Колега, мисля, че съм споделял тук впечатленията ми от пряко сравнение с Авенсиса и доводите за моя избор....
Относно вътрешния дизайн - всеки си има свое мнение.
Но ако под това, че вътре не е по вкуса ти, разбираш ергономиката - не съм съгласен..
Вътре в колата всичко е много добре премислено и всичко ти е на 'един пръст' разстояние и то точно там, където го очакваш...
Включително и толкова плютото от западняци дистанционно управление от волана - избор на основните функции (станции, номер песен, температура на климатроник, източник на звук, телефон) се настройват с 1 натискане на бутон.
Като окачване - много здраво, но при големи дупки по-лесно пробиваемо отколкото на авенсиса. Ако търсиш автомобил без достигане до тампон при скок в нашите дупки - авенсиса е правилния избор.
На Маздата - стегнато (но не некомфортно) и изключително добре стоящо на пътя окачване.
Спирачки и АБС - на маздата според мен са доста по-добри и по-добре настроени отколкото на Авенсиса. На маздата много по-рядко сработва, и отпуска по-големи волности... И много безкомпромисни (предните дискове са 299мм) - аварийното спиране ще те учуди като ефективност...
Доволен съм от качеството. До момента (3г/83х.км) съм имал 3 гаранционни посещения в сервиза. Две за дреболии: - развито винтче на третия стоп, смяна на дистанционни на алармата.
И едно по-сериозно - смяна на преден лагер. Като причината за предния лагер според мен бе скока с над 90км/ч във външна на завоя дупка (от страната на натоварените колела) около 15см дълбока, а колата бе натоварена с 5 човека и багаж...
Лагера се обади около 10х.км след скока, а почти веднага след скока в дупката смених по застраховка гумата (излезе бабуна отстрани)... Явно удара е бил сериозен...
Окачването е сериозно мислено - многораменно отпред и отзад с реактивни щанги отпред и отзад (не е макферсън и т.н.). И май е едно от най-здравите неща в колата (колега скъса последователно в дупки 8 гуми и изкриви 4 оригинални алуминиеви джанти и скъса една от тях, а окачването и дори сходимостта не мръднаха)
Като динамика - не е нещо особено (2.0 - 9.9сек / 100км/ч).
Но настройките на двигател и педала на газта дават усещането за много приятна динамика и моментална реакция при натискане на педала на газта. Като максимална скорост - бяга доста... Пробвал съм я до 219км/ч - държи си ги без притеснения.
Достига много бързо работна температура (най-бързо от всичките автомобили, които съм карал).
Като обезшумяване - средно ниво, а и зависи какво търсиш. На маздата са оставили двата ауспуха да се чуват с приятен и ставащ доста агресивен звук, особено над 5х.об/мин... Създават спортно усещане (което при този двигател - 147 или най-новия - 155к.с. е май повече пара в свирката ама нейсе laugh.gif ).
Доста лек автомобил е (май е най-лекия в класа си)...
Доколкото си спомням 2.0 бензин седан бе 1275кг... Което докарва доста приличен разход - градско - около 9.5л/100км. Извънградско със средна скорост около 100км/ч разхода спокойно го смъкваш към 6.5-7л/100, а на магистрала със 130км/ч - около 7.4). Разбира се - настъпиш ли я до ламарината можеш да достигнеш разход и над 12л/100км.
Вътре е доста просторно, включително за задните пасажери (в хибридното Инфинити М35h отзад бе доста по-тясно)... Багажника на седана е ОГРОМЕН 510 (или май вече 519л), като е почти паралелепипед без никакви кривини. Няма дразнещи панти вътре в багажника - целия механизъм е между горния край на калника и капака.
Та това е... Дали следващия ми автомобил ще е Мазда? Май не, защото Мазда6 не се предлага 4х4, а тази наистина доста върти гуми laugh.gif
Иначе продължавам да съм много доволен от колата и не съжалявам за избора си...
П.С. за вносителите - напълно е възможно... За мазда чаках 3 месеца без да съм търсил избор на цвят (с цвят трябваше да чакам 6 месеца)... Просто се произвеждат в Япония...
П.П.С Двигателите на европейските шестици са доста под 200к.с. - максимално мощен е 2.2 дизел 185к.с., а бензинката 2.5 - 175к.с... Щатските имат още един двигател 3.7/ 260-270к.с.... А старите Мазда6 имаха вариант MPS (в САЩ Mazdaspeed), които бяха само в една комплектация - двигател 2.3 турбо/260-276к.с., 4х4).
RX-8 - роторен двигател, добра визия... Звук като на прахосмукачка laugh.gif И доста палава.
Мазда5 - окачването май и идва слабичко за това купе (оплакване от колеги)... При пряко сравнение бих избрал Опел Зафира. При първото качване на третия ред в Мазда5 при дилъра успях да се закача на една глупаво сложена пластмасичка, държаща колана и я счупих... Не ми хареса...