Климатроника на т25 те охлажда

tashiyana
Автомобил: Toyota avenisis t25 D4D

Мнение от tashiyana » 09 Юли 2026 11:19

Здравейте! Имам Toyota Avensis T25 2.2 D-4D 2003 г. с двузонов климатроник и от години се боря с проблем с климатика.

При самодиагностиката на климатроника излиза код 46, като доколкото разбрах, код 46 е за шофьорското Air Mix моторче (актуатор). От шофьорската страна температурата не се променя при LO/HI, докато от пасажерската реагира нормално. Отдясно се чува моторчето да работи, а отляво – не. Майсторът ми каза, че шофьорското моторче липсва и предстои да го монтираме.

Проблемът обаче е, че дори от пасажерската страна климатикът не охлажда достатъчно. При външна температура около 22°С духа сравнително студено, но при над 30°C почти не охлажда от никоя страна. Фреонът е на ниво, наляганията са проверявани и са били в норма, компресорът е нов, а тръбата след него е студена. Вентилаторът в купето духа силно.

Миналата година колата претърпя сериозен удар отпред, при който бяха сменени радиаторът и компресорът на климатика и ред други неща. Оттогава се чудя дали освен проблема с Air Mix клапата няма и втори проблем, свързан с кондензера, въздушния поток, перките или нещо друго по климатичната система.

Възможно ли е проблемът да е и вътре в HVAC кутията – например счупена или недоуплътняваща Air Mix клапа, която пропуска топъл въздух през радиаторчето на парното и така разваля охлаждането дори когато климатикът реално произвежда студен въздух? Възможно ли е само липсващото шофьорско Air Mix моторче да е причина за толкова слабо охлаждане, или по-скоро има и втори проблем?

Ще съм благодарна на всякакви мнения, особено ако някой е имал подобен проблем с Avensis T25.
Минала съм през много механици и повечето ми отказват да се занимават, без да ми дадат причина. Сегашният ми майстор се нае да го оправя. Имаше доста течове, никакъв фреон. Предполагам е погледнал всичко под капака, но като пробвахме климатика, пак същата работа- духа хладко, но не студено...

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 1047 пъти
Получена  благодарност: 376 пъти

Мнение от WoLF » 09 Юли 2026 12:55

tashiyana написа: 09 Юли 2026 11:19 Фреонът е на ниво
tashiyana написа: 09 Юли 2026 11:19 никакъв фреон
Разшифровам, че уж всичко е било оправено и в последствие се разбира, че не точно така и системата е компрометирана. По същата логика и другите и части може да не са наред. Иска се пълен преглед, че след намеса може да е навсякъде проблема...
ИзображениеИзображениеИзображение

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 190 пъти
Получена  благодарност: 784 пъти

Мнение от mapamop » 09 Юли 2026 14:30

tashiyana написа: 09 Юли 2026 11:19 При самодиагностиката на климатроника излиза код 46, като доколкото разбрах, код 46 е за шофьорското Air Mix моторче (актуатор)
Чисти се или се сменя според зависи от ситуацията.
Ако го няма, клапата която е точно до горещия радиатор на парното може да е останала в някаква позиция, в която да не спира горещия въздух.
tashiyana написа: 09 Юли 2026 11:19 Проблемът обаче е, че дори от пасажерската страна климатикът не охлажда достатъчно. При външна температура около 22°С духа сравнително студено, но при над 30°C почти не охлажда от никоя страна. Фреонът е на ниво, наляганията са проверявани и са били в норма, компресорът е нов, а тръбата след него е студена. Вентилаторът в купето духа силно.
Обаче радиатора/изпарителя за 20-23 години, никой не го е измил и е пълен с прахоляк поне до средата между ламелите. ТРВ (TXV Valve) клапана също може вече да не работи адекватно.
Вентилатора в купето ми, беше целия в прах от четките и разликата в струята и температурите е осезателна.
Датчика за температурата в купето също е събрал прахоляк и е за почистване - въздух от компресор в решетката му.
tashiyana написа: 09 Юли 2026 11:19 Възможно ли е проблемът да е и вътре в HVAC кутията – например счупена или недоуплътняваща Air Mix клапа, която пропуска топъл въздух през радиаторчето на парното и така разваля охлаждането дори когато климатикът реално произвежда студен въздух? Възможно ли е само липсващото шофьорско Air Mix моторче да е причина за толкова слабо охлаждане, или по-скоро има и втори проблем?
Може да има и счупена клапа, и джамбазите да са махнали машинката на клапата за да не вдига врява, и да разваля търговския вид на скрапта.

Липсва твърде много предистория. Целия климатик без компресора, на бензинов Авенсис Т25 го извадих, промих и върнах обратно за 8-10 часа сам в гаража. Но е сериозен труд. Радиатора на климатика, ако е със замърсени ламели трябва да се извади, измие и да се върне обратно. При смяна на компресора, промиха ли системата със химия? Нови о-пръстени сложиха ли?
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 102 пъти
Получена  благодарност: 171 пъти

Мнение от zorbata » 09 Юли 2026 14:35

От написаното не се разбира след сглобяването тествана ли е с-мата за теч?
caryЦар

Публикувай отговор