За термините
- gringo359
- Автомобил: Corolla Sedan MT 2020
- Обратна връзка:
За термините
Предлагам във форума да бъдат създадени теми-справочници.
Ето една от тях може да бъде "термини".
Причината е,че много често в общодостъпните речници някои от понятията не се откриват толкова лесно.Пример: гарнитура - gasket (буквален превод - уплътнение,доста близко е,но не ти идва веднага на акъла).
Аз срещнах затруднение със думата лайстна.Някой знае ли как е на английски?
Ето една от тях може да бъде "термини".
Причината е,че много често в общодостъпните речници някои от понятията не се откриват толкова лесно.Пример: гарнитура - gasket (буквален превод - уплътнение,доста близко е,но не ти идва веднага на акъла).
Аз срещнах затруднение със думата лайстна.Някой знае ли как е на английски?
Corolla Liftback 1.3 12V carb. EE90
Corolla Sedan 1.6 MT 2020
Corolla Sedan 1.6 MT 2020
-
- Получена благодарност: 1 път
Май говорим за различни неща тук. Според мен 'лайстни' са хромираните ленти отстрани на по-старите коли, около фаровете и прозорците и те едно време бяха хромирани. Сега вече не се ползва хром, защото е скъп, освен в по-накипрените модели.ALTEZZA написа:Toyota gi naricha Body Side Moldings
Намерих някакъв онлайн тълковен речник и той казва :
лайстна лайстни, ж.
1. Метална лента, поставена по дължината на купето на автомобил за по-елегантен вид.
2. Метална лента, поставена по рамката на прозорец за уплътняване.
3. Всяка метална лента за обточване или уплътняване.
Ако в България наричат и пластмасовите предпазители по вратите и броните лайстни, то те на английски са определено Side Mouldings (Moldings Am.En.)
Най-добре колегата да каже в какъв контекст търси думата 'лайстна' и ще се изясни. biggrin.gif
ami na men problema mi e po skoro obratnia, az na BG ne gi znam mnogo ot terminite. laisna ne znam tochno kakvo oznachava, prosto predpolojih che e plastmasovia predpazitel det se dviji po prodaljenie na kolata, no moje i da gresha.
eto za tova si mislia az, pak neka znaeshtite da me popraviat ako gresha:

- LordDigital
- СупраДжия
Тва е по-скоро "странична защита" на Български. Иначе и във нашио сервиз на всички лаистни (деокративни ,обшивни ,пак и даже на уплатненията на стъклото) им казваме просто МОЛДИНЗИALTEZZA написа:ami na men problema mi e po skoro obratnia, az na BG ne gi znam mnogo ot terminite. laisna ne znam tochno kakvo oznachava, prosto predpolojih che e plastmasovia predpazitel det se dviji po prodaljenie na kolata, no moje i da gresha.