Зимни условия

Публикувай отговор
Uncle Dido
Почетен Администратор
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Uncle Dido » 26 Ное 2008 22:41

Забавлявате ли се, момчета?!?! smile.gif

Преди години, в една култова за времето си поредица "Галактика", излезе една книжка, сборник разкази на един не чак толкова известен у нас писател Шиничи Хоши. Бе озаглавена "Съдба" и имаше доста поучителни научно-фантастични разкази, по тясно насочени към човешката психика.

Та в един от разказите, ставаше въпрос за двама съученици. Единия - изключително амбициран да стане астронавт, а другия - колкото да завърши, създал семейство още преди диплома. И какво става - първия тренира усилено, гони цел. Другия си гледа семейството, мечтае и си драска скици на масата след вечеря. Та след няколко години на упорити физ.упражнения и отлични постижения, първия става астронавт от световна класа. А от драсканиците на втория - един звездолет, който може да се пилотира и от дядо на 100г.

Та иронията е в следното - докато нашето астронавтче се е блъскало като вол, за да постигне целта си, другия я обесмисля, изобретявайки подобен звездолет, като зачерква дългите години на кански труд на първия.

Та АБС, според мен, е направен точно като тази история - докато един полага усилия, за да се научи да спира на хлъзгаво, някой е изобретил системата. Така че дори и най-големия ГЬОН да може да спре безпроблемно. Без дозиране на спирачния натиск и подобни упражнения.

Просто на елементарен въпрос търсите сложни отговори. Как ви се струва - баба Цеца, реститутката, дето до сега е карала Застава Юго, да вземе да се качи на Пасат СС, с АБС и да си дозира натиска на педала?!?!

wacko.gif Баси, изтрих си клавира... wacko.gif

tribalistas

Мнение от tribalistas » 27 Ное 2008 07:11

Не казвам, че с мин.скорост като натисна спирачката се усеща как някаква "пружина" бие в педала и то без никаква скорост.
FJ Cruiser limited edition

El Camino

Мнение от El Camino » 27 Ное 2008 07:37

Абе, тука няма ли патили от АБС на сняг/лед?
Теорията ясна, ама изключенията няма ли някой да ги обясни на момичето - все пак темата е за сняг и зимни условия?

mitoko

Мнение от mitoko » 27 Ное 2008 12:05

Fido Dido написа:...
много добър пример :thumbsup: евала wink.gif

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти

Re: Зимни условия

Мнение от Bass_Man » 28 Ное 2008 02:04

Pateto написа:здр,тъй като съм нов шофьор и тази зима ще ми е първата бих Ви помолила да ми помогнете с някой и друг съвет,какво трябва да ми е поведението на пътя и как вечер да оставям колата да пренощува. В разговори съм чувала,че на ръчна не се оставя,а и вратите да се мажат с чист парафин и някакви други такива...... Много ще съм благодарна :help: :thumbsup:
Ако тръгваш рано сутринта или се прибираш вечер трябва да знаеш , че със сигурност ще попаднеш на заледени участъци ( освен ако не е 20 градуса температурата ) !!! И просто трябва да караш внимателно и със съобразена скорост !
Също така , като минаваш покрай реки , по мостове с или без реки и морета , когато пътуваш и има шарена сянка - хълмове и тн неща , текат някакви води от планината или от тръби почти 100% ще попаднеш на заледен участък !!! За това винаги си намалявай , когато забележиш подобни условия и бъди нащрек . Общо взето ако ти поднесе колата със скорост над 60 км/ч и с и без ABS си в мантинелата , дерето , храстите , насрещното ,TIR-а и тн !!!
Реално ако на сухо колата ти спира за 10 метра то на лед я спре след 100 метра я не спре !
Също така трябва да знаеш , че когато започва да вали първия сняг ( демек преди него не е имало или е имало ама се е стопил и е било сухо ) не е страшно толкова ако си със зимни гуми ! Но когато излизаш на втора трета и тн вечери след спрял валеж или през ноща е валяло през деня не и е имало слънце , и после пак вали , и тн. То тогава 100% под снега има един стъклен слой ! И ефекта е много готин защото гумите се задръстват с пресния сняг и власинките дето ще ти помогнат на лед не бачкат вече така добре и отдолу съвсем финния лед ти разгонва фамилията !
Общо взето истината е в карането с ниска скорост ! Дори и да се чукнеш с 20-30км/ч май-много някой фар или ламаринка да ожулиш . Обаче при скорости над 60км/ч вече стават големи бели !
Същия ефект ( а може би и по-добър ) се получава , когато е кучешки студ и цял ден мъгли или лек дъждец . Като дойде вечерта цялата влага от мъглите пада по земята и прави един кристален слой , който се пързаля повече от всичко на света . Общо взето тази комбинация и жълтите павета са убийствени ! Когато е такъв случая хората едвам ходят по паветата , а пък колите просто нямат никакъв шанс ако карат с 50км/ч и се опитат да спрат за 20 метра .
Трябва да се научиш да усещаш настилката по , която караш . Както казват колегите е хубаво да ходиш от време на време на по-самотни паркинги и да пробваш поведението на колата и най-важното да го усетиш , и да преодолееш малко страха ! Защото усещането от поднасянето и летенето към предната кола или човек на пътя не е много приятно !
Каквото и да става трябва да действаш спокойно и без резки движения и действия !
Общо взето това са моите съвети на първо четене .
А иначе може да ги оставиш тези колеги да поумуват още малко за ABS и има ли приложение той у нас ! :whistle:

