Зависимостта на разхода от дупките на пътя
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Зависимостта на разхода от дупките на пътя
Мнение от Vesko » 25 Апр 2010 00:46
Vesko
Me4oKyX
nikolov22
-
- Получена благодарност: 1 път
Мнение от mitoko » 25 Апр 2010 11:23
на теория като караш под или над оптималната скорост за икономия се вдига разхода както и сяка дупка или изпъкналост е препятствие за и от това зависи , и като намаляваш по 4есто и после ускоряваш по рязко и ето ти по-висок разход
колко то е разхода нормално като караш по Убави пътища
mitoko
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Мнение от slowtraveler » 25 Апр 2010 11:40
Просто смъквам темпото, за да не се налага да скачам в траповете.
От там и разхода ми спада с над 1л/100км извънградско....
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
- Рошко
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 3 пъти
- Обратна връзка:
Мнение от Рошко » 25 Апр 2010 11:44
Не твърдя, че разсъжденията ми са правилни, обаче е факт, че по гладка настилка разходът ми е по-нисък.
Рошко
mitoko
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 25 Апр 2010 14:03
караш с темпо 130-140км/ч по гладък асфалт (магистралата от Шумен до Каспичан).
Достигаш участък с дупки и отнемаш газта, като сваляш темпото на 60км/ч, като от време на време намаляваш до 40км/ч за да заобиколиш някоя по-голяма дупка (от разклона на Каспичан до малко след Шел).
Къде ще ти е по-голям разхода: при средна скорост 120км/ч, или при 50км/ч, като и при двете не си използвал интензивно спирачки.
Виж ако при дупките караш газ/спирачка - то разхода ти ще скочи, и това е съвсем логично.
Но ако караш разумно - разхода ти ще спадне поради спадане на средната скорост
slowtraveler
- Me4oKyX
- Обратна връзка:
Мнение от Me4oKyX » 25 Апр 2010 14:27

Me4oKyX
-
Re: Зависимостта на разхода от дупките на пътя
Мнение от Scott » 25 Апр 2010 15:46
По-скоро изкачването през прохода се е отразило на разхода ти.Vesko написа:Има ли пряка зависимост на разхода от дупките на пътя? Пътувак по маршрута София, Страра загора, Нова загора, петолъчката, рижкият проход, шъмен, варна добрич. На Нова Загора заредих до горе и на Добрич също.КОличеството дупки на рижкият проход беше огромно, както и на определен участък от магистралата Шумен Варна. Другото което ми направи впечатление след като заредих до горе в Добрич е че заредих 49л при изминати 342км, което си е около 14л/100км направо огромен разход.... навежда ме на мисалта че дупките по пътя увеличават разхода....
Аз пък съм забелязал че разхода по един и същи път, с една и съща скорост, се вдига при дъжд или мокра настилка. Но това е обяснимо с повишеното съпротивление на търкаляне.
Scott
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 25 Апр 2010 15:50
Така е - много енергия се губи за вдигането и разпрашаването на литри вода зад колатаScott написа:...Аз пък съм забелязал че разхода по един и същи път, с една и съща скорост, се вдига при дъжд или мокра настилка. Но това е обяснимо с повишеното съпротивление на търкаляне.

slowtraveler
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Мнение от Vesko » 25 Апр 2010 22:22
Проблема беше че не виждах всумрака и когато нямаше дупки "компенсирах" намаляването на средната скорост за да стигна по светлоScott написа:По-скоро изкачването през прохода се е отразило на разхода ти.Vesko написа:Има ли пряка зависимост на разхода от дупките на пътя? Пътувак по маршрута София, Страра загора, Нова загора, петолъчката, рижкият проход, шъмен, варна добрич. На Нова Загора заредих до горе и на Добрич също.КОличеството дупки на рижкият проход беше огромно, както и на определен участък от магистралата Шумен Варна. Другото което ми направи впечатление след като заредих до горе в Добрич е че заредих 49л при изминати 342км, което си е около 14л/100км направо огромен разход.... навежда ме на мисалта че дупките по пътя увеличават разхода....
Аз пък съм забелязал че разхода по един и същи път, с една и съща скорост, се вдига при дъжд или мокра настилка. Но това е обяснимо с повишеното съпротивление на търкаляне.

ПП: като на следващият ден отидог до представителството на тойота за да и сложат летните гуми и паркирайки установих че десният ми фабричен ксенон на късите не свети и това е вероятната причина да не виждам в сумрака. За щастие се установи че проблема е откачена фасунга и като я закачиха си свети. Но винаги съм си мислил че фабричните ксенони имат кампичка на таблото ако нещо не наред... но уви понищо не се различават от китайските biggrin.gif
Vesko
Scott
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 26 Апр 2010 07:56
Ами и при мен няма никаква индикация нито за габарити, нито за ксенона... И според мен е напълно нормално - за какво ти е индикация за нещо, което само индикира за изправността си (ксенона) - все едно да имаш лампа, която да ти показва дали слънцето свети laugh.gif
Но комбинацията 'лошо осветление/път с дупки' е много неприятна и може да е способствала вдигането на разхода ти - в последния момент виждаш някои дупки и вместо да ги заобиколиш предвидливо, се налага да удряш спирачки и след това отново да ускоряваш...
slowtraveler
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Мнение от Vesko » 26 Апр 2010 08:30
Slunceto go vijdash. A ako imashe lampichka shtiah da otida v serviza predi da trugn, ne sled kato rpistignah biggrin.gifslowtraveler написа:laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Ами и при мен няма никаква индикация нито за габарити, нито за ксенона... И според мен е напълно нормално - за какво ти е индикация за нещо, което само индикира за изправността си (ксенона) - все едно да имаш лампа, която да ти показва дали слънцето свети laugh.gif
Otdawna se zamislqm da si sloja sistemata za sledenena naliaganeto w gumite, no poneje ia ma samo za aerkanskiat pazar fabrichno se chudia ako si kupia ACU-to i datchicite dali kolata shte ia razpoznae...
Vesko
Обратно към “Общи технически въпроси”
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru