Лек автомобил 2х2?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 12 Фев 2012 11:46

Истината е следната:колкото е по-проходим автомобила,толкова по-далеч ходи шофьора за трактор.А,и когато човек си купува кола трябва да има едно наум,че може да му се наложи и да я бута.Яриса в най-големия сняг понеже е висок само с две нови предни зимни гуми си джиткаше безпроблемно.А и да закъсаше нейде с едно-две побутвания и си хващаше пътя-колко количка е.Оня ден бутахме четири човека едно БМВ тройка и през цялото време благодаряхме на Господ,че на колегата не му стигаха парите за петица.

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 12 Фев 2012 11:51

Владислав написа:......Понякога електрониката далеч не може да постигне това, което знае и може опитният водач.
Явно доста хора не мислят като мен.Явно и затова производителите не го предлагат дори като опция за автомобила.Както и да е - може и да са прави - хората си купуват коли без климатик за по-евтино, те ще им слагат блокажи....
Съгласен съм с теб! :thumbsup:
Аз затова му написах на Кики, че не е много сигурно дали VSC-то му е помогнало да излезе от рисковата ситуация или то го е вкарало в нея. biggrin.gif
Аз лично предпочитам по-прости автомобили, които изпълняват моята воля, а не вземат програмирани решения вместо мен. Отделно и цената им е по-висока т.е. плащаш "екстри", които по-скоро ти пречат. wink.gif

Ето цитат от описанието на Интегрираната система за контрол на управлението на РАВ4.
ВНИМАНИЕ: Винаги шофирайте със скорост и по начин, съобразени с условията на движение и местното законодателство. Системите за сигурност, вградени в автомобилите, имат за цел да подпомогнат и/или коригират действията на водача, но не могат да променят действието на физичните закони.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 12 Фев 2012 11:58

Ooooo, никой не казва, че системите ще те изкарат задължително от тежко положение....
Тракшъна заради това има бутон за изключване- точно за такива положения - за да не ти отрязва газта (и това го пише във всяка книжка на автомобилите)...
Повечето тракшъни действат така: при превъртане на колело отнема газта, а ако и това не помогне - удря спирачка на по-бързо въртящото се колело...
Някои - само отнемат газта....
Относно опитния водач - според мен той може да използва правилно и да извлича ползи от всички системи в автомобила... А като не използваш предимствата на автомобила, можеш да закъсаш и на равно място ...
Имам приятел - ловджия и съответно активен участник в офроуд изпълненията...
Та последния път влачил из пясъците на Камчия някакъв младеж с джип... И след поредното закъсване този път и от колегата (кара боен джип Тойота) и викане на голям трактор , забелязват, че момъка, когото се опитват да измъкнат, е изключил четворното предаване и кара само на един мост, и в същия момент дава само газ до дупка (хвърчи пясък и се заравя моментално до мостовете)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

alexgti

Мнение от alexgti » 12 Фев 2012 20:39

Винаги съм се чудел защо не слагат блокажи. Дори на бмв вече не се срещат, без да броя М3-те. От нормалните коли с предно предаване единици имат блокажи и те са с повечко коне. Интегра, меган спорт, мазда 3 мпс и други от сорта.

Аватар
KiLLeR
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от KiLLeR » 12 Фев 2012 22:09

Точно това си мислех днес, следващата кола ще е Тойота/Лексус 4х4. В краен случай STi laugh.gif
Toyota Avensis D4D 2001

Изображение

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 12 Фев 2012 22:44

И мен ме бяха налегнали подобни мисли последните 2 седмици, но след това размислих.
До сега се справям прилично с Королата, а дори и жена ми с Корсата. Наистина, по-предпазлив съм и не се набивам в "лютеницата", избирам си маршрут и място за паркиране, но се движа. happy.gif
Като си помисля такава зима не помня от 1981 г. За 1-2 месеца на 30 години не си заслужава масрафа. wink.gif :whistle:
През останалото време е по-комфортно и по-икономично да се транспортираш с автомобил.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

gh0s7r1d3r

Мнение от gh0s7r1d3r » 12 Фев 2012 23:10

Докторе, можеш да се радваш на комфорта на лекия автомобил и едновременно с това да имаш повече от възможностите на масовите СУВ едновременно. Ако не вярваш, мога да ти направя едно показно :)
Иначе по темата - по-често се среща някакъв вид блокировка на заден диф, отколкото на преден. И има логика да не е масов. Преди 7-8 години се качих за сефте на куатро - ауди 100 2.8 v6. Има бутон за блокировка на задния диф и аз, незнаещ натиснах бутона и още се чудя как се разминах с тия мантинели на следващия светофар. А той блокира задния. Ако по грешка блокираш предния ще се убиеш със сигурност...
Владислав написа:Джими, прав си-за 4х4, ама засега не виждам опция да се кача на такъв автомобил.Или ако се кача ще е на Subaru.Ама по-напред във времето.
Със сигурност няма да сбъркаш!
SUBARU Outback 3.0 H6 2005
Toyota Yaris Sol 1.3 VVTi 2008

