SMQNA NA GARNITURA NA GLAVATA !!!

naseca

SMQNA NA GARNITURA NA GLAVATA !!!

Мнение от naseca » 28 Апр 2010 05:54

zdr kolegi sledniq mi vapros e trqbva li pri smqna na garniturata na glavata da smenqm i boltovete koito q darjat poduchuh ot tuk tame che sa smenqli i te vqrno li e ? ili da si slagam starite koito sa si na glavata mersi predvaritelno smile.gif :thumbsup:

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 338 пъти
Получена  благодарност: 368 пъти

Мнение от slowtraveler » 28 Апр 2010 07:44

Идеалния вариант е смяна (често го пише в документацията - както при смяна на накладки се сменят болтовете, държащи спирачния апарат)..
Съществува вариант и за замер на болтовете дали са в нормите за разтягане (някои производители го дават този параметър в сервизната документация).
Икономичния вариант - слагаш старите и след допълнителна проверка на притягането след няколко дни си свиркаш ....
Понякога икономичния вариант излиза по-скъпо - нова гарнитура, шлайф на глава и т.н....

Обаче не мога да разбера едно - дал си си колата на майстор. Или му вярваш и му изискваш гаранция. Или не му вярваш, и си слагаш главата в торбата или сменяш майстора....
Не може да го учиш как да си върши работата, ако нямаш личен опит в ремонта, особено пък използвайки съвети от форума (които е добре да не приемаш винаги за чиста монета).... :thumbsup:
Форума го разглеждай като 'генератор на идеи' - може да ти даде много добри идеи къде да търсиш проблема, но може да предложи доста ориентировъчно решение на проблема.
Конкретното решение го взема механика, защото той вижда машината пред себе си...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

naseca

Мнение от naseca » 28 Апр 2010 12:34

ne az sam si q razhvarlql v garaja i sam siq pravq glavata ve4ie e zanesena da i se odari edin vqtar shte ima prepasvane na klapani smqna na gumichki absulutno sichko shte i se smenq shte siq vzema obslujena gotova za slagane garnitura sichko sam si zel samo tova me trevojishi dali da si smenq boltovete ili pak sashtite da si sloja a inache kolata e 1.6 st-i malkiq dvigatel na celica smile.gif

b_d

Мнение от b_d » 28 Апр 2010 14:33

Болтовете се мерят и ако са в нормите (не са разтегнати) се ползват отново.

П.П. Това не е универсално правило, защото има марки при които смяната е задължителна.

Аватар
АВЕНСИСА

Мнение от АВЕНСИСА » 28 Апр 2010 14:43

Според мен по добре ги смени,не вярвам да са много скъпи инадали ще намериш някой читав майстор да ги премери колко са се разтегнали от предишното стягане.Аз се занимавам с камиони и там винаги ги сменяме да ни е мирна главата.Успех
Изображение
Avensis 1.6vvt-i

Публикувай отговор