ПС:
Един път се прибирам към вкъщи без особенни проблеми по пътя и тамън стигам до светофара на Ломското и някакъв с S класа ми се влачи нещо . Аз тогава бях с 4х4 автомобил но с не много хубави гуми . Редиме се ние на светофара за ляв покрай реката , а времето е точно кучешки студ с лек снежец валял преди няколко часа . И пътя много леко е застлан със снежна покривка ама не се вижда отдолу какво е . И тоя с S класата почва да ми прави един ляв завой ама нещо се точи покрай пазара нещо мудничко кара ( а то към полунощ ) и аз си казвам ей ся на този ще му отвея плявата laugh.gif . Ама нещо май ми се спеше вече та не бях много в час с поведението на колата . И аз както си се влача зад S-класата тръгвам да се режа ! biggrin.gif
Една бърза втора и газ колкото може . Разбира се колата малко поднася ама аз си мисля щото много върви и нещо контрирам там правя се на интересен . Влизам в правия път и започвам изпреварване biggrin.gif . И в момента в , който достигам до средата на колата нещо ми улекнаха гащите и ми се сви коремчето . А аз вече цедя втора ! Както си карам направо без да пипам волана без нищо да правя колата започва да се мести по пътя все едно лети ниско над него , а не се движи по него . Едно много интересно състояние на безтегловност се получава . И си казвам ей ся я втасахме ! А то отдолу станал лед понеже през деня слънце и разтопило снега а вечерта студено и заради теченията покрай реките направо се полирало. Но отгоре има сняг и нищо не се вижда.
Ама нищо не може да направиш ! Колата прсото се люшка на пътя от крайно дясно до крайно ляво в четирите ленти и с много малко воланче едвам я връщам към средата . При , което от втора пускам една бърза 4-та с леко съединителче и я оставям колата да намали до към 30 км/ч и лека по лека без газ та към нас . И малко по-надолу по пътя гледам един Голфаджия се изповъртял и седи с фаровете перпендикулярно на пътя . И си казвам тоя е хванал бонуса и леко леко та до нас .
Извода е , че със зимата шега не бива и не трябва да се правят пишлегарски работи по пътищата !

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 28 Ное 2008 07:18

Bass_Man написа:Разбира се колата малко поднася ама аз си мисля щото много върви и нещо контрирам там правя се на интересен .
ако щеш вярвай, сълзи ми потекоха от смях laugh.gif

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 28 Ное 2008 08:02

Bass_Man написа:Разбира се колата малко поднася ама аз си мисля щото много върви и нещо контрирам там правя се на интересен .
Този с Голфа и той си е мислил така biggrin.gif
Добър пример :thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

diver

Мнение от diver » 28 Ное 2008 08:47

slowtraveler написа:
Този с Голфа и той си е мислил така biggrin.gif
Добър пример :thumbsup:
Да префразираме приказката от "шерже ла фам" във "търси гоУфето" biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

Аватар
kia
Обратна връзка:

Мнение от kia » 28 Ное 2008 17:23

Bass_Man написа:...Извода е , че със зимата шега не бива и не трябва да се правят пишлегарски работи по пътищата !
:thumbsup: точно така, само дето лошото, е че на приказки всички го правим, но на пътя кога за кеф, кога от нерви все праим по някое въртене, занасяне и т.н...и точно тогава все нещо се обърква wacko.gif

Аватар
Ael
Получена  благодарност: 4 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Ael » 28 Ное 2008 20:46

И аз да разкажа една не толкова забавна историйка.
Миналата зима ми първа зима като шофьор ,па и тъкмо бях взел колата и много и се радвах. В Пловдив сняг не вали ,ма като по чудо януарския не на подмина и беше наваляло много приятно, после общината почистила ,ма си пазят много греблата по паважните улици и така хубаво загладили снежеца че трудно можеш да видиш павета отдоло. Аз на всичко отгоре и с лятни джапанки wacko.gif
И карам след един москвич (с ударение на О-то) който на всичко отгоре и закачил едно ремаркенце и го натряскал с картофи. И оня кара с 20-30км/ч. Аз вече почвам да се нерва отзад и викам ще го изпреварвам тоя ,няма как. Гледам в насрещното няма никой, пускам мигач ,втория зъб и газ . Колата почва да ръмжи ,обаче не набира. Ръгам трета ,подавам още газ ,после 4-та обаче карам с него и не набирам. Точно в тва време поглеждам километража и виждам че се движа с 65км/ч а реално карам с него рамо до рамо и не мога да го лъхна. В тва време отсреща друга кола ,мига ми свети ми , аз нищо не мога да направа ,само ръмжа и върта на място. Пуснах на свободна да паднат оборотите после ,пак на 2-ра и се прибрах зад москвича с подвита опашка. Извода - Никога рязко ускорение,трябва да бъде много плавно wink.gif
Изображение1G-FE

