Анкета:Купували ли сте гуми втора употреба за вашия автомоби

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти

Купували ли сте гуми втора употреба за вашия автомобил?

ДА
33
56%
НЕ
26
44%

Общо гласове: 59

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 28 Фев 2011 22:03

BAHKATA написа:Добре, а каква марка нови гуми си купуваш (зимни и летни)?
Good Year - Hydragrip летни и Ultragrip 7+ зимни.
Стават ли или не? cool.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
BAHKATA

Мнение от BAHKATA » 28 Фев 2011 22:20

zi_zi_top написа:
BAHKATA написа:Добре, а каква марка нови гуми си купуваш (зимни и летни)?
Good Year - Hydragrip летни и Ultragrip 7+ зимни.
Стават ли или не? cool.gif
Хм.. ами карал съм Гудиър Ултрагрип 7+ правени в Словения (такива се продават в България), закупени чисто нови и мога да ти кажа че НЕ стават, както не стават и други реномирани марки, правени за "Източна Европа".

По темата - всеки си има очи и собствена преценка - на пазара несъмнено се продават много боклуци, но ако разбираш няма да вземеш гуми с ДОТ 2003 и грайфер на протектор нали? Така че ако гумите са от Германия с дот 08 - 09 и приличен грайфер защо да не ги купя на цената на една чисто нова (говоря за моите летни гуми Michelin Pilot Sport 225/45/17 DOT 4008 Made in Germany, закупени преди месец от частно лице в София). На Богоров се продават само боклуци, но никой не ви кара да ги купувате.

Това е моето мнение и не целя да обидя никой или да убеждавам някой. Респект zi_zi_top!
BMW e46 320d

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 28 Фев 2011 22:45

Hydragrip - Made in France. Ultragrip - Made in Germany.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
BIS

Мнение от BIS » 28 Фев 2011 23:00

rudolf! Минаха времената,когато новите гуми бяха с DOT от две години.Последните два комплекта нови гуми,които си купих бяха с DOT от преди 5-6 мес.Трябва някой да е много голям балък,за да си купи нови гуми на 2 години!
TOYOTA Avensis D4D-2002g.

Аватар
miLen4o
Обратна връзка:

Мнение от miLen4o » 28 Фев 2011 23:13

rudolf написа:
miLen4o написа:
zi_zi_top написа:Глупав < по-глупав < най-глупав < тъпанар < "използващ стари гуми"! laugh.gif
Определено не се смятам за глупав като карам с гуми втора ръка.
Тук е строго индивидуално.Зависи кои колко кара?
А и гуми на по 5-6000 км. вместо за 480 лв. да ги вземеш за 150лв. си е що годе добре.А го има и другия момент ,че не всеки може да си купува нови гуми всяка година.
ако не можеш да си купуваш нови гуми всяка година--то значи с твоя пробек си купуваш по 2-3 пъти в годината стари гуми за по 150 лева с рисковете им? чие не купуваме нови за да купуваме всяка година,,,а именно за да не купуваме ...

милене мисля че темата е подходяща да разкажеш какво се случи с твоята карина и как замина на тотал???

имам предложение,,модераторите да не трием обява за гуми-2ра употреба до 3 години,всичко друго,и който не пише дот--под ножа???...така кажете. няма нужда от цял раздел за 5 обяви годишно biggrin.gif
мисля че вече говорим за белите лястовици,в предвид че в бг повечето нови гуми които се продават са на 2 години:)
Първо,моята Карина замина тотал,но тогава беше със зимни гуми на 31 август!!!Темата не е "Карате ли със зимни гуми лятно време и обратното.
До сега съм карал със следните гуми:
Marangoni Vanto: с тях взех Карина...страшен боклук
BFGoodrich(Втора ръка): много хубави "меки" гуми перфектни за лятото.
Toyo(лятна):прекрасна гума
След това единствените нови гуми които съм купувал са зимни Gislaved(за 2-та Карина)
А да и гумите с които беше Карината която я направих тотал,бяха Lassa Winter(нещо си),също купени за 100 лв. ,4бр.,но си изкараха зимата пре доволно....това ,че не бяха сменени няма нищо общо.
Май ми се струва ,че тука се получава нещо като с Газ/Бензин.
Като си голям тарикат и баровец карай си на безнин на 2,50 лв. и с чисто нови гуми.
А незнам дали някои е забелязъл ,но както Мечо каза 80% от хората изобщо не са в час и незнаят какво купуват,та мисълта ми беше за гумите в МЕТРО.Там съм виждал "нови гуми" с ДОТ 08,това през 2010година.
Чек ,че сега се сетих да те питам тебе ...
Не е ли по сигурно да караш с чисто нови сликове на пистата ,а не с втора употреба от ebay????
A car without TURBO is like a man without BALLS!

