'по долни гащи' :whistle:
Да, видях какво е из страната. Но в града тук си е съвсем спокойно (вчера си бе сухо и +4+6С)... Като тук температурите рядко се променят рязко - морето още е топло...
Затова и трябва да се подхожда според обстановката...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas

Мнение от Japanese_fever » 28 Ное 2013 08:20

slowtraveler написа:Ами и при -15С летните имат с няколко метра по-къс спирачен път от зимните, ...
Ама това, на сняг ли, на лед ли, на сухо ли?
Нагледни доказателсва и тестове, ако може!
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Публикувай отговор