Заигравка с КАТ - доколко си заслужава

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Vertriebler

Заигравка с КАТ - доколко си заслужава

Мнение от Vertriebler » 01 Юли 2010 16:45

Здравейте,
Случи ми се следната история преди 2 месеца:
Карах по затворен проход Арабаконак, но изпуснах една дупка, широка колкото пътя :) от очи и замина картера. Викнах КАТ и за да ми признаят застрахователите щетата ми писаха акт за несъобразена скорост с пътните условия. Искам да разбера доколко има смисъл да обжалвам наказателното постановление. Глобата е 100 лева и отнемане на точки.
Основанието, което ми е в главата е, че първо пътят не е маркиран, че е затворен макар, че по медиите всеки път го съобшщават за такъв. Няма табела, няма никакви знаци по него. Т.е. имат ли основание да ми пишат акт, ако пътят е затворен, не трябва ли да ми пишат акт за това, че се движа по затворен път ?
Второ основание ли е това, че пътят е затворен, а няма маркировка за това, за което са виновни "Агенция пътища"?
Дали си заслужава разправията с КАТ ?

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 01 Юли 2010 17:57

По медиите могат да си съобщават каквото си искат!
В началото на пътя имаше ли знак, че е затворен?
Ако не имало, значи не си нарушил правилника, и не могат да ти съставят акт затова.
Катаджиите писаха ли в акта, че си попаднал в дупка?
Ако не/което е най-вероятно/, можеш да обжалваш акта, но трябва да имаш свидетели, които да удостоверят пред съда, каква е причината.
Свидетелите обаче, не трябва да са се возили в твоята кола.
В противен случай съда няма да вземе под внимание техните показания.
Другата възможност, която имаш е, да съдиш собстванника на пътя - с една дума държавата. И трябва да знаеш, че това не е невъзможно.
Последно промяна от Kiki на 02 Юли 2010 17:58, променено общо 1 път.
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!

Espace&Yaris

Мнение от Espace&Yaris » 01 Юли 2010 18:42

Добре де, какви са тия застрахователи дето няма да ти признаят спукан или пробит картер? За какво е тази застраховка каско тогава? Защо е нужно въобще да викаш КАТ? Жената я засече един хлебарски бус и тя насмете една ограда. Зяпачите викаха да сме викали КАТ. И за какво - да и напишат акт? Булстрад платиха нормално за щетата и без да е завеждана в КАТ.

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 01 Юли 2010 19:14

Не става въпрос за признаване от застрахователя.
Щом имаш протокол от КАТ застрахователят ще ти признае щетата.
Става въпрос за отмяна на щетата.
Последно промяна от Kiki на 02 Юли 2010 17:59, променено общо 1 път.
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!

diver

Re: Заигравка с КАТ - доколко си заслужава

Мнение от diver » 01 Юли 2010 19:47

Vertriebler написа:Здравейте,
Случи ми се следната история преди 2 месеца:
Карах по затворен проход Арабаконак, но изпуснах една дупка, широка колкото пътя :) от очи и замина картера. Викнах КАТ и за да ми признаят застрахователите щетата ми писаха акт за несъобразена скорост с пътните условия. Искам да разбера доколко има смисъл да обжалвам наказателното постановление. Глобата е 100 лева и отнемане на точки.
Основанието, което ми е в главата е, че първо пътят не е маркиран, че е затворен макар, че по медиите всеки път го съобшщават за такъв. Няма табела, няма никакви знаци по него. Т.е. имат ли основание да ми пишат акт, ако пътят е затворен, не трябва ли да ми пишат акт за това, че се движа по затворен път ?
Второ основание ли е това, че пътят е затворен, а няма маркировка за това, за което са виновни "Агенция пътища"?
Дали си заслужава разправията с КАТ ?
Ако няма знак Затворен път а го имаш в акта, акта пада 100%. Ако е само за несъобразена скорост тегава работа.
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

Аватар
dap

Мнение от dap » 01 Юли 2010 22:26

Обжалвай.Началото на миналата година ми написаха акт 100лв и 4 контролни точки.Обжалвах и спечелих делото(без услугите на адвокат), вярно че ми върнаха парите след близо 9 месеца, но си заслужаваше.Почуствах се "ГРАЖДАНИН" на тази страна.В самия акт беше написано, цитирам по спомен "Несъобразена скорост с пътните условия", но не бяха описани нито скороста нито условията, което се оказа и решаващо в делото(или аз поне така си мисля).

Късмет :thumbsup:

Vertriebler

Мнение от Vertriebler » 02 Юли 2010 09:46

Ето какво гласи акта:
Поради несъобразена скорост с пътните условия - планински път изцяло осеян с неравности на.. учатък при суха настилка навлиза 0.50 м прорез на пътното платно, с което реализира материални щети на собственото МПС.... Направена е проба за алкохол .. 0.00% еди кой си номер сонда...

.....
Табелка, че е затворен прохода няма по мой спомен, а и полицаите питах, защо няма и те надигнаха рамене. Никакви други табелки няма за ограничение на скоростта, опасен участък...

baba_metca

Мнение от baba_metca » 02 Юли 2010 15:18

ако може "dap" да разкаже повече (явно по спомен) ще е полезно и за други.

Аз никога не съм попадал в такава ситуация, нито познавам такъв човек, но съм мислил доста по въпроса, чел съм и тук таме из други форуми и по надолу ще ти напиша моите разсъждения. Със сигурност ако попадна в подобна ситуация ще ида на съд, ако ще и нищо да не стане. Не може с едно кирливо правило да си прикриват негодните пътища, че и да взимат глоби от гражданите, които им плащат данъците. Стискам ти палци ако се захванеш да успееш, ако не здраве да е, защото пак си изкарал късмет. Аз в София на Брюксел (ограничение 80км/ч) видях обърнато такси заради дупка, и едната му гума беше презкочила мантинелата и хоп в другото платно.

Първо дупката е недвижим обект, тя може да се заобиколи, ако пътните условия и ситуация позволяват това. Но дупката не може да те заобиколи, тя не е дете, сърна, заек или нещо друго, което може да спреш и да изчакаш да премине, нито, като му свирнеш ще се отмести.

Това, че не е имало знаци за опасен участък, дупки, завой, паднали камъни, изобщо каквито и да било ограничителни и предупредителни знаци би трябвало да е в твоя полза. Вярно дупки стават за една нощ, но не е имало земетресения, незнам дали няма да го кажат от наводнение нещо. Но пък осеяносста предполага знак за опастност, а такъв е нямало(пак пропуск). Също така ако си спомняш дали по някакъв начин дупката е била прикрита също ще е от полза - да речем лека гърбица преди дупката прикрива идеално, дори и с 30км/ч (което да напомня, че е скоростта за движение в жилищна зона, т.е. приета скорост за каране, където има деца, майки, т.е. една доста съобразена скорост). Освен това ако те не са установили, дори и приблизително "несъобразената ти скорост" ти може да кажеш че си карал и с 10. Колата тежи над тон, дори с 10км/ч ако падне от 50см може да нанесе доста големи поражения.

Това, че пътя изцяло е осеян с неравноти (нещо, което го има на документа) е в твоя полза да докажеш, че си карал изключително бано, също, нещо което може да ти е от полза, защотто означава, че си можел да спреш на място, както и да реагираш своевременно на почти всяка ситуация, дори и в тази, при съоветната пътна ситуация (последващ завой, липса на маркировка), може да се докаже, че дупката и била единсвения ти избор. Също така това ще ти помогне да докажеш че допреди съответната дупка по същия участък си попаднал в множество други дупки, защото просто не е имало участък без дупки. И просто тази е била достатъчно дълбока да ти повреди МПС-то(ти не вървиш с един отвес пред колата да ти мери дълбочината на дупките все пак). Отделно като няма маркировка, и да речем в близост е имало завой или нещо друго (тук мн зависи от самия пътен участък) може да кажеш че си преценил, че не трябва да навлизаш в насрещното и е нямало друг начин освен да минеш през дупката, която за твое съжаление и изненада се оказало дълбока 50см. Важно е да се отбележи, дали си напуснал платното за движение по някакъв начин, дали си нанесъл някому другиго щети, че не си пил също много важно, изправността на МПС-то в момента преди инцидента (спирачки, кормилна уредба).