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 28 Ное 2008 21:08

Като стана въпрос за истории - да споделя и аз една:
Миналата година тръгвам от Варна за София около 16:00 в сериозната зима (май февруари бе) и още около Търговище ме хвана снеговалежа..
Изпреварванията ставаха както Аел е споделил - с постоянно пробуксуване с малка разлика в скоростите.
С тая разлика, че не смъквам скорост надолу - при по-малък въртящ момент е по трудно да превъртят колелата. Но тракшъна си сработваше почти при всяко изпреварване...
Както и да е - стигам мостовете на Витиня и гледам - термометъра от -3С плавно се покачи на +2С и си викам - поне ще се поразмрази.
Тъй-като имам обичай периодично да пробвам сцеплението в удобен момент (или газ до дупка или рязко натискане на спирачка когато няма коли около мен) усетих, че няма разлика в поведението - колата продължава да си се хлъзга...
На първото ОМВ в София на Ботевградско спирам да заредя и що да видя - цялата предница станала аеродинамична - гладка кора около 2см дебела, която е закрила с гладък прозрачен лед без никакви процепи всичко - фарове, радиатор, спойлери и т.н..
Явно тъй-като изпреварвах доста хора, предните коли са ми хвърляли луга и мъзгоч, дето е замръзнал...
В момента в който смъкнах кората и се оправи обдухването на двигател и датчици, температурата веднага падна на -4С...
Така-че не вярвайте винаги на термометъра.
Може някъде да е сянка и да е замръзнало въпреки, че термометъра показва +4С, а може и да се случи такъв странен случай като при мен и термометъра да се излъже(никога преди или след това не ми се е случвало така да се облепи предницата без никакъв процеп за въздух към радиаторите)..

И разбира се - не се плашете да пробвате сцеплението, когато няма никой около вас. Така поне ще знаете на какво може да разчитате в момент на екстрено спиране, а също така ще можете по-добре да прецените безопасната скорост/дистанция :thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Uncle Dido
Почетен Администратор

Мнение от Uncle Dido » 28 Ное 2008 22:07

Сцепление ли?!

Зимата на 94г. Аз - горд притежател на Застава Юго 45, с хастофон и 2 колонки. Целия народ от Люлин се оттичаше по Сливница, щот метрото още не беше готово, пък и задръстванията бяха с по 10 - 15 коли.
Та маам аз гащи и по едно време гледам в огледалата как Едно Субару Джъсти се наема като глист на буца да ме изпреварва и ми светка. Млад бях, лесно се палех, та - втория зъб и газ. От Лъвов мост до Сточна гара му беше замръзнал предният джам от снега, дето му хвърлях. И когато най-накрая на изхода на тунела от Подуене разбра, че СЦЕПЛЕНИЕТО ми е по-добро от неговото умряло 4х4, се отказа.

Е, после свалих гумите с шиповете, че май бяха забранени. biggrin.gif

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 28 Ное 2008 22:16

Fido Dido написа:Е, после свалих гумите с шиповете, че май бяха забранени. biggrin.gif
еее ма ти не играеш честно laugh.gif

diver

Мнение от diver » 28 Ное 2008 22:33

Fido Dido написа:Сцепление ли?!

Зимата на 94г. Аз - горд притежател на Застава Юго 45, с хастофон и 2 колонки. Целия народ от Люлин се оттичаше по Сливница, щот метрото още не беше готово, пък и задръстванията бяха с по 10 - 15 коли.
Та маам аз гащи и по едно време гледам в огледалата как Едно Субару Джъсти се наема като глист на буца да ме изпреварва и ми светка. Млад бях, лесно се палех, та - втория зъб и газ. От Лъвов мост до Сточна гара му беше замръзнал предният джам от снега, дето му хвърлях. И когато най-накрая на изхода на тунела от Подуене разбра, че СЦЕПЛЕНИЕТО ми е по-добро от неговото умряло 4х4, се отказа.

Е, после свалих гумите с шиповете, че май бяха забранени. biggrin.gif
Онез години имаше неква серия джъстита дет не бяха 4х4 biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти

Мнение от Bass_Man » 29 Ное 2008 00:10

Ael написа:И аз да разкажа една не толкова забавна историйка.
.......................
Искам да ти кажа , че въобще не ми беше забавно тогава ! Но 4х4 колата си е друга работа !

kia написа:точно така, само дето лошото, е че на приказки всички го правим, но на пътя кога за кеф, кога от нерви все праим по някое въртене, занасяне и т.н...и точно тогава все нещо се обърква
Между другото искам да ти кажа , че до сега всичките ми проблемаций са били в спокойна и "невинна" обстановка ! Някакси , като не си под напрежение и почваш да недоглеждаш нещата и да не обръщаш внимание на принципно важни неща . И баш тогава стават зулумите !

Публикувай отговор