Зависимостта на разхода от дупките на пътя

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Зависимостта на разхода от дупките на пътя

Мнение от Vesko » 25 Апр 2010 00:46

Има ли пряка зависимост на разхода от дупките на пътя? Пътувак по маршрута София, Страра загора, Нова загора, петолъчката, рижкият проход, шъмен, варна добрич. На Нова Загора заредих до горе и на Добрич също.КОличеството дупки на рижкият проход беше огромно, както и на определен участък от магистралата Шумен Варна. Другото което ми направи впечатление след като заредих до горе в Добрич е че заредих 49л при изминати 342км, което си е около 14л/100км направо огромен разход.... навежда ме на мисалта че дупките по пътя увеличават разхода....

Аватар
Me4oKyX
Получена  благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 25 Апр 2010 01:01

А дали не са те минали при зареждането ?! И ако си заобикалял плавно и бавно дупките, може затова да ти е вдигнал разхода.... biggrin.gif

Аватар
nikolov22

Мнение от nikolov22 » 25 Апр 2010 10:46

ако на всяка дупка си намалял от 120 до 50 и си смъквал 2 предавки надолу не 14 ами и 20 ще арчи то тва не е режим извънградско ами офрод
живей на скорост живота е кратък https://www.facebook.com/AnkarRuse?ref=hl

mitoko

Мнение от mitoko » 25 Апр 2010 11:23

скоро и аз мислих над тази тема , според мен е доста интересна

на теория като караш под или над оптималната скорост за икономия се вдига разхода както и сяка дупка или изпъкналост е препятствие за и от това зависи , и като намаляваш по 4есто и после ускоряваш по рязко и ето ти по-висок разход

колко то е разхода нормално като караш по Убави пътища

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 338 пъти
Получена  благодарност: 368 пъти

Мнение от slowtraveler » 25 Апр 2010 11:40

При мен разхода на гориво при каране по път с дупки рязко спада....
Просто смъквам темпото, за да не се налага да скачам в траповете.
От там и разхода ми спада с над 1л/100км извънградско....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Рошко
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 3 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Рошко » 25 Апр 2010 11:44

Правило ми е впечатление, че има разлика в показанията за моментния разход на БК дори и само при разлика в грапавостта на настилката, какво остава за дупки... Ако се движа да речем със 80 км/ч на 5-та предавка по участък с нова, изключително гладка настилка и "гъделичкам" педала, моментният ми разход за продължително време се заковава на 4.1 - 4-3/100. Когато карам със същата скорост, на същата предавка и по същия начин "гъделичкам" газта, за да видя колко най-много мога да сваля, на участък с грапав асфалт и с леки бабуни, разходът се движи око 5.8/100. Замислял съм се каква може да е причината и единственото сравнително логично обяснение, докоето успях да стигна, е че при гладката настилка, гумата контактува по-добре с асфалта и цялата сила, предадена от въртенето на гумите, се оползотворява за движението на автомобила. Когато настилката е по-грапава, гумата има по-малка контактна площ с асфалта, следователно има по-големи загуби на енергия - не се оползотворява цялата енергия от въртенето за задвижване на автомобила, следователно, за да се движа със същата скорост от 80 км/ч по грапавия участък, трябва да натисна газта малко повече, за да компенсирам загубите от по-малката контактна площ.

Не твърдя, че разсъжденията ми са правилни, обаче е факт, че по гладка настилка разходът ми е по-нисък.

mitoko

Мнение от mitoko » 25 Апр 2010 11:53

прост опит
засилваме колата с 40 и я пускаме по инерция на равно по равен аЦвалт
и пак същото ама с дупки и неравности

кога ше спре по - бързо :whistle:

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 25 Апр 2010 14:03

Друг прост опит, който го направих миналата седмица:
караш с темпо 130-140км/ч по гладък асфалт (магистралата от Шумен до Каспичан).
Достигаш участък с дупки и отнемаш газта, като сваляш темпото на 60км/ч, като от време на време намаляваш до 40км/ч за да заобиколиш някоя по-голяма дупка (от разклона на Каспичан до малко след Шел).
Къде ще ти е по-голям разхода: при средна скорост 120км/ч, или при 50км/ч, като и при двете не си използвал интензивно спирачки.
Виж ако при дупките караш газ/спирачка - то разхода ти ще скочи, и това е съвсем логично.
Но ако караш разумно - разхода ти ще спадне поради спадане на средната скорост

Аватар
Me4oKyX
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 25 Апр 2010 14:27

Пропускаме момента със съпротивелнието на настилката, спрямо контактуването на гумата с повърхността. Не случайно АДАК и другите фирми производители на гуми, правят такива с минимално съпротивление на търкалянето. А при неравен път със скапана настилка наистина съпротивлението е дооста по-голямо, от това на магистралата или на път с нов хубав прав асфалт.... Щом само от гумата гарантират сваляне на разход до 200 грама производителите, а наистина го засичат и при разните им тестове, значи има логика и орбатно пропорционалното happy.gif Така че, да, напълно нормално си е при скапан път разхода да се вдигне, особено ако караш по един и същ начин, или по-точно натискаш колата да караш по един и същ начин с еднакво темпо... Но чак да вдигне 6-7 литра отгоре..... Веско - а с коя кола беше ?!?

