Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Alexandov_777
Автомобил: RAV4 plug-in hybrid
Благодарил/а: 89 пъти
Получена  благодарност: 15 пъти

Мнение от Alexandov_777 » 18 Юли 2024 08:57

Една година чаках да видя новото CR-V, преди да взема Равчо. Като заклет хондаджия до онзи момент, каращ CR-V бая години, мога да кажа едно: Категорично Тойотата е по-добрият избор! Новото CR-V за мен е градска джипка с излишно големи размери, 4.70 мисля беше. Но моторизацията от едва 184 к.с. за мен е несериозна. И за същите 112 000 за които купих плъгина на Тойота, щях да взема обикновеното CR-V с малка батерийка и с две-три незначителни за мен екстрички- панорама, хедъп и обдухване на седалките. Нито мощност, нито каране 80-90 км. на ток, нито 10 г. гаранция. Сега виждам, че плъгинът на Хонда е над 120 000 лв. , без двойно, и с по-малък ел. пробег и пак със смешните 184 к.с. Иначе хибридната система на Хонда е много добра, може и по-добра от на Тойота да е. Карах от любопитство новият Сивик хибрид, същите 184 к.с. Няма такъв кеф! Все едно караш чиста електричка, много бърз и приятен автомобил. После карах и Камри тестдрайв, ами за динамика и кеф от карането за мен Сивика биеше Камрито. Има голяма разлика в двете хибридни системи, който се интересува знае за какво говоря. Между другото, трето каране до Гърция тази седмица, отново Ситония. Пловдив-Пазарджик-Белово-Юндола-Гоце Делчев-ГКПП Илинден- Порто Куфо крайна точка. Качвам снимките от трите части на пътя, и от състоянието на батерията с което пристигнах.
► Виж съдържание

Аватар
Ivo Varna
Автомобил: RAV4 Plug-in
Благодарил/а: 66 пъти
Получена  благодарност: 26 пъти

Мнение от Ivo Varna » 19 Юли 2024 08:01

Отдавна чаках подходящ случай да видя как ще се държи батерията при екстремно високи температури. Тридневния рок фест в Мидалидаре се оказа удобен повод. Тръгнах с напълно заредена батерия и показание за електр.пробег 143 км. Като се прибрах в хотела третата вечер ми показваше 1 км остатъчен ЕВ пробег. Температурите бяха предимно 36-38С. Климатика бе включен през 80% от общия път. Равносметката от траклоговете показа следното - общо изминати 548 км от които 269,3 км на ток, което си е 49,1% от общото разстояние. И това с едно единствено първоначално зареждане на батерията. Признавам, че терена между Старозагорски минерални бани и с. Могилово, по който минах общо 6 пъти е такъв, че позволяваше добра рекуперация и в двете посоки. А също и факта, че на части от пътя се караше със скоростта с която се движеше колоната.
Прикачени файлове
viber_изображение_2024-07-19_07-59-03-744.jpg
viber_изображение_2024-07-19_07-59-03-744.jpg (649.78 KiB) Преглеждано 1715 пъти

Мирослав Петков
Автомобил: RAV4 Plug in hybrid
Благодарил/а: 15 пъти
Получена  благодарност: 93 пъти

Мнение от Мирослав Петков » 19 Юли 2024 19:00

До Aleksandrov_777
Колега от качените ти трипове виждаме добри разходи , но си се движил със 75км/ч единия трип и 51км/ч другия трип( тука явно те е напекло яко слънцето 😉)
За да не си помислят колегите , че този автомобил не гори като го караш, качвам два трипа с 95км/ч и 92км/ч.
И между дргото днес реших да пробвам да сложа 100октана на Еко, за експеримент дали ще даде по-добър разход, грам не по-добри разхода. Пари на вятъра, карайте си с 95 .
Даже и оценките ми на шофиране са по добри от твоите! Научете се да ги карате тези коли! 😂
► Виж съдържание

Мирослав Петков

Мнение от Мирослав Петков » 19 Юли 2024 19:13

Ivo Dobrich , кога ще ни покажеш трип , как минаваш тези 145 км само на ток? Пък ако ще и с изключен климатик!

