Проблемът ми е следния - преди две седмици след дълъг път и прекрасна работа на двигателя и като цяло на автомобила изгасих колата за около час-два. След това като се опитах да го запаля реши, че не иска. Върти, върти и не пали.
Реших да изчистя грешките от компютъра the old school way (с изваждане на бушона на EFI). След това взе, че запали, но ми примига лампата за грешка след като я покарах 200 метра, след което като позагря усетих, че върви сякаш на половин мощност. Попсувах стабилно разбира се, но кой не би направи така в тази ситуация.
След като я оставих пак колата за около час-два, след това даже не искаше да запали и при рестартиране на компютъра.
На следващия ден я заведох на диагностика, но разбира се нямаше запазени грешки, защото ги бях изтрил. Единственото странно нещо беше, че нямаше никакво налягане на common rail-a докато върти двигателя.
Свалихме това онова по горивната система, почистихме каквото можахме (включително и SCV клапаните) и взе, че запали.
Всичко окей за този ден, а на следващия пак започна да показва грешка и да върви на половин мощност.
Реших да пробвам сам с диагностиката този път с bridge-ването на контакт 4 и 13 от OBD изхода и грешката, която ми показваше беше 41, което е грешка на Throttle Position Sensor. Почистихме и него, но проблема си остана пак с тази грешка.
В крайна сметка се реших да си купя кабели за диагностика (от Склад 66) и с Techstream стигнах до грешка 78(8). В документацията която намерих за двигателя пише, че грешката идва от горивната система, което не е много конкретно.
Попрочетох и в чуждите форуми и навсякъде се стига до SCV клапаните.
Колата в момента докато загрее си дава грешката и върви на половин мощност (което до колкото прочетох от документацията за двигателя е някакъв авариен режим, в който влиза двигателя) и след като си загрее стабилно и я изгася и запаля отново грешката изчезва и колата си върви нормално.
Та след сърцераздирателната ми история исках да попитам колеги с подобен проблем дали са получавали тази грешка при диагностика (и другата грешка при bridge-ване на OBD изхода), защото в този форум намирам информация само за грешки започващи с P и някакъв номер?
Също така, ако някой е чистил тези клапани колко време долу горе е имало някакъв резултат и как точно ги е почистил (с какъв агент)?
И изобщо струва ли ви се, че проблема е от клапаните, защото не искам да влагам едно стабилно количество пари, за нещо, което няма да оправи проблема?
Благодаря предварително и поздрави

Стамен