Здравейте,
Нов съм във форума и от скоро имам Celica 1.6 Sti. Защо ми гори толкова масло? Около 1 литър на 700-800 километра. Когато купих колата не пушеше. След смяна на маслото, приятел който ми го смени в сервиза каза, че е имало около 400-500 грама. Новото което сложих е някакво наливно 15W40.
И като почна да пуши край няма. Добавки и т.н. Нищо не помага. Ако някой може да ми даде съвет, какво да правя ще съм много признателен.
Може ли да е от маслото което сложих. Наливно- калпаво. Или е нещо по-сериозно? Моля ако някой се е сблъсквал с този проблем да пише.
Благодаря предварително
Celica 1.6 Sti 92 гори масло
iliev.sh
- LEXUS
- Благодарил/а: 12 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Re: Celica 1.6 Sti 92 гори масло
Мнение от LEXUS » 16 Ное 2012 20:40
Има няколко варианта. Да започнем от по-добрите.
Много вероятно е маслото,което изобщо не знаеш какво и откъде е, да е лошо масло и от това да идва висок разход на масло.
Втори вариант е предишният собственик да е слагал някакви добавки в маслото,които да намаляват разхода на масло, ако нещо по двигателя не е било наред
Трети вариант, свързан с втория, е нещо износено по двигателя - гумички на клапани или сегменти.
Моят съвет - винаги се започва от най-простото - Купи си оригинален маслен филтър и възд.филтър, купи си хубаво масло 10W40 или 5W40, 5W30 са по-добри за твоя двигател,важното е маслото да е качествено! и тогава следи колко харчи и дали пуши.
Много е важно горивната система да прави коректна смес също.
Ако след това отново имаш толкова висок разход на масло и пуши, мисля,че трябва да се отвори двигателя. Иначе може да опиташ с добавка за намаляване разхода на масло и противодимна.
П.С. Забравих да добавя, мисля,че това,че си карал с 400 - 500 грама масло също може да е ускорило износването на части от двигателя и да е увеличило разхода на масло. Но това е само предположение, разбира се.
Много вероятно е маслото,което изобщо не знаеш какво и откъде е, да е лошо масло и от това да идва висок разход на масло.
Втори вариант е предишният собственик да е слагал някакви добавки в маслото,които да намаляват разхода на масло, ако нещо по двигателя не е било наред
Трети вариант, свързан с втория, е нещо износено по двигателя - гумички на клапани или сегменти.
Моят съвет - винаги се започва от най-простото - Купи си оригинален маслен филтър и възд.филтър, купи си хубаво масло 10W40 или 5W40, 5W30 са по-добри за твоя двигател,важното е маслото да е качествено! и тогава следи колко харчи и дали пуши.
Много е важно горивната система да прави коректна смес също.
Ако след това отново имаш толкова висок разход на масло и пуши, мисля,че трябва да се отвори двигателя. Иначе може да опиташ с добавка за намаляване разхода на масло и противодимна.
П.С. Забравих да добавя, мисля,че това,че си карал с 400 - 500 грама масло също може да е ускорило износването на части от двигателя и да е увеличило разхода на масло. Но това е само предположение, разбира се.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN
LEXUS
Мнение от iliev.sh » 16 Ное 2012 21:30
Много ти благодаря за отзива. Сложих 15w40 защото всички във форума пишат, че за автомобили над 100 000-200 000 км то е по-добро... Това също е друга болна тема от която си нямам никаква идея. Човека в магазина ми каза " Слагай 15W40 това е дърта кола !"
... има ли някаква капка истина в думите му?

iliev.sh
- LEXUS
- Благодарил/а: 12 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Мнение от LEXUS » 16 Ное 2012 22:09
Значи капка истина има в думите му . Но аз карам 25 годишна Корола на 250 000км. с 10W40,защото това масло предоставя по-добра защита за високооборотни двигатели. Селиката също не е Голф 1.3 или 1.8,които най-високите им обороти са около 5000 грубо казано. Японска кола, при това спортен модел като твоя е добре да се кара с поне полу-синтетично масло
Тези с маслата действат като с шаблон - щом колата ти е стара- наливай най-скапаното масло, нали е стара. Що за простотия. Първо, от стар модел до стар модел разликата е огромна. Ако един нискооборотен Фолксваген може да го караш с 15W40, то една високооборотна Тойота има други изисквания към смазването и маслото.
Това за старите коли да ползват 15W40 го казват,защото то е по-гъсто според теориите и се предполага,че моторът на стария автомобил след 200 000км. е износен до определена степен и гъстото масло ще бъде по-малко харчено от двигателя. Това е тяхната логика.
Разбира се, обаче те не отчитат,че има перфектни двигатели на 200 000км, а и много повече от 200 000км.
Примерно аз лично зная от първа ръка, че в Тойота е влизала Карина на 850 000км. за смяна на оригиналните сегменти.
Тези с маслата действат като с шаблон - щом колата ти е стара- наливай най-скапаното масло, нали е стара. Що за простотия. Първо, от стар модел до стар модел разликата е огромна. Ако един нискооборотен Фолксваген може да го караш с 15W40, то една високооборотна Тойота има други изисквания към смазването и маслото.
Това за старите коли да ползват 15W40 го казват,защото то е по-гъсто според теориите и се предполага,че моторът на стария автомобил след 200 000км. е износен до определена степен и гъстото масло ще бъде по-малко харчено от двигателя. Това е тяхната логика.
Разбира се, обаче те не отчитат,че има перфектни двигатели на 200 000км, а и много повече от 200 000км.
Примерно аз лично зная от първа ръка, че в Тойота е влизала Карина на 850 000км. за смяна на оригиналните сегменти.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN
LEXUS
Мнение от saho » 17 Ное 2012 09:12
Аз си имам един кадет комби 1,7д 91-ва година и се кара със пълна синтетика 5/40, километрите над 500 000. Предвид километри и години половин литър масло го гори за 10 000км. Не е от маслото, въпреки че има много ментета масла 

Toyota Corolla E12 2006 1.4 vvti 2006 FOBOS
Toyota Avensis T25 1.8 vvti 2008
Toyota Avensis T25 1.8 vvti 2008
saho
Обратно към “Общи технически въпроси”
Иди на
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru