Нещо се сдухах, защото много я избирах, гледах тази - онази, почти купих едната, пък после я отказах, гледах и Авенсиси и накрая вече ми писна и ми се струва, че малко с лека ръка взех окончателното решение.
Моя майстор, предишния ден бил на сватба и таман му бяха взели книжката, та на другия ден следобяда го мъкна аз до поредната автокъща. Гледа я той и каза "я, и тази много добре изглежда". Запали я, гледа отвсякъде... Онзи от автокъщата непрекъснато дърдореше колко била нова и как признавал само японските и БМВ и други простотии. Та каза майстора: "тази е с 1500 по-малко и има 3 екстри отгоре и дори е по-запазена, взимай...". Аз само това чаках... Само накрая го питах дали няма да е добре да мерим компресията. А той: "тези двигатели са вечни, нищо му няма, виж че свети". Аз: "абе отзад мако нагар има по ауспуха". Той: "тя понеже е палена на място и затова го е зацапала, хайде да тръгваме, че замръзнах".
И така, вече е зад блока. Застрахована, маркирана.
Като я взимах от автокъщата забелязах, че единия тас е вътре на пода. Явно са го забравили докато са сменяли гумите докато е била капарирана с още по-лоши отколкото бяха. Рекох си така или иначе ще купувам нови... това да е проблема. Моделът се оказа GLi, каквото и да означават тези 3 релефни букви, намиращи се под под левия стоп.
Първото лошо впечатление беше, че съединителя отделя относително по-високо, отколкото на първата проба. Иначе много запазена отвътре, не чука, не тропа, много е стегната ходовата част. Малко е по-шумен мотора отколкото си го представях, но поносимо.
Отидох да взема жена ми и когато паркирах се оказа, че видимостта назад е МНОГО лоша. Толкова, че трябва да се паркира изцяло на огледала. За мен не е проблем, но за жена ми...
Та по пътя за насам тя искаше да я пробва, та карах старлеката зад нея и забелязах, че от ауспуха излиза блед пушек...

Обадих му се... Той помълча малко... Каза "абе не изглеждаше този мотор като да пуши... не звучеше така... не се притеснявай, всичко може да се оправи" . Надявам се и вярвам. В събота сме се уговорили да ми смени всичко. Ангренажен ремък, ролки, масло (което е много черно в момента), въздушен, бензинов, филтър на климатика, спирачна течност, антифриз. Ще купя и нови гуми. Из форума четох, че сега най-добри за зимни са VREDESTEIN. В нета намерих следното предложение и възнамерявам да се възползвам:
http://drive.bg/index.php?cPath=132_149 ... 4&x=60&y=9
В този интернет магазин има доста неща за тази кола.
Ще я види той по-обстойно и ще прецени, може би да смени гумичките на клапаните...
И така... Гледам си я от прозореца, но с една горчилка. Харесва ми много, но... Не мога да се изкефя на новата придобивка, така както бих искал и би било редно. Когато спре да пуши, ще мирясам и ще се напия. Стискайте палци. Дано да е ОК. Решил съм света да преобърна, но да я направя да е "пушка". Ако трябва и ще сменя сегментите или основен ремонт ще й направя... (между нас да си остане)
Сигурно изглежда странно отстрани, но аз съм собственик на Toyota! Голям почитател съм на тази марка и ми се струва, че следващия път, когато ще си купувам кола след 3-4 години, за съжаление ще са останали живи само от по-новите трошпливи модели с мотор VVti и купе от китайска пластмаса претопена от кофички за кисело мляко.
До Martinco: Благодаря за поканата. Задължително ще се опитам да дойда на някоя сбирка, само да я стегна и съм там.
Поздрави