Лоша миризма в купето на Авенсис 1

Аватар
boqnkov_
Автомобил: Toyota Previa 2.0 d4d

Лоша миризма в купето на Авенсис 1

Мнение от boqnkov_ » 27 Юли 2010 16:17

Колеги, скоро си купих Авенсис 1 2.0 ТД и много му се радвам, обаче в купето има някаква странна лоша миризма, нещо смесено между чорапи и застояло. На чорапи мирише когато вляза в колата. А на застояло мирише, когато пусна вентилационната система само на обдухване. Не знам на какво се дължи. Смених си филтъра на климатика но резултат няма т.е. като климатика е включен не мирише, а като е само на вентилатор и по - точно на обдухване на стклата мирише лошо. Чудя се какво да направя. И още нещо: има ли лампа на таблото за отворена врата или няма, за да знам да го отварям ли да я сменям ако я има. Благодаря.

Аватар
Zero`Cool
Обратна връзка:

Мнение от Zero`Cool » 27 Юли 2010 16:21

Лампа за отворена врата има и се намира вляво на таблото ... а за лошата миризма под предните седалки се получава една дупка(няма как да я определя по друг начин) и там поне на моята няма да ти казвам какви работи намерих хубаво е да провериш ... а за вентилацията ... незнам
Toyota Avensis 1.8 VVT-I - 2000 RHD
Изображение
http://www.el-inst.eu/ - електроуслуги
http://fenixbg.org/ - Доставка и посредничество при закупуване на стоки от Англия

Аватар
boqnkov_

Мнение от boqnkov_ » 27 Юли 2010 16:42

Може ли малко пояснение за тази "дупка" че не ми стана много ясно. Трябва да разкача седалките ли? от вътрешната страна ли е тази "дупка"? Трябва ли да махам мокета? hmm.gif

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Re: Лоша миризма в купето на Авенсис 1

Мнение от Raya » 27 Юли 2010 16:42

boqnkov_ написа:.... На чорапи мирише когато вляза в колата.......
Детето ми като влиза и вика " СМРАД!!!!! СМЕНИ КОЛАТА!!!!!!!" laugh.gif

Аватар
boqnkov_

Мнение от boqnkov_ » 27 Юли 2010 16:46

Детето ми като влиза и вика " СМРАД!!!!! СМЕНИ КОЛАТА!!!!!!!"
Това сериозно ли? И най скъпия ароматизатор да се вземе ако миризмата не се премахне е абсурд да се подтисне с ароматизатор. Само моя и на Raya авенсисите ли миришат лошо?... sad.gif

Аватар
Raya

Мнение от Raya » 27 Юли 2010 17:07

boqnkov_ написа:
Детето ми като влиза и вика " СМРАД!!!!! СМЕНИ КОЛАТА!!!!!!!"
Това сериозно ли? И най скъпия ароматизатор да се вземе ако миризмата не се премахне е абсурд да се подтисне с ароматизатор. Само моя и на Raya авенсисите ли миришат лошо?... sad.gif
За съжаление, сериозно. И това го казва само в тази кола, а до сега само тази е с плюш ( все в кожани салони го возех ....тарикатчето:))))) и затова си мисля, да не би причнината е в непрания 10г салон и за това време попило какви ли не миризми ...... колата е служебна и някой така е оливал салона wacko.gif . За малко да не го изпера, но след поредното служебно ползване се отказах.
Ароматизаторите помагат в движение и на отворени прозорци smile.gif .
Ако успееш да премахнеш миризмата-пиши!

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 27 Юли 2010 17:43

Raya написа:...За малко да не го изпера, но след поредното служебно ползване се отказах...
OFF Много загадъчно звучи това 'служебно ползване'.

Аватар
Raya

Мнение от Raya » 27 Юли 2010 19:02

Scott написа:OFF Много загадъчно звучи това 'служебно ползване'.
Служебното ползване на тази кола винаги е било е като безплатен рент-а-кар за чуждестранните гости. Връчваме им чист автомобил с пълен резервоар, джипиес, карти на БГ...........А после (::::: по това как връщат колата, мога да си направя изводи за нациите.... и да ви кажа французите надминават италианците wacko.gif

scorpion

Мнение от scorpion » 27 Юли 2010 19:41

Колега, ако ми позволиш един съвет за лошата миризма от климатика.
Не е болка за умиране и се отстранява лесно. Причината е, че след дългото използване има натрупване на гнЪсни бактерии и въобще мрЪшляк във въздуховодите, питата и прочие. Когато климатикът е пуснат студеният въздух по една или друга причина (не съм специалист) елиминира миризмата. Със загасването му и оставяне само на вентилатор гадовете засмърдяват. От там и миризмата на кубинки biggrin.gif

Лечението: В магазините за козметика, веригите бензиностанции (ОМВ,ШЕЛ,ЕКО и пр.), Практикер, Бриколаж продават спрей срещу точно такива бактериални замърсявания и почистване на въздуховодите. Този спрей под налягане, или аерозол е снабден с едно дълго маркуче. При загасен двигател и изключен климатик натикваш маркучето през някой от отворите за въздух достатъчно дълбоко (чак до до вентилатора) и пръскаш около 10-15 секунди. Издърпваш по малко и впръскваш около 3-4 сек.така че въздуховодът да бъде обдухан. Повтаряш и за другите въздуховоди, т.е бъркаш във всички дупки и пръскаш смело. След известно изчакване палиш колата и включваш вентилаторите.
Процедурата може да повториш. След това гарантирано поне за един дълъг период миризмата на кубинки ще изчезне.
Освен това е много важно климатикът да е антиполенов, т.е да треби гадовете.

За другата миризма няма лек, освен хубаво изпиране на салона, тапицерията на тавана и пода и оставяне на проветриво помещение със широко разтворени врати и. Ако е пушено във колата (не се доверявай на пепелници и други, защото се сменят лесно !) смрадта няма как да изчезне напълно. Има спрейове, за тапицерии които не цапат но елеминират миризми. Пак в посочените по-горе места.

Нещо много важно. За да елиминираш натрупването на гадове е желателно ако спираш колата за по-дълго време да изключиш климатика няколко минутки по-рано и да оставиш само вентилаторите да изсушат въздуховидите, питата, вентилатора, защото след като си бил на климатик, след загасването му се образува конденз, влага и ... прекрасни условия за развитие на бабалюги и смрад.

Дано съм бил полезен.

Поздрави !

Аватар
boqnkov_

Мнение от boqnkov_ » 27 Юли 2010 20:50

Колега, благодаря за отговора. Ще направя всичко, което каза и ще пиша какъв е ефекта.

Аватар
miLen4o
Обратна връзка:

Мнение от miLen4o » 27 Юли 2010 21:43

Колега ,няма да е лошо примерно да наравиш едно пране на цялата кола,пък за миризмата от климатика има много и различни варианти за лечение.Успех!
A car without TURBO is like a man without BALLS!

sashoskiora

Мнение от sashoskiora » 27 Юли 2010 22:19

scorpion го е написал описателно,бактериите които миришат се получават от климатика,за да се избегне е желателно да се изключва малко преди да спрем и загасим двигателя но да се остави вентилатора да духа,аз лично моя не го изключвам независимо сезона,а появи ли се миризма само шпрея,но чети добре инструкциите трябва да се внимава защото е отровен.

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 27 Юли 2010 22:24

scorpion написа: желателно ако спираш колата за по-дълго време да изключиш климатика няколко минутки по-рано и да оставиш само вентилаторите да изсушат въздуховидите, питата, вентилатора, защото след като си бил на климатик, след загасването му се образува конденз, влага и ... прекрасни условия за развитие на бабалюги и смрад. !
Това е много важно!
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!

scorpion

Мнение от scorpion » 28 Юли 2010 10:35

boqnkov_ написа:Колега, благодаря за отговора. Ще направя всичко, което каза и ще пиша какъв е ефекта.
Обезателно върни информация за проблема но не забравяй две важни неща: както казва по-горе колегата спазвай инструкциите дадени от производителя на съответния препарат; повтори за да има ефект.

Поздрави и успех !

Аватар
boqnkov_

Мнение от boqnkov_ » 28 Юли 2010 12:40

Така след дълго четене и ровене на други форуми (сигурно само във Жигула форума не съм гледал) стигнах до две възможности:

1. Спрей тип "Бомба" от Кауфланд. Оставял се зад шофьорската седалка. Климата се пуска на макс, вентилатора също, и потока на режим рециркулация. На затворени прозорци за 10 - 15 мин и трябва да сте извън колата. Убивал всички бактерии в самото купе и по цялата вентилационна система. Не оставал по стъклата, нито се отразявал на салона. Явно е разработка на военните. laugh.gif Вижда ми се вятър работа, но 90 % от хората ползвали го са много доволни, защото бил на "Нигрин". Аз лично ако го правя мисля през 3 - 4 мин да влизам и да сменям положението на копчето за посока на въздуха (прозорци, крака, централно) за да може спрея да мине буквално навсякъде.

2. Спрей с директно впръскване по въздуховодите. Ползвалите го също са доволни.

Аз лично първо мисля да пробвам първия начин.

Публикувай отговор