Scott

Re: Зависимостта на разхода от дупките на пътя

Мнение от Scott » 25 Апр 2010 15:46

Vesko написа:Има ли пряка зависимост на разхода от дупките на пътя? Пътувак по маршрута София, Страра загора, Нова загора, петолъчката, рижкият проход, шъмен, варна добрич. На Нова Загора заредих до горе и на Добрич също.КОличеството дупки на рижкият проход беше огромно, както и на определен участък от магистралата Шумен Варна. Другото което ми направи впечатление след като заредих до горе в Добрич е че заредих 49л при изминати 342км, което си е около 14л/100км направо огромен разход.... навежда ме на мисалта че дупките по пътя увеличават разхода....
По-скоро изкачването през прохода се е отразило на разхода ти.
Аз пък съм забелязал че разхода по един и същи път, с една и съща скорост, се вдига при дъжд или мокра настилка. Но това е обяснимо с повишеното съпротивление на търкаляне.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 25 Апр 2010 15:50

Scott написа:...Аз пък съм забелязал че разхода по един и същи път, с една и съща скорост, се вдига при дъжд или мокра настилка. Но това е обяснимо с повишеното съпротивление на търкаляне.
Така е - много енергия се губи за вдигането и разпрашаването на литри вода зад колата :thumbsup:

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 25 Апр 2010 22:22

Scott написа:
Vesko написа:Има ли пряка зависимост на разхода от дупките на пътя? Пътувак по маршрута София, Страра загора, Нова загора, петолъчката, рижкият проход, шъмен, варна добрич. На Нова Загора заредих до горе и на Добрич също.КОличеството дупки на рижкият проход беше огромно, както и на определен участък от магистралата Шумен Варна. Другото което ми направи впечатление след като заредих до горе в Добрич е че заредих 49л при изминати 342км, което си е около 14л/100км направо огромен разход.... навежда ме на мисалта че дупките по пътя увеличават разхода....
По-скоро изкачването през прохода се е отразило на разхода ти.
Аз пък съм забелязал че разхода по един и същи път, с една и съща скорост, се вдига при дъжд или мокра настилка. Но това е обяснимо с повишеното съпротивление на търкаляне.
Проблема беше че не виждах всумрака и когато нямаше дупки "компенсирах" намаляването на средната скорост за да стигна по светло smile.gif

ПП: като на следващият ден отидог до представителството на тойота за да и сложат летните гуми и паркирайки установих че десният ми фабричен ксенон на късите не свети и това е вероятната причина да не виждам в сумрака. За щастие се установи че проблема е откачена фасунга и като я закачиха си свети. Но винаги съм си мислил че фабричните ксенони имат кампичка на таблото ако нещо не наред... но уви понищо не се различават от китайските biggrin.gif

Scott

Мнение от Scott » 26 Апр 2010 00:12

Vesko написа:... но уви понищо не се различават от китайските...
Ъмчи нъл там съ праят и 'фабричнити' tongue.gif

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 26 Апр 2010 07:56

laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Ами и при мен няма никаква индикация нито за габарити, нито за ксенона... И според мен е напълно нормално - за какво ти е индикация за нещо, което само индикира за изправността си (ксенона) - все едно да имаш лампа, която да ти показва дали слънцето свети laugh.gif
Но комбинацията 'лошо осветление/път с дупки' е много неприятна и може да е способствала вдигането на разхода ти - в последния момент виждаш някои дупки и вместо да ги заобиколиш предвидливо, се налага да удряш спирачки и след това отново да ускоряваш...

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 26 Апр 2010 08:30

slowtraveler написа:laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Ами и при мен няма никаква индикация нито за габарити, нито за ксенона... И според мен е напълно нормално - за какво ти е индикация за нещо, което само индикира за изправността си (ксенона) - все едно да имаш лампа, която да ти показва дали слънцето свети laugh.gif
Slunceto go vijdash. A ako imashe lampichka shtiah da otida v serviza predi da trugn, ne sled kato rpistignah biggrin.gif

Otdawna se zamislqm da si sloja sistemata za sledenena naliaganeto w gumite, no poneje ia ma samo za aerkanskiat pazar fabrichno se chudia ako si kupia ACU-to i datchicite dali kolata shte ia razpoznae...

Публикувай отговор