Размери на ДЖАНТИ за Toyota - Справочник.

Публикувай отговор
Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 82 пъти
Получена  благодарност: 141 пъти

Мнение от zorbata » 30 Яну 2026 17:31

FearSoft написа: 30 Яну 2026 15:46 Намирам стоманени джанти, но с диаметър 6.5J и 7J. Доколко фатално и допустимо ли е изобщо да се монтират такива при положение, че летите (оригиналните) са с размер 7.5J?
Няма да имаш никакъв проблем даже и офсета да ти е по-голям от ЕТ42. По-тесните джанти при еднакъв офсет влизат по-малко навътре спрямо главината.
По принцип за зимни се слагат по-тесни гуми и съответно J е по -малко.
На тази страница можеш да сравняваш кое как се променя:
https://www.wheel-size.com/calc/?wheel1 ... 0mm&sr=0mm
caryЦар

Аватар
ufer
Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
Благодарил/а: 29 пъти
Получена  благодарност: 80 пъти

Мнение от ufer » 02 Фев 2026 13:25

Двигателист написа: 30 Яну 2026 13:34 Не. Височината на гумата, респ. диаметъра на колелото и офсета на джантата не оказват влияние върху страничния наклон на колелото (camber), или върху надлъжния наклон на шекелната ос (castor/caster). Променя са само големината на king pin offset/scrub radius.
Основните ъгли са четири. Пропускаш напречния наклон на шенкелната ос ( KPI ).
Колега, аз по-горе съм допълнил и за четвъртия, прочети го пак, но за мен той не е от най-съществено значение, първите 3 са по-важни. Освен това не ми се влиза в дискусия, понеже съм я работил тази работа преди 25 години и е възможно да има нови изследвания и тълкувания. Основната идея е, ако някой нещо променя, да го прави умно и да проверява цялостната информация. Иначе рискува я да остърже спирачните апарати, я да се тресне някъде и да осакати хора, а като капак на всичко и застраховката да му тегли една... :thumbsup:

Публикувай отговор