1, 8 VVTi няма мощност

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

1, 8 VVTi няма мощност

Мнение от Hursa » 17 Сеп 2024 12:51

ivo_67 написа: 17 Сеп 2024 11:26 Катализаторът има само една функция, да присъедини кислородните атоми от азотните окиси, към ненанитените въглеродни окиси
Мисля, че има твърде много грешки - в цялата реплика. smile.gif Но е за друга тема, вероятно специално за катализатора. (Може би трябва и тема за процесите във филтъра за твърди частици, че имаше тема в която се повдигнаха въпроси, но я заключиха. smile.gif)
Може би ще бъдат интересни такива теми.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

1, 8 VVTi няма мощност

Мнение от LEXUS » 19 Сеп 2024 23:19

ivo_67 написа: 17 Сеп 2024 11:26 свободен кислород, който е в излишък при непълно изгаряне (СО)
Според това , което съм чел по въпроса с катализаторите, катализаторът работи най-ефективно в зоната на стехиометричната смес, затова се измерва Ламбда показателят с уреда ,който е някаква математическа зависимост и показва дали двигателят работи в ефективния за катализатора диапазон 0,97- 1,03

Ако двигателят работи с бедна смес Ламбда коефициентът ще покаже над 1,03 , тогава в изходящите газове преди катализатора ще има повече О2, който помага на катализатора да осъществи реакция с HC/ въглеводородите/ и CO и да ги превърне в по-безвредни CO2 и H20. При бедна смес обаче катализаторът се затруднява с NOx емисиите, които се увеличават, тоест азотните.

При богата смес пък се увеличават обратно - HC и CO, но O2 намалява и катализаторът намалява ефективността си при превръщането им във H20 и CO2, съответно тези емисии се повишават,а Nox емисиите намаляват.

Доколкото съм чел, катализаторът МОЖЕ и има за цел да съхранява излишния кислород, който се образува при работа с обеднени смеси и да го използва при работа с богато смеси и общо взето този цикъл на каталитични реакции обуславят ефективността на катализатора.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Публикувай отговор