Проблем с климатроника
-
- Автомобил: Toyota Avensis t25 1.8 ZZT251
Проблем с климатроника
Здравейте колеги имам проблем с климатроник не духа студено има налягане заредена е до горе преди месец нямало течове, колата е Авенсис 2008 1.8 бензин, ходих на две места и на двете места ми казват различни неща, на едното ми обявиха компресора за развален и трябвало смяна към 1600 лв. на другото казаха, че компресора е здрав и просто не стига достатъчно док до него, майстора го измери с милтицет в чуждестранен форум прочетох че компресора е с PWM ток и трябвало напрежението да се измери с осцилоскоп, някой може ли да даде някаква идея или майстор за София.
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 575 пъти
Проблем с климатроника
Пипано ли е нещо скоро по автомобила и климатика?
Заподозрените са:
- Дехидратор - пълен е с мизерия от системата и е за смяна - 20 лева.
- TXV клапана, забоден на радиатора (изпарителя) в купето
- Неработещ клапан на компресора. Не струва 1600 лева, а малко под 800 (да се застрелят).
- запушени кондензатор и/или изпарител.
Започвате със смяната по ред на номерата. Бих започнал с промивка на цялата система и нов дехидратор. Упражнението вече е правено миналата година на същия автомобил.
Заподозрените са:
- Дехидратор - пълен е с мизерия от системата и е за смяна - 20 лева.
- TXV клапана, забоден на радиатора (изпарителя) в купето
- Неработещ клапан на компресора. Не струва 1600 лева, а малко под 800 (да се застрелят).
- запушени кондензатор и/или изпарител.
Започвате със смяната по ред на номерата. Бих започнал с промивка на цялата система и нов дехидратор. Упражнението вече е правено миналата година на същия автомобил.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
--
-
Проблем с климатроника
Ами колата я имам от три месеца като я закупих не работеше климатика закара я да я видят беше празен напълниха го и ми казаха да мина след 2 месеца ама той спря да работи преди тези 2 месеца.
- mapamop
Проблем с климатроника
И не ви светна лампата че тоя фреон за да го няма има причина, и като напълните фреон пак ще изчезне?
Потърсете тук за самодиагностика на климатика как се прави. Направете я - 2 бутона са и не струва пари, и не иска техника.
Има ли тракане, скърцане или стържене под таблото, като запалите колата? Ако не работи коректно дясната клапа до жабката пак няма да има студен въздух.
Обследвайте с UV лампа/фенерче системата за течове.
Промийте с препарат или на машина. Ръчната промивка е неприятно трудоемка че се вади всичко навън от купето и се промива с компресор и препрат. Машинната е скъпа като пари.
Ако не е текнал радиатора отпред сменете дехидратора
И ако пак не работи - ТРВ клапан се сменя и след това компресор. При смяна на компресор се сменя минимум дехидратор, желателно е целия преден радиатор с нов. И се промива системата, за да не замине и новия компресор.
*** За да е загубила много фреон има сериозно изпускане от някъде. Обикновено е радиатора в коша на мотора - изгнил, пробит от камъчета и бръмбари. Сервизните игли никой никога не ги сменя а се сменят на всяко пълнене, макс на 2 пълнения.
Дехидратора в радиатора отпред за около 3 години е вече сериозно набит с мизерия, при изрядна система. При вашата която е стояла незнайно колко отворена и е вероятно още отворена ще има и парцали от компресорно масло което е станало на гел/сопол от съприкосновението със въздуха и влагата във въздуха.
Голямата маса сополи са в дехидратора и във извивките на радиатора в коша на мотора.
Потърсете тук за самодиагностика на климатика как се прави. Направете я - 2 бутона са и не струва пари, и не иска техника.
Има ли тракане, скърцане или стържене под таблото, като запалите колата? Ако не работи коректно дясната клапа до жабката пак няма да има студен въздух.
Обследвайте с UV лампа/фенерче системата за течове.
Промийте с препарат или на машина. Ръчната промивка е неприятно трудоемка че се вади всичко навън от купето и се промива с компресор и препрат. Машинната е скъпа като пари.
Ако не е текнал радиатора отпред сменете дехидратора
И ако пак не работи - ТРВ клапан се сменя и след това компресор. При смяна на компресор се сменя минимум дехидратор, желателно е целия преден радиатор с нов. И се промива системата, за да не замине и новия компресор.
*** За да е загубила много фреон има сериозно изпускане от някъде. Обикновено е радиатора в коша на мотора - изгнил, пробит от камъчета и бръмбари. Сервизните игли никой никога не ги сменя а се сменят на всяко пълнене, макс на 2 пълнения.
Дехидратора в радиатора отпред за около 3 години е вече сериозно набит с мизерия, при изрядна система. При вашата която е стояла незнайно колко отворена и е вероятно още отворена ще има и парцали от компресорно масло което е станало на гел/сопол от съприкосновението със въздуха и влагата във въздуха.
Голямата маса сополи са в дехидратора и във извивките на радиатора в коша на мотора.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
--
-
Проблем с климатроника
Да за да го няма фреона има нещо и за това майсторите я напълниха и казаха да отида след два месеца да видя как са нещата, но климатика спря по рано от тези два месеца и както отидох там казаха, че налягането е добре няма загуби на фреон и е компресора и казаха тази уникална сума, и реших да мина през друг сервиз да чуя тяхното мнение там казаха, че компресора е здрав и не му достигало достатъчно ток и изведнъж съм шах с пешка на кой да вярвам. Правих диагностика със задържане дава грешки 21,23 и 24.За тези процедура нямам физическото време да ги направя сам, а ако отида при някой майстор и го помоля да ги извърши най вероятно ще ми тегли майната да не му обяснявам аз как да си върши работата.Благодаря за изчерпателни отговор ще пробвам някой сервиз дали ще се съгласи да смени тези неща.
- mapamop
Проблем с климатроника
21 AC sunlight sensor
22 AC compressor clutch lock sensor
23 AC refrigerant triple pressure switch
24 мисля че беше пак за сензора за осветеност.
21 и 24 може да ги игнорирате, ако теста е правен на недобре осветено място.
Не знам как има налягане по норма, а има грешка за датчика за налягането, което е датчик или фреон.
Пробвайте да смените датчика и засечете колко фреон ще източи машината преди смяната на датчика. Датчика при мен на 160 грама фреон, от 440 грама не вдигаше аларма за фреон. Мисля да имам някъде в гаража останал датчик ако ви затрябва на малки пари.
--
--
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Проблем с климатроника
Нищо не пречи да се измери дали датчикът за налягане е 'на късо' между 1(- на оммера) и 4(+ на оммера)... Не знам дали поляритета има значение, ама така е в книжките...
Би трябвало да е 'на късо' при налягане от 2 до 132kgf/cm2 ...
Аналогично би могло да се измери и веригата за вентилатора между 2(+) и 3(-)...
Може просто датчикът да е отказал... Ама ми се струва, че е по-вероятно фреонът да е отлетял - щом веднъж е отлетял, пълненето не помага... Иска си диагностика и отстраняване на причината фреонът да отлети...
Би трябвало да е 'на късо' при налягане от 2 до 132kgf/cm2 ...
Аналогично би могло да се измери и веригата за вентилатора между 2(+) и 3(-)...
Може просто датчикът да е отказал... Ама ми се струва, че е по-вероятно фреонът да е отлетял - щом веднъж е отлетял, пълненето не помага... Иска си диагностика и отстраняване на причината фреонът да отлети...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Митхат
- Автомобил: E38
- Благодарил/а: 46 пъти
- Получена благодарност: 132 пъти
Проблем с климатроника
Към колегата с проблемният климатроник..
Тези и двете места където сте били ...не са правилните.Просто отидете на правилното место
И не всяко место където някой си е купил машина за пълнене е. ....сервиз за ремонт на климатични системи.
Аз съм си купил измервателните уреди и си зареждам сам,и там по манометрите се разбира цялата работа на системата ...стига да имаш малко мозък да помислиш.
Тези и двете места където сте били ...не са правилните.Просто отидете на правилното место
Пълни глупости,как разбраха че компресора е заминал ,като са му добри наляганията.
И тези са същите,как разбраха че компресора е здрав като не могат да измерят налягания без наличие на фреон.
И не всяко место където някой си е купил машина за пълнене е. ....сервиз за ремонт на климатични системи.
Аз съм си купил измервателните уреди и си зареждам сам,и там по манометрите се разбира цялата работа на системата ...стига да имаш малко мозък да помислиш.
- mapamop
Проблем с климатроника
Датчика се измерва като се подадат 4.5 волта от 3 батерии на 1 и 3 крак и се мери напрежение между 2 и 3 крак. Във сервизното ръководство има референтни волтажи спрямо налягането на фреона, при мисля 20 градуса. Нов датчик Thermotec е от сорта на 30-40 лева, по моргите има на около 10-20 оригинален. По-вероятно е да няма фреон, отколкото датчика да е заминал. За да се смени се ипразва фреона, защото Тойота са пестеливи и са спестили съчмения клапан пред него.
По-вероятните варианти за мен са два:
Кондензатора е изгнил и изпуска
Има запушване по системата и фреона е изтекъл през осигурителния клапан на гърба на компресора.
Може и да е 2в1.
Дефект във TXV клапана кара стрелките на манометрите да пулсират, докато работи климатика. Но трябва да се виси на главата на гайкаджиите, че не обичат да се занимават с нищо друго освен да празнят и наливат фреон.
По-вероятните варианти за мен са два:
Кондензатора е изгнил и изпуска
Има запушване по системата и фреона е изтекъл през осигурителния клапан на гърба на компресора.
Може и да е 2в1.
Дефект във TXV клапана кара стрелките на манометрите да пулсират, докато работи климатика. Но трябва да се виси на главата на гайкаджиите, че не обичат да се занимават с нищо друго освен да празнят и наливат фреон.
--
--
- Митхат
- Автомобил: E38
- Благодарил/а: 46 пъти
- Получена благодарност: 132 пъти
Проблем с климатроника
Майката му е. Вакумиране поне 12ч,после фреон с масло с цвят,закачваш манометрите и всичко става ясно. Ако е пресостат ,ще вдига налягане,ще се включат вентилаторите и ако не падне налягането изключва системата.Заподозрените са ясни, и така.
-
Проблем с климатроника
Днес пак пуснах теста на климатроника няколко пъти и изписваше само грешка 23 това трябва да е датчика или фреона както сте казали по нагоре. Имам записан час за 4 ти в първия сервиз(Shen) в който ходих и казаха, че е компресора тук във форума на доста места има позитивни мнения за този сервиз. Ще им кажа това което сте коментирали и каква гршка дава самодиагностиката пък ще видим.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Проблем с климатроника
Споделянето на информация от форума не винаги е правилният подход при посещение на сервиз...
Защото кой какво е казал тук -го е казал дистанционно, докато майсторът е този, който вижда нещата пред себе си (или не ги вижда
)...
И не е коректно 'да се правиш на умен' със знания, получени тук... Защото поне аз ако бях на мястото на служител в сервиза вероятно бих те посъветваш щом ги разбираш нещата - да си ги оправиш сам
Да вземаш информирано решение, да подпиташ ' дали не може да е еди-какво си' - да... Но не и да декларираш 'ама във форума ми казаха така'.... Тук само предполагаме и обикновено - генерираме възможни причини, но все някой трябва да си изцапа ръцете, и в твоя случай - това е служител, на който трябва да се довериш (или да потърсиш друг, на който да се довериш)...
Както е споделил колегата - грешка 21 излиза винаги, когато сензорът не е осветен от слънчева светлина (рядко можеш да го излъжеш с яко изкуствено осветление - аз поне не съм успявал да го излъжа
)...
Тази грешка не трябва да я има САМО ако сензорът е осветен от пряка слънчева светлина. В противен случай е нещо нормално да се появи и не е сигнал за повреда, а показва статуса - че не е осветена от Слънцето...
Защото кой какво е казал тук -го е казал дистанционно, докато майсторът е този, който вижда нещата пред себе си (или не ги вижда

И не е коректно 'да се правиш на умен' със знания, получени тук... Защото поне аз ако бях на мястото на служител в сервиза вероятно бих те посъветваш щом ги разбираш нещата - да си ги оправиш сам

Да вземаш информирано решение, да подпиташ ' дали не може да е еди-какво си' - да... Но не и да декларираш 'ама във форума ми казаха така'.... Тук само предполагаме и обикновено - генерираме възможни причини, но все някой трябва да си изцапа ръцете, и в твоя случай - това е служител, на който трябва да се довериш (или да потърсиш друг, на който да се довериш)...
Както е споделил колегата - грешка 21 излиза винаги, когато сензорът не е осветен от слънчева светлина (рядко можеш да го излъжеш с яко изкуствено осветление - аз поне не съм успявал да го излъжа

Тази грешка не трябва да я има САМО ако сензорът е осветен от пряка слънчева светлина. В противен случай е нещо нормално да се появи и не е сигнал за повреда, а показва статуса - че не е осветена от Слънцето...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- mapamop
Проблем с климатроника
Ето ти инструкцията как се проверява въпросния датчик, който вдига грешка 23:
- Прикачени файлове
-
- Screenshot 2024-06-19 153114.jpg (104.03 KiB) Преглеждано 3958 пъти
--
--
- Ивайло Димов
- Автомобил: Seat Toledo1,8 20V AGN
- Благодарил/а: 162 пъти
- Получена благодарност: 154 пъти
Проблем с климатроника

- mapamop
Проблем с климатроника
Аз вече минах по тоя път, конкретно с този климатик. "Мани ги ония от Тойота - те не разбират. Маслото което източих е бистро, на о-пръстените няма какво да им стане". Това бяха последните реплики на последния гайкаджия който ми пипа по колата без да му вися на главата. Въпроса беше, че при нов климатик се промива системата и се сменят о-пръстените по "методичка". Маслото беше бистро, защото системата течеше като кошница и я бях напълнил преди месец. Резултата беше ... че системата пак си течеше като кошница, въпреки новия компресор и новия радиатор с дехидратор. Миналата година минах през братовчеда, източи фреона, вкарах я на бутане отзад в двора на сервиза и извадих всички тръби и радиатори и ги промих със химия. Не е истина каква чернилка излезе от всичките детайли. И дехидратора беше черен до средата за 2 години.Ивайло Димов написа: ↑19 Юни 2024 16:25 Не обичат те да им се обясняваш ,но пък има такива които харесват да сменят части и то здрави докато се отстрани проблема
Единствено труда е сериозна цифра като се промива на ръка че всичко излиза извън купето за 8-14 часа. Химията е 70 лева за 5 литра и имам още 2-3 литра в гаража, след тазгодишната промивка на един Авенсис Т27. Наливам я с пръскало за компресора и на 5-6 атмосфери. Със машина няма да има разглобяване и ще е по-бързо, но машините като гледам са 5-6 хиляди лева. Факт е че отнема време и не им се занимава - миналата година ме изгониха от 3 места, на чевъртото искаха 500 лева за смяна на TXV клапана само, на петото искаха 360. TXV клапан на Т25 се сменя за точно 7 часа и половина със ваденето на вентилатора на парното и смяната на клапана, че е забит на прекрасно място. На Т27 1.8 бензин ако няма да се проверява за течове радиатора в купето, става и по-бързо. Но стигне ли се до вадене на климатичния радиатор се разкоства половината кола.
Тук във случая на колегата евентуално може да заминал контролния клапан на компресора. Но и той се мери, може да се извади (ако излезе цял) и да се разцъка на 5 волта да се види дали се движи. Принципно по симптоматика е теч на фреон и евентуално TXV Valve. Поне аз на това залагам от стола в хола.
--
--