Аватар
Ivo Varna

Мнение от Ivo Varna » 19 Юли 2024 19:59

Хм, това, че ги изписва не означава, че ги правя. На шосе повече от 95 км май не помня да съм правил и то 5-6 от тях са от рекуперацията по надолнищата. Просто ежедневния ми маршрут е по пътища, които не позволяват високи скорости, хълмчетата се редуват едно след друго и за финал имам спускане, което добавя 9-11 км ЕВ пробег (него не го слагам в сметките). Батерията ми е същата като вашите и съм сигурен, че ако съпоставим автомобилите при сходни условия разликата в ЕВ пробега едва ли ще е повече от 2-3%.

Мирослав Петков

Мнение от Мирослав Петков » 19 Юли 2024 20:28

При обратния маршрут , баира би трябвало да увеличи разхода и да елеминира добавката от регенерацията ! Освен ако спускаш на ток , а се качваш на връщане на бензин? Така можеш да излъжеш компютъра?

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 19 Юли 2024 20:34

► Виж съдържание
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
Ivo Varna

Мнение от Ivo Varna » 19 Юли 2024 21:01

Много вероятно да е точно така. По нагорнищата се стартира хибридния режим. Кога сам кога с моя помощ. Правя всичко възможно батерията да не се нагрява ненужно лятото и по-ниския ток е най-добрата предпоставка. Отделно, че така бих похабил енергия за три-четири пъти по-голям пробег(имам предвид, че еднокилометрово нагорнище ще ми изяде 3 км, които бих изминал по хоризонтален път). Но най-хубавото е, че не съм забелязал това да качва разхода на бензин.
Последно промяна от Ivo Varna на 19 Юли 2024 22:17, променено общо 1 път.

mukot
Автомобил: Toyota Corolla Cross 2,0 FWD
Благодарил/а: 88 пъти
Получена  благодарност: 17 пъти

Мнение от mukot » 19 Юли 2024 21:13

Hursa написа: 19 Юли 2024 20:34 Както и по смесена схема - но пак при относително висока скорост. Може би тяхната система има много повече възможности за развитие, по сравнение с "тойотовската". Но "настоящата" не ми изглежда много сполучлива. Когато работи като паралелен хибрид или по смесената схема - оборотите на ДВГ пряко зависят от скоростта - включен е директно към трансмисията посредством постоянно предавателно число. Не може да бъде променено предавателното число - подобно на автомобил със "традиционна" степенна скоростна кутия. Не могат и да варират - като при автомобил с вариатор или като при хибридната система на тойота - и така сравнително висока скорост да се поддържа при относително ниски обороти. Но пък за сметка на това при работа в режим на последователен хибрид има пълна механическа независимост на ДВГ от задвижването. Може би тяхната схема е по-подходяща за плъгин хибриди.
От половин година имам Сивик 11 генерация, който е фулхибрид и към изминал 6к километра. Hursa добре е описал как работи Хондата с едно изключение. Настоящата система в Сивика е много сполучлива. Наистина ДВГ и колелата са свързани от съединител без скоростна кутия, но компютъра го прави, когато изискуемата мощност и въртящ момент са адекватни на възможностите на ДВГ. Иначе се включва по-мощния електромотор. Той замества кутията. И това става абсолютно неусетно и без тласъци. smile.gif

Аватар
Ivo Varna

Мнение от Ivo Varna » 19 Юли 2024 21:27

Наистина ДВГ и колелата са свързани от съединител без скоростна кутия
Звучи малко невероятно. Скоростния диапазон сега е доста по-голям. Дори модела на FORD T от преди 100 години е имал двустепенна трансмисия. Все някоя планетарна предавка трябва да има.

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 19 Юли 2024 21:46

Двг се включвал механически към трансмисията само при скорост над 100 км/ч - според казаното в клипа (до колкото го разбрах). И тогава може да бъде реализирана паралелната схема, както и смесената. При по-ниска скорост работел като последователен хибрид - ДВГ е отсъединен от трансмисията и така задвижва само генератор - когато работи - и подавайки енергия към ел мотора, или към ел мотора и батерията, евентуално и само към батерията, ако автомобила е спрял. Така реализирана системата считат, че е по-ефективна - ДВГ да е включен към трансмисията само при висока скорост. Но пък ДВГ не знам дали е добре адаптиран за работа в хибриден автомобил. Сравнително голям и не особено икономичен ми се струва за ДВГ в последователен хибрид.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Alexandov_777

Мнение от Alexandov_777 » 20 Юли 2024 08:48

Мирослав Петков написа: 19 Юли 2024 19:00 До Aleksandrov_777
Колега от качените ти трипове виждаме добри разходи , но си се движил със 75км/ч единия трип и 51км/ч другия трип( тука явно те е напекло яко слънцето 😉)
За да не си помислят колегите , че този автомобил не гори като го караш, качвам два трипа с 95км/ч и 92км/ч.
И между дргото днес реших да пробвам да сложа 100октана на Еко, за експеримент дали ще даде по-добър разход, грам не по-добри разхода. Пари на вятъра, карайте си с 95 .
Даже и оценките ми на шофиране са по добри от твоите! Научете се да ги карате тези коли! 😂
Като цяло не съм спокоен шофьор, и навсякъде сам карал с 10-15 км. над огранията. Дадената средна скорост включва 50 минути дремане на ГКПП Илинден, преди това спиране(без гасене на автомобила) за дозареждане след Якоруда, спиране(без гасене пак) за кафе на крак и тоалетна. На ръкава карах навсякъде е нарушение. Бавното каране никога не ми е било присъщо. Оценките ми няма как да са добри, понеже на места по баирите съм изпреварвал колони от камиони и няколко автомобила. Включвах и Спорт режима. Твоята средна скорост, показва едно- каране навсякъде с риск да останеш без книжка за поне 6 месеца. Всеки има глава на раменете си да преценя как да шофира. Ако по моите маршрути можеш да изкараш средна скорост 95 км./ч., значи повечето време трябва да караш със 150 по междуградските пътища. Утре ще се прибера през Златоград, и ще карам повече магистрала, и ще видим как е. Просто силата на този автомобил са планинските маршрути, това съм забелязал. А и карам заедно с колегата, който кара последен модел BMW M760e, ако мислите, ме може да се кара бавно😃

Alexandov_777

Мнение от Alexandov_777 » 20 Юли 2024 11:46

Колега Мирослав, разрових пътуванията специално да видя, показваната средна скорост. Взех един участък от 300 км.(без гасене на колата), в който помня, че съм карал възможно най-бързо(защото условията го позволяваха). Маршрутът е ГКПП Маказа-Комотини, от там към 160 км. магистрала до отбивката за Аспровалта, после населени места и извънградски пътища. При каране със 140 км. с круиз на магистралата, и каране навсякъде разумно над ограниченията, дава средна скорост 77 км, което колкото е реално, толкова и не е! Пълзенето 40 минути на опашката на Маказа, още 20 минути влачене на светофара на Комотини, чакане на 4 кабинки за Тол такси(за които вече се сдобих с тракер и не чакам), всичко това бута адски показваната средна скорост. Когато минаваш 1 км. за 40 минути, всеки може да си направи сметката. Вероятно по целият маршрут имам реално над 1 час чакания и придвижване със скорост на костенурка.
► Виж съдържание

Мирослав Петков

Мнение от Мирослав Петков » 20 Юли 2024 16:17

Колега, аз съм нагласил средния разход на гориво да ми го смята за всяко пътуване. Т.е при гасене на автомобила го нулира и започва отначало. Този автомобил на магистрала със 150-160 км/ч гори 9.4 литра, при 180 км стига до над 11литра! Ако ме питате къде съм карал , отговарям магистралата за Истамбул Турция. При такива скорости исономията от хибридната система изчезва и Равката си гори както трябва. За сведение с дизеловото Ауди при доста по високи скорости не съм надхвърлял 10.5 литра
Така че тези 5.5 литра и 6.5 литра са ми пределно ясно как стават! Идеята е тези които ще си купуват такъв автомобил , като четат тук да са наясно , че подгониш ли го, гори !
Относно високите скорости и глобите съм в повече от наясно! Все пак слизам от Ауди ! 😂
Сега вече съм разумен шофьор! Пък и да искам не може да се кара тази Тойота като Ауди!
Правилно забеляза че съм карал с почти постоянна скорост тойотата. Това е друг стил на каране, ако бях я карал като аудито на газ и спирачка, разхода щеше да хвръкне в небето и оценките под 70 щяха да са!
Последно промяна от Мирослав Петков на 20 Юли 2024 16:36, променено общо 1 път.

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 20 Юли 2024 16:35

Всеки автомобил може да харчи много. Но не всеки автомобил може да харчи малко.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Публикувай отговор