В крайна сметка ако няма знак, за заторен път, пътя е отворен (няма медии, няма КАТ, няма никой, тук се работи със знаци и регулировчици, не със слухове, догатки и баячки), а щом е отворен, значи отговаря на някакви стандарти за път (първокласен, второкласен, не го знам какъв точно е)

Vertriebler

Мнение от Vertriebler » 02 Юли 2010 16:09

Пътят беше прерязан напречно от машина, явно БТК или някой друг са прекарвали нещо отдолу. Естествено засипан със чакъл, който естествено е отмит от водата. Съответно нямаше как да мина по пътя без да вляза вътре :)
След 20 мин. мина и друга кола - джип, койт знаеше за прореза и мина едвам едвам през него.
Обяснението от полицаите беше - "Ти не знаеш ли че пътя е затворен и не се поддържа от 10 години"
А табела къде има за това - "Ми.... ъъъ unsure.gif Агенция пътища отговаря за това, ние не знаем"

Смешен път, смешни хора, смешни обяснения. За да напраяят читави закони трябва да се съди държавата до дупка, докато съдилищата блокират.

Аватар
dap

Мнение от dap » 02 Юли 2010 16:53

Извинявам се за лошото качество на снимката.
Най важната част гласи :

Водачът не избира скоростта на движение съобразно атмосферните условия, релефа, с условията на видимост, интензивността на движението и др. обстоятелства, за да спрат пред предвидимо препятствие.

с което виновно е нарушил:
Чл.20 ал2 предл.1 от ЗДвП

На основание чл.53 от ЗАНН и по Чл.179 ал.2 предл.1 от ЗДвП

Изображение

baba_metca

Мнение от baba_metca » 02 Юли 2010 18:02

Това, което са ти казали полицаите е много смешно. Тея с извинение хем са достатъчно грамотни за да не пишат простотии, които ще анулират акта, хем са достатъчно прости, за да изръсят подобна глупост. Да не говорим, че 50см чакъл от дупка тудно се измива, трябва или да е стоял така много, ама много време или да са посипали колко е имало и другото ... да речем че са забравили, че трябва да досипят.

Иначе "dap" това постановление, че ти отменят акта ли е, защотто почти нищо не успях да прочета от него

Аватар
dap

Мнение от dap » 02 Юли 2010 18:24

Това е наказателното постановление което се получава от КАТ след като ти е съставен АКТ.Обжалването е на наказателното постановление(в 7 дневен срок след получаването му).Пуска се жалба в Деловотството на КАТ, като самото наказателно постановление може да се отмени от началникът на КАТ, ако това не се случи са длъжни да го придвижат към Районен съд.Последните изпращат призовка и т.н.

mitoko
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от mitoko » 04 Юли 2010 11:26

само не мога да разбера след като щетите са на твоята кола само защо ти пишат акт ????

mitoko
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от mitoko » 04 Юли 2010 11:31

dap написа:Това е наказателното постановление което се получава от КАТ след като ти е съставен АКТ.Обжалването е на наказателното постановление(в 7 дневен срок след получаването му).Пуска се жалба в Деловотството на КАТ, като самото наказателно постановление може да се отмени от началникът на КАТ, ако това не се случи са длъжни да го придвижат към Районен съд.Последните изпращат призовка и т.н.
постановление не се обгжалва от кат... по спомен се обжалва е 3 дневен срок в райония административен съд и това е първа инстанция после има и други нагоре

Аватар
dap

Мнение от dap » 04 Юли 2010 20:03

mitoko написа:
dap написа:Това е наказателното постановление което се получава от КАТ след като ти е съставен АКТ.Обжалването е на наказателното постановление(в 7 дневен срок след получаването му).Пуска се жалба в Деловотството на КАТ, като самото наказателно постановление може да се отмени от началникът на КАТ, ако това не се случи са длъжни да го придвижат към Районен съд.Последните изпращат призовка и т.н.
постановление не се обгжалва от кат... по спомен се обжалва е 3 дневен срок в райония административен съд и това е първа инстанция после има и други нагоре
Значи съм извадил късмет, на моето постановление най-отдоло пише 7дневен срок.А и от деловодството в КАТ са били така добри да ми придвижат жалбата към районния съд. Поздрави късмет на всичи заели се да се борят със системата

Публикувай отговор