Аватар
KiLLeR
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от KiLLeR » 12 Фев 2012 23:29

zi_zi_top написа:И мен ме бяха налегнали подобни мисли последните 2 седмици, но след това размислих.
До сега се справям прилично с Королата, а дори и жена ми с Корсата. Наистина, по-предпазлив съм и не се набивам в "лютеницата", избирам си маршрут и място за паркиране, но се движа. happy.gif
Като си помисля такава зима не помня от 1981 г. За 1-2 месеца на 30 години не си заслужава масрафа. wink.gif :whistle:
През останалото време е по-комфортно и по-икономично да се транспортираш с автомобил.
То това е като цифровата телевизия за която плащам пълен пакет, а реално гледам не повече от 10 телевизии. Като ме попитат защо ги плащам всички тогава? Отговора ми е: Веднъж ще искам да гледам нещо и няма да мога. Нервите са си важни :thumbsup: Като онези 3 часа преди няколко дни вместо да се мъча и да студувам можех да изкарам с приятели на маса, ама .... smile.gif
Toyota Avensis D4D 2001

Изображение

Аватар
cokata

Мнение от cokata » 13 Фев 2012 01:58

gh0s7r1d3r написа:Докторе, можеш да се радваш на комфорта на лекия автомобил и едновременно с това да имаш повече от възможностите на масовите СУВ едновременно.

Тука подкрепям напълно колегата gh0s7r1d3r :thumbsup: Отговора го пише и на двама ни в подписа tongue.gif
Само за 2 дена и..... няма такъв кеф tongue.gif А още не съм му свикнал... така не съм се радвал на друга кола :love1:
Относно заглавието - не трябва ли да е 4х2? tongue.gif
Toyota Carina E 1.8 7A-FE Liftback
Subaru Outback 2.5 AT 2005
Honda XR250

Аватар
Владислав

Мнение от Владислав » 13 Фев 2012 11:40

Е, успокоих се!Явно не съм единствения, на който му минават мисли за блокиране на диференциала... tongue.gif Напълно съм съгласен, че с тази екстра ще се повиши чувствително проходимостта на автомобила.Жалко, че не се предлага фабрично...
Младежи,уважавайте старостта-тя е вашето бъдеще...

Toyota Corolla 2001 VVT-i 1.6

gh0s7r1d3r

Мнение от gh0s7r1d3r » 13 Фев 2012 13:40

Импреза СТИ с DCCD има частична блокировка механична на предния мост. Повечето коли след 2004-2005 имат електронна блокировка - ESP, VDC, ASR, DSC и т.н, но те са сравнително неефективни. Единствената истинска блокировка си е ръчния блокаж, но такова чудо има само при сериозните офроуд машини.
SUBARU Outback 3.0 H6 2005
Toyota Yaris Sol 1.3 VVTi 2008

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 13 Фев 2012 13:56

gh0s7r1d3r написа:Импреза СТИ с DCCD има частична блокировка механична на предния мост. Повечето коли след 2004-2005 имат електронна блокировка - ESP, VDC, ASR, DSC и т.н, но те са сравнително неефективни. Единствената истинска блокировка си е ръчния блокаж, но такова чудо има само при сериозните офроуд машини.
То нормалните автомобили са направени да се карат по пътищата biggrin.gif

nowyaris

Мнение от nowyaris » 13 Фев 2012 15:02

Vesko написа:
gh0s7r1d3r написа:Импреза СТИ с DCCD има частична блокировка механична на предния мост. Повечето коли след 2004-2005 имат електронна блокировка - ESP, VDC, ASR, DSC и т.н, но те са сравнително неефективни. Единствената истинска блокировка си е ръчния блокаж, но такова чудо има само при сериозните офроуд машини.
...... по нормалните пътища.

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 13 Фев 2012 15:48

nowyaris написа:
Vesko написа:
Пред природата всички пътища са еднакви (е може би японските не са). Ама аз имам повече чакане в задръствания в европа, от колкото в БГ biggrin.gif

ПП: Тази година за първи път ме спряха да чакам насред пътя в бг... А по "нормалните" в какво задръстване бях 2006-та... biggrin.gif

nowyaris

Мнение от nowyaris » 13 Фев 2012 16:41

Vesko написа:
nowyaris написа:
Vesko написа:
Пред природата всички пътища са еднакви (е може би японските не са). Ама аз имам повече чакане в задръствания в европа, от колкото в БГ biggrin.gif

ПП: Тази година за първи път ме спряха да чакам насред пътя в бг... А по "нормалните" в какво задръстване бях 2006-та... biggrin.gif
Сигурно караш повече в Европата,отколкото в БГ.И не говори за случаи в които чакаш из задръстванията,а за случаи когато чакаш трактор biggrin.gif .А за природата си прав.Въпреки че става дума за "българска" природа.Къде мислиш да зарязваш?

Публикувай отговор