Toyota RAV4 Prime 2021-2025 - Мечтаният автомобил?
-
- Автомобил: RAV4 plug-in hybrid
- Благодарил/а: 89 пъти
- Получена благодарност: 15 пъти
Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?
Мнение от Alexandov_777 » 18 Юли 2024 08:57
Alexandov_777
- Ivo Varna
- Автомобил: RAV4 Plug-in
- Благодарил/а: 67 пъти
- Получена благодарност: 26 пъти
Мнение от Ivo Varna » 19 Юли 2024 08:01
- Прикачени файлове
-
- viber_изображение_2024-07-19_07-59-03-744.jpg (649.78 KiB) Преглеждано 2037 пъти
Ivo Varna
-
- Автомобил: RAV4 Plug in hybrid
- Благодарил/а: 15 пъти
- Получена благодарност: 93 пъти
Мнение от Мирослав Петков » 19 Юли 2024 19:00
Колега от качените ти трипове виждаме добри разходи , но си се движил със 75км/ч единия трип и 51км/ч другия трип( тука явно те е напекло яко слънцето
За да не си помислят колегите , че този автомобил не гори като го караш, качвам два трипа с 95км/ч и 92км/ч.
И между дргото днес реших да пробвам да сложа 100октана на Еко, за експеримент дали ще даде по-добър разход, грам не по-добри разхода. Пари на вятъра, карайте си с 95 .
Даже и оценките ми на шофиране са по добри от твоите! Научете се да ги карате тези коли!
- IMG_8348.png (429.29 KiB) Преглеждано 1980 пъти
Мирослав Петков
-
Мнение от Мирослав Петков » 19 Юли 2024 19:13
Мирослав Петков
- Ivo Varna
Мнение от Ivo Varna » 19 Юли 2024 19:59
Ivo Varna
-
Мнение от Мирослав Петков » 19 Юли 2024 20:28
Мирослав Петков
-
- Благодарил/а: 27 пъти
- Получена благодарност: 182 пъти
Мнение от Hursa » 19 Юли 2024 20:34
Ами до колкото разбирам - разликите са големи и при това принципни. Докато хибрида на тойота работи по така да се каже "хибридна" схема - микс от от схемите на паралелните и последователните хибриди. При ниска скорост - по близо до последователния хибрид, при средна скорост - по-близо до паралелния, при висока скорост - според мен, пак се доближава до последователния, но със осезаеми недостатъци. Хибридната система на хонда - може да работи в зависимост от режима - или "чисто" като последователен хибрид, или чисто като паралелен (но при относително висока скорост, защо обаче са избрали такова предавателно число, че да работи като такъв над 100, а от над 80 примерно - така би могла да се използва тази схема при междуградски, не скоростни пътища, при скорости, които обикновено се считат за най-икономични при повечето автомобили с ДВГ). Както и по смесена схема - но пак при относително висока скорост. Може би тяхната система има много повече възможности за развитие, по сравнение с "тойотовската". Но "настоящата" не ми изглежда много сполучлива. Когато работи като паралелен хибрид или по смесената схема - оборотите на ДВГ пряко зависят от скоростта - включен е директно към трансмисията посредством постоянно предавателно число. Не може да бъде променено предавателното число - подобно на автомобил със "традиционна" степенна скоростна кутия. Не могат и да варират - като при автомобил с вариатор или като при хибридната система на тойота - и така сравнително висока скорост да се поддържа при относително ниски обороти. Но пък за сметка на това при работа в режим на последователен хибрид има пълна механическа независимост на ДВГ от задвижването. Може би тяхната схема е по-подходяща за плъгин хибриди.
Hursa
- Ivo Varna
Мнение от Ivo Varna » 19 Юли 2024 21:01
Ivo Varna
-
- Автомобил: Toyota Corolla Cross 2,0 FWD
- Благодарил/а: 97 пъти
- Получена благодарност: 17 пъти
Мнение от mukot » 19 Юли 2024 21:13
От половин година имам Сивик 11 генерация, който е фулхибрид и към изминал 6к километра. Hursa добре е описал как работи Хондата с едно изключение. Настоящата система в Сивика е много сполучлива. Наистина ДВГ и колелата са свързани от съединител без скоростна кутия, но компютъра го прави, когато изискуемата мощност и въртящ момент са адекватни на възможностите на ДВГ. Иначе се включва по-мощния електромотор. Той замества кутията. И това става абсолютно неусетно и без тласъци.Hursa написа: ↑19 Юли 2024 20:34 Както и по смесена схема - но пак при относително висока скорост. Може би тяхната система има много повече възможности за развитие, по сравнение с "тойотовската". Но "настоящата" не ми изглежда много сполучлива. Когато работи като паралелен хибрид или по смесената схема - оборотите на ДВГ пряко зависят от скоростта - включен е директно към трансмисията посредством постоянно предавателно число. Не може да бъде променено предавателното число - подобно на автомобил със "традиционна" степенна скоростна кутия. Не могат и да варират - като при автомобил с вариатор или като при хибридната система на тойота - и така сравнително висока скорост да се поддържа при относително ниски обороти. Но пък за сметка на това при работа в режим на последователен хибрид има пълна механическа независимост на ДВГ от задвижването. Може би тяхната схема е по-подходяща за плъгин хибриди.

mukot
- Ivo Varna
Мнение от Ivo Varna » 19 Юли 2024 21:27
Звучи малко невероятно. Скоростния диапазон сега е доста по-голям. Дори модела на FORD T от преди 100 години е имал двустепенна трансмисия. Все някоя планетарна предавка трябва да има.Наистина ДВГ и колелата са свързани от съединител без скоростна кутия
Ivo Varna
-
- Благодарил/а: 27 пъти
- Получена благодарност: 182 пъти
Мнение от Hursa » 19 Юли 2024 21:46
Hursa
-
Мнение от Alexandov_777 » 20 Юли 2024 08:48
Като цяло не съм спокоен шофьор, и навсякъде сам карал с 10-15 км. над огранията. Дадената средна скорост включва 50 минути дремане на ГКПП Илинден, преди това спиране(без гасене на автомобила) за дозареждане след Якоруда, спиране(без гасене пак) за кафе на крак и тоалетна. На ръкава карах навсякъде е нарушение. Бавното каране никога не ми е било присъщо. Оценките ми няма как да са добри, понеже на места по баирите съм изпреварвал колони от камиони и няколко автомобила. Включвах и Спорт режима. Твоята средна скорост, показва едно- каране навсякъде с риск да останеш без книжка за поне 6 месеца. Всеки има глава на раменете си да преценя как да шофира. Ако по моите маршрути можеш да изкараш средна скорост 95 км./ч., значи повечето време трябва да караш със 150 по междуградските пътища. Утре ще се прибера през Златоград, и ще карам повече магистрала, и ще видим как е. Просто силата на този автомобил са планинските маршрути, това съм забелязал. А и карам заедно с колегата, който кара последен модел BMW M760e, ако мислите, ме може да се кара бавноМирослав Петков написа: ↑19 Юли 2024 19:00 До Aleksandrov_777
Колега от качените ти трипове виждаме добри разходи , но си се движил със 75км/ч единия трип и 51км/ч другия трип( тука явно те е напекло яко слънцето)
За да не си помислят колегите , че този автомобил не гори като го караш, качвам два трипа с 95км/ч и 92км/ч.
И между дргото днес реших да пробвам да сложа 100октана на Еко, за експеримент дали ще даде по-добър разход, грам не по-добри разхода. Пари на вятъра, карайте си с 95 .
Даже и оценките ми на шофиране са по добри от твоите! Научете се да ги карате тези коли!![]()
Alexandov_777
-
Мнение от Alexandov_777 » 20 Юли 2024 11:46
- IMG_9491.png (241.67 KiB) Преглеждано 1833 пъти
- IMG_9490.png (266.29 KiB) Преглеждано 1833 пъти
Alexandov_777
-
Мнение от Мирослав Петков » 20 Юли 2024 16:17
Така че тези 5.5 литра и 6.5 литра са ми пределно ясно как стават! Идеята е тези които ще си купуват такъв автомобил , като четат тук да са наясно , че подгониш ли го, гори !
Относно високите скорости и глобите съм в повече от наясно! Все пак слизам от Ауди !
Сега вече съм разумен шофьор! Пък и да искам не може да се кара тази Тойота като Ауди!
Правилно забеляза че съм карал с почти постоянна скорост тойотата. Това е друг стил на каране, ако бях я карал като аудито на газ и спирачка, разхода щеше да хвръкне в небето и оценките под 70 щяха да са!
Мирослав Петков
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru