Мнение
от baba_metca » 02 Юли 2010 15:18
ако може "dap" да разкаже повече (явно по спомен) ще е полезно и за други.
Аз никога не съм попадал в такава ситуация, нито познавам такъв човек, но съм мислил доста по въпроса, чел съм и тук таме из други форуми и по надолу ще ти напиша моите разсъждения. Със сигурност ако попадна в подобна ситуация ще ида на съд, ако ще и нищо да не стане. Не може с едно кирливо правило да си прикриват негодните пътища, че и да взимат глоби от гражданите, които им плащат данъците. Стискам ти палци ако се захванеш да успееш, ако не здраве да е, защото пак си изкарал късмет. Аз в София на Брюксел (ограничение 80км/ч) видях обърнато такси заради дупка, и едната му гума беше презкочила мантинелата и хоп в другото платно.
Първо дупката е недвижим обект, тя може да се заобиколи, ако пътните условия и ситуация позволяват това. Но дупката не може да те заобиколи, тя не е дете, сърна, заек или нещо друго, което може да спреш и да изчакаш да премине, нито, като му свирнеш ще се отмести.
Това, че не е имало знаци за опасен участък, дупки, завой, паднали камъни, изобщо каквито и да било ограничителни и предупредителни знаци би трябвало да е в твоя полза. Вярно дупки стават за една нощ, но не е имало земетресения, незнам дали няма да го кажат от наводнение нещо. Но пък осеяносста предполага знак за опастност, а такъв е нямало(пак пропуск). Също така ако си спомняш дали по някакъв начин дупката е била прикрита също ще е от полза - да речем лека гърбица преди дупката прикрива идеално, дори и с 30км/ч (което да напомня, че е скоростта за движение в жилищна зона, т.е. приета скорост за каране, където има деца, майки, т.е. една доста съобразена скорост). Освен това ако те не са установили, дори и приблизително "несъобразената ти скорост" ти може да кажеш че си карал и с 10. Колата тежи над тон, дори с 10км/ч ако падне от 50см може да нанесе доста големи поражения.
Това, че пътя изцяло е осеян с неравноти (нещо, което го има на документа) е в твоя полза да докажеш, че си карал изключително бано, също, нещо което може да ти е от полза, защотто означава, че си можел да спреш на място, както и да реагираш своевременно на почти всяка ситуация, дори и в тази, при съоветната пътна ситуация (последващ завой, липса на маркировка), може да се докаже, че дупката и била единсвения ти избор. Също така това ще ти помогне да докажеш че допреди съответната дупка по същия участък си попаднал в множество други дупки, защото просто не е имало участък без дупки. И просто тази е била достатъчно дълбока да ти повреди МПС-то(ти не вървиш с един отвес пред колата да ти мери дълбочината на дупките все пак). Отделно като няма маркировка, и да речем в близост е имало завой или нещо друго (тук мн зависи от самия пътен участък) може да кажеш че си преценил, че не трябва да навлизаш в насрещното и е нямало друг начин освен да минеш през дупката, която за твое съжаление и изненада се оказало дълбока 50см. Важно е да се отбележи, дали си напуснал платното за движение по някакъв начин, дали си нанесъл някому другиго щети, че не си пил също много важно, изправността на МПС-то в момента преди инцидента (спирачки, кормилна уредба).
В крайна сметка ако няма знак, за заторен път, пътя е отворен (няма медии, няма КАТ, няма никой, тук се работи със знаци и регулировчици, не със слухове, догатки и баячки), а щом е отворен, значи отговаря на някакви стандарти за път (първокласен, второкласен, не го знам какъв точно е)