видях, че има доста теми за проблеми със съединители, но аз имам един специфичен проблем, който искам да споделя с вас.
Всичко започна с обичайните симптоми за износен съединител - твърд педал, претрисане на свободна и при движение на 5-та скорост при определени обороти и трудно включване на скоростите. Към тях обаче се появи и едно свирене при определено положение на колелата без значение дали си на скорост или на свободна, което изчезва при натискане на съединителя.
Последва смяна на съединителя с комплект LUC с демпферен маховик, след което всички симпоми изченаха - съединителя работи перфектно, педала е мек, колата е значително по-тиха, скоростите се превключват супер, но това пресвирване след известно време се появи отново. Какво точно представлява "пресвирването":
Представете си, че маркирате колелото с тебешир и когато маркера е точно на земята се чува едни свирене, което изчезва ако натиснеш съединителя и в някои от случаите не се появява след отпускането му. Ако преместиш колата малко напред или назад и маркера вече не е на земята свиренето изчезва. Самото свирене се чува без значение дали си на свободна или си на предавка в движение, само че при движение се чува като тракане, защото гумите се въртят и маркера периодично преминава през земята ( все едно имате камък между грайферите, но с тази разлика, че ако спрете върху камъка тракането преминава в постоянно свирене).
Това нещо не се случва постоянно - периодично изчезва и се появява.
Процедурата със смяна на маслото на скоростната кутия вече я тествах - не се зебелязва промяна.
Та въпроса този път е - Каква е връзката между положението на гумите и въртенето на съединителя ( основния вал на скоростната кутия )?
Не съм сигурен, че проблема е в диференциала, защото при движение с ниска скорост, когато чувам съответния шум ако натисна съединителя шума изчезва, движението на колата продължава...това е само като допълнителна информация.
Ще се радвам ако някои има идея какво може да е или е имал подобни неволи и иска да сподели опита си.

Поздрави...