Toyota Avensis 2000г 1CD-FTV Грешка 78(8)

stamen.dimitrov

Toyota Avensis 2000г 1CD-FTV Грешка 78(8)

Мнение от stamen.dimitrov » 03 Яну 2014 00:39

Здравейте,

Проблемът ми е следния - преди две седмици след дълъг път и прекрасна работа на двигателя и като цяло на автомобила изгасих колата за около час-два. След това като се опитах да го запаля реши, че не иска. Върти, върти и не пали.
Реших да изчистя грешките от компютъра the old school way (с изваждане на бушона на EFI). След това взе, че запали, но ми примига лампата за грешка след като я покарах 200 метра, след което като позагря усетих, че върви сякаш на половин мощност. Попсувах стабилно разбира се, но кой не би направи така в тази ситуация.
След като я оставих пак колата за около час-два, след това даже не искаше да запали и при рестартиране на компютъра.
На следващия ден я заведох на диагностика, но разбира се нямаше запазени грешки, защото ги бях изтрил. Единственото странно нещо беше, че нямаше никакво налягане на common rail-a докато върти двигателя.
Свалихме това онова по горивната система, почистихме каквото можахме (включително и SCV клапаните) и взе, че запали.
Всичко окей за този ден, а на следващия пак започна да показва грешка и да върви на половин мощност.
Реших да пробвам сам с диагностиката този път с bridge-ването на контакт 4 и 13 от OBD изхода и грешката, която ми показваше беше 41, което е грешка на Throttle Position Sensor. Почистихме и него, но проблема си остана пак с тази грешка.
В крайна сметка се реших да си купя кабели за диагностика (от Склад 66) и с Techstream стигнах до грешка 78(8). В документацията която намерих за двигателя пише, че грешката идва от горивната система, което не е много конкретно.
Попрочетох и в чуждите форуми и навсякъде се стига до SCV клапаните.

Колата в момента докато загрее си дава грешката и върви на половин мощност (което до колкото прочетох от документацията за двигателя е някакъв авариен режим, в който влиза двигателя) и след като си загрее стабилно и я изгася и запаля отново грешката изчезва и колата си върви нормално.

Та след сърцераздирателната ми история исках да попитам колеги с подобен проблем дали са получавали тази грешка при диагностика (и другата грешка при bridge-ване на OBD изхода), защото в този форум намирам информация само за грешки започващи с P и някакъв номер?
Също така, ако някой е чистил тези клапани колко време долу горе е имало някакъв резултат и как точно ги е почистил (с какъв агент)?
И изобщо струва ли ви се, че проблема е от клапаните, защото не искам да влагам едно стабилно количество пари, за нещо, което няма да оправи проблема?

Благодаря предварително и поздрави :) ,
Стамен

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Re: Toyota Avensis 2000г 1CD-FTV Грешка 78(8)

Мнение от Vesko » 03 Яну 2014 08:19

http://library.worldtracker.org/Car%20M ... OSTICS.pdf

Тук има описание на грешките на 1CD-FTV, обаче е за следващият авенсис. Както и всички грешки започват с P....

PP: http://steldiesel.ru/files/avensis2.0cr-servmanual.pdf За съжаление пак е за същият мотор, но авенсис 2
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Аватар
NET

Мнение от NET » 03 Яну 2014 10:02

Колега, ето какво дават за този двигател в ремонтната инструкция. Но тук става въпрос за 1CD-FTV на Verso 2001-2 и гледам, че 78(8) няма. Като цяло 78 може да си направиш извод какъв проблем е от прикачената снимка. Има и подробни обяснения в кой конектор какво да мериш, но може и да са подвеждащи, предвид разликата. Най-добре се помъчи да намериш Repare Manual за твоята. Тука има и още нещо http://alflash.com.ua/Diagn/MILcode.pdf .
Прикачени файлове
Capture.JPG
Capture.JPG (79.69 KiB) Преглеждано 1744 пъти

kozman

Мнение от kozman » 04 Яну 2014 01:26

Здравей, мога да ти услужа със SCVs, за проба. От София съм.

Аватар
JapCar
Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
Благодарил/а: 7 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от JapCar » 04 Яну 2014 17:19

kozman написа:Здравей, мога да ти услужа със SCVs, за проба. От София съм.
Приветствам такова отношение на колеги...
Ако и сервизите имаха комплект от основни блокове/части за всяка марка за проба, нямаше да сменят части една след друга докато се оправи...за сметка на клиента и да се учат на колата му. Не знам колко би им струвала такава инвестиция, дори и употребявани, годни от морга, но всеки би предпочел такъв сервиз и инвестицията ще се избие...
Живей широко и художествено!
Yaris, 1,33, 2010

Аватар
veso_hds
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 39 пъти

Мнение от veso_hds » 04 Яну 2014 18:43

JapCar написа:
kozman написа:Здравей, мога да ти услужа със SCVs, за проба. От София съм.
Приветствам такова отношение на колеги...
Стамене,не се чуди,а използвай прекрасното предложение на колегата kozman.И аз имах проблеми със същите клапани.После пиши за резултата(изобщо как е решен проблема),за да бъдеш полезен и на други колеги.Успех!
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.

stamen.dimitrov

Мнение от stamen.dimitrov » 11 Яну 2014 22:17

"За жалост" проблема ми изчезна и в момента няма смисъл да занимавам колегата за клапанчетата, които той има. Ако все пак е било от тях предполагам, че са се поизчистили от добавката и си работят сега като хората.
Ако се появи пак определено ще се възползвам от офертата на колегата и ще пиша за резултата :)

stamen.dimitrov

Мнение от stamen.dimitrov » 21 Фев 2014 08:51

Малко нова информация да добавя към темата си.

Започна пак да ми прави този проблем с грешката и намалената мощност, но не постоянно а някой път го прави, някой не.

Свалих клапаните и ги изчистих с WD40, като потопих клапаните в течноста в едни малки торбички и ги поразклатих по около 2-3 минути всяка. После ги оставих малко да се утаят батаците (имаше такива и то не малко) и после ги монтирах. В студа пак от време на време ми правеха малко проблеми, но доста по-малко.

Сега в топлото нямам никакви проблеми. Очевидно проблема все пак е в тези клапани и ако някой получава тази грешка, може да знае със сигурност.

Това с изчистването за жалост ми се струва, че ще е временно решение...

Ако някой има подобни проблеми с губене на мощност и грешки, нека да се обадят, може да направим една бърза диагностика с кабелите. Ще се радвам да помогна :)

Тел: 0883519119 - Стамен

Публикувай отговор