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 01 Мар 2011 00:01

miLen4o написа:Първо,моята Карина замина тотал,но тогава беше със зимни гуми на 31 август!!!Темата не е "Карате ли със зимни гуми лятно време и обратното.
да може да направим още една анкета специално за любителите на компромиса с гуми" защо колата ми замина на тотал", и ще включим и твойта комбинация...
miLen4o написа:Чек ,че сега се сетих да те питам тебе ...
Не е ли по сигурно да караш с чисто нови сликове на пистата ,а не с втора употреба от ebay????
да именно затова попълваш декларация че си носиш сам последствията, караш сам,без да се допускат гонки между два и повече учасника и отстрани чака линейка...на състезанията които допускат гонки и отговорност към 3ти лица-има повече исисквания и гхомологаций...

живота на слика е 1 състезателен ден-два не толко интензивни хоби карания,,,едно екстремно спиране с блокиране на колелото...вероятността някой д акара слика 6000 километра, да се е залежал в магазина 2 години или всичко което се опасяваш -клони към нула. поради тази причина на състезателните сликове няма ДОТ.

грубо по темата: в уса, гума над 6 години се смята за опасна и се забранява,,,в упътванията на тойота има изрични указания.
тази забрана е поради риск от гръмване закъсване на протектора и,а не от нарушени качества при пътното поведение на автомобила.
моито мнение е че авто гумата е най податлива на стареене в автомобила след флуидите,
та гумата си почва стареенето още с производството,,,
според мен старата гума може да има и същите качества като новата,но в един много по малък диапазон,който лесно заблуждава.
пример: първите ходения на писта ползвах гуми 2003 година конти спорт контакт,гоодиар и унироял.
с тях имам много добри обиколки който може би няма да имам и с други нови гуми,но:
4 обиколни те загряват и на 6-7прегряват...тоест имаше един малък промеждутак в които бяха като нови....,втвърдени и хващат преди да се разтопят. а в в долния градусов диапазон-не.
при нормални условия тези гуми никога не могат да видят такова усилия че да загреят и да сработят....при много тежка кола,някой от колегите могат и да успеят да ги загреят,нослед три завоя могат да се почувстват като теб с зимните....

има ли някой представа колко обяви за гуми по нови от 4 години са били пускани някога в форума??..освен на слоу обявата

Аватар
miLen4o
Обратна връзка:

Мнение от miLen4o » 01 Мар 2011 00:16

В USA не ме греее къв е закона щото не съм там.
В България ,където се намираме аз и ти в закона има споменато за грайфера(мм) ,а не за ДОТ.
Аз с гуми на 5-6 години не съм карал.Само веднъж карах с една задна Мишлен на 9 години,ама нямаше проблем.
Не казвам ,че съм против новите гуми,просто си изказах мнението,нали за това е форума.
За сликовете горе долу знае,чул си тук там нещо. tongue.gif

Аватар
BAHKATA

Мнение от BAHKATA » 01 Мар 2011 00:25

miLen4o написа:В USA не ме греее къв е закона щото не съм там.
В България ,където се намираме аз и ти в закона има споменато за грайфера(мм) ,а не за ДОТ.
Аз с гуми на 5-6 години не съм карал.Само веднъж карах с една задна Мишлен на 9 години,ама нямаше проблем.
Не казвам ,че съм против новите гуми,просто си изказах мнението,нали за това е форума.
Както казва колегата нищо против чисто новите гуми - който може да си ги позволи - ок (само не Federal, Tigar, Nankang и т.н. - за тях много против). Също така съм против и старите гуми (повече от 3 години и по- малко от 6 мм), но съм за читави гуми втора употреба.

Пийс колеги! sleep.gif
BMW e46 320d

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 01 Мар 2011 00:26

прав си,така е.,,предполагам и които е добър шофиор--няма проблеми.

gh0s7r1d3r

Мнение от gh0s7r1d3r » 01 Мар 2011 00:28

Аз пък съм за нови гуми премиум клас всеки сезоз, за нова кола на всеки 2 години, къща с басейн и 12 декара двор и по 3-4 нови жени на седмица. Обаче не всеки може да си го позволи.
Ово е стандарт викат братята сърби....

Темата няма да накара zi_zi да си купи втора употреба гуми, но пък няма и да напълни джобовете на колегите, които са преценили, че купуването на гуми за 500 лв им е извън бюджета, така, че незнам защо се палите толкова... и аз откакто тоталнах почти алфичката преди години, щото бях със супер зле гуми отзад (макар много хора да си мислят, че само предните са важни) избягвам да купувам втора употреба гуми, ама на Яриса старите летни (оригиналните бриджстоуни на 3 лета) ги прибрах за всеки случай, че не се знае знае ли се в тая психясала държава какво може да стане...
Последно промяна от gh0s7r1d3r на 01 Мар 2011 00:32, променено общо 1 път.
SUBARU Outback 3.0 H6 2005
Toyota Yaris Sol 1.3 VVTi 2008

Аватар
miLen4o
Обратна връзка:

Мнение от miLen4o » 01 Мар 2011 00:29

rudolf написа:
прав си,така е.,,предполагам и които е добър шофиор--няма проблеми.
Ок стиснахме си ръцете виртуално biggrin.gif
Не ми се искаше да ставам по груб с моРеДатор(все пак си имащ власт) biggrin.gif
Иначе съм за да се оставят обяви за гума на не повече от 3-години и ако нямат ДОТ напрао да се трие без предупреждение!

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 01 Мар 2011 00:56

miLen4o написа:Иначе съм за да се оставят обяви за гума на не повече от 3-години и ако нямат ДОТ напрао да се трие без предупреждение!
милене дай ми линк с 3 такива обяви,,,,заради които искате и раздел??

Аватар
miLen4o
Обратна връзка:

Мнение от miLen4o » 01 Мар 2011 01:01

rudolf написа:
miLen4o написа:Иначе съм за да се оставят обяви за гума на не повече от 3-години и ако нямат ДОТ напрао да се трие без предупреждение!
милене дай ми линк с 3 такива обяви,,,,заради които искате и раздел??
Тук не мога да те оборя.Просто цялата работа е ,че ако се направи един раздел може да се направи 2-ри за нещо и да се поразрасне форума...лично мое мнение.
Но ти така каза просто не те цитирах преди малко...
имам предложение,,модераторите да не трием обява за гуми-2ра употреба до 3 години,всичко друго,и който не пише дот--под ножа???...така кажете.

Аватар
Akima
Автомобил: Altezza
Благодарил/а: 95 пъти
Получена  благодарност: 175 пъти

Мнение от Akima » 01 Мар 2011 01:13

rudolf написа:имам предложение,модераторите да не трием обява за гуми-2ра употреба до 3 години,всичко друго,и който не пише ДОТ - под ножа
+1 :thumbsup:

С това съм напълно съгласен - НО не забравяйте,че идеята е за подфорум Гуми/ДЖАНТИ - защо не се направи експериментално такъв и да се види как ще се развият нещата - изписахме 1000 реда за нещо,което става с 2-3 клика на мишката и се изтрива с натискането на 1 бутон. dry.gif
Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.
Изображение
Непрочетените книги умеят да си отмъщават.
Особено добре това се отдава на "Наказателен кодекс" и "Ръководство за употреба на верижен трион".

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 01 Мар 2011 01:22

може да направим и раздел--нови тойоти под 3000 лева,,,или руси плеймейтки за по 2.50..но щом досега не сме виждали такива обяви-шанса да се появят е малък....найвно е да искате раздел,за нещо дет не можете и три теми да ми покажете...

обещавам да не трия такива обяви и да ви информирам с отделна тема ,в раздел общи-ако някой пусне такива гуми biggrin.gif

Публикувай отговор