Зимни условия

Публикувай отговор
Аватар
Pateto

Зимни условия

Мнение от Pateto » 22 Ное 2008 20:22

здр,тъй като съм нов шофьор и тази зима ще ми е първата бих Ви помолила да ми помогнете с някой и друг съвет,какво трябва да ми е поведението на пътя и как вечер да оставям колата да пренощува. В разговори съм чувала,че на ръчна не се оставя,а и вратите да се мажат с чист парафин и някакви други такива...... Много ще съм благодарна :help: :thumbsup:

Jister

Мнение от Jister » 22 Ное 2008 21:08

в книжката на тойотата мисля че пише тия стандартните неща, но общо взето и без да ги правиш ще изкараш зимата :)
трябва да си провериш антифриза - има уредчета за мерене на антифриз - до колко градуса издържа - заеми от някой или си купи от бензиностанцията - ако се съмняваш че антифриза не е както трябва
важното в случая е как караш!

хубаво е да си сложиш зимни гуми! (което обаче не означава че колата няма да се пързаля!!!)
1. спазвай дистанция от колата пред теб - поне 2 пъти повече от колкото през лятото!
2. когато ти се е залепила кола зад теб, много плавно почни да намаляваш скоростта, за да я накараш да ти остави повече дистанция! ако още ти се лепи можеш да пуснеш аварийки да те изпревари (днес за 10 км видях около 10 глупака - да ми се лепят като се има в предвид че пътя беше яка пързалка!)
3. винаги си оставяй място пред теб преди колата зад теб да е спряла напълно (с цел ако тоя не може да спре - да има накъде да бягаш :) )
4. когато взимаш завой (независимо скоростен или с 5 км/час) не подавай рязко газ, (ако си с предно предаване - ще ти избяга предницата (недозавиване) - колата ти ще отвори завоя и може да се удариш в нещо - ако си със задно и дадеш повече газ е добре да разбираш от дрифтове :) иначе си земи кола с предно :)
5. не разчитай на тракшън контрола или системи за стабилност - ако имаш! - на хлъзгава настилка тия бози откачат! и поведението на колата е общо взето по стабилно от колкото ако я кара пълен левак, но иначе е супер непредсказуемо - и може да те излъже!
6. ако случайно се случи това по т.4 - пусни газта , и ако се наложи поднеси малко задницата с ръчната - натискаш копчето и го държиш натиснато - след това дърпаш ръчната нагоре и след това веднага я пускаш надолу (Не е добре да натискаш крачната спирачка - това ще накара колата да продължи да отваря завоя :) ) - (тва с ръчната го прави като си му свикнала! - аз лично постоянно си държа дясната ръка там - за всеки случай!)
7. когато ти се наложи да спираш, натискай спирачката плавно ! ако ABS`a ти се активира на лед - то той не е ефективен - така че не разчитай много много на него - а отпусни педала и пак го натисни!
8. Ако ти излезе препятствие и натиснеш спирачката - блокираш колелата (примерно ако нямаш ABS) след това като се опиташ да завиеш за да го избегнеш - колата няма да завие!!!! единственото което трябва да направиш СЛЕД като навиеш волана е да пуснеш спирачката - и колата ще завие! :)

пробвай се да я повъртиш на някой широк паркинг - където няма разни колчета и бордюри - за да и свикнеш :)

иначе я чисти хубаво от снега , и не оставяй да има вода или сняг по оплътненията - иначе ще замръзнат!
освен парафин - по лесно е да ги напръскаш с нещо от което бяга водата - виж по бензиностанциите има такива спрейове

също така си чисти снега и леда който се събира под калниците (ако е много замръзнал внимавай да не си откъртиш нещо :) )

друго за което се сещам е да си миеш колата редовно - защото солта по пътищата скапва ламарините :)

айде безаварийно :)
ИзображениеИзображение

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 22 Ное 2008 21:22

на ръчна не се оставя само ако е валял дъжд или сняг и температурите са минусови. иначе при сухо време си я ползвай
ако закъсаш на заледено, въртиш гуми и колата не ще да тръгне, завъртай волана на ляво или на дясно и подавай леко газ. ако не става, пусни леко спирачката да се преместиш малко, и пак пробвай, все ще намериш неутъпкан сняг, пясък, асфалт...

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 22 Ное 2008 21:34

Ако си на лед и колата много буксува, опитай да потеглиш на втора скорост.

Jister

Мнение от Jister » 23 Ное 2008 00:29

също ако колата ти е заобиколена от натрупан сняг, който не можеш да прескочиш, не върти гуми напразно и не се окопавай повече, а направи следното:

тръгваш напред колкото може, и натискаш съединителя - колата се връща назад, след това тръгваш пак напред, и я оставяш пак сама да се върне назад (можеш да и помагаш и ти със задна скорост) и така докато се получи нещо като люлка - напред назад и леко полеко да се засилиш - идеята е да си направиш нещо като улей и съответно с усет да засилиш колата напред , като ползваш инерцията която си получила от движението по улея което ще ти позволи да прескочиш натрупания сняг или лед :)

малко тъпо го обясних, но се надявам да сте ме разбрали :)

също така много важно нещо - когато има сняг или лед по улицата, избягвай да се качваш по бордюри, в повечето случаи качването на първата гума е лесно, но в момента в който се опиташ да качиш втората (особенно ако го направиш по бързо), тя може да се подхлъзне, и неочаквано колата ти да се завърти и да се удари я в ограда, я в друга кола наблизо
ИзображениеИзображение

Аватар
Pateto

зимни условия

Мнение от Pateto » 23 Ное 2008 10:53

Благодаря Ви,но и още информация няма да ми е излишна... biggrin.gif

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 23 Ное 2008 12:07

1. Намажи си гумените уплътнения на вратите със смазка (и вътрешните и външните ако имаш такива). Продават се специални смазки, но можеш да ги намажеш и с чист вазелин - ефекта е същия (малко неудобно се получи когато с колегата бяхме в аптеката и искахме вазелин) tongue.gif Така няма да ти замръзват вратите, когато затоплената кола е размразила снега/леда по праговете или е валял дъжд и след това всичко е замръзнало :thumbsup:
2. Прегледай антифриза. Налей си незамръзваща (зимна) течност за чистачките. Ако досега си била с лятна, то трябва да попръскаш малко, за да може зимната течност да измести лятната от тръбичките и дюзите (особено е важно ако имаш задна пръскалка). Иначе ще си имаш зимна незамръзваща течност, но системата (например дългата тръбичка до задното стъкло) ще ти е замръзнала...
3. Ако колата е с АБС - той е ефективен най-вече на хлъзгава повърхност (вкл. и лед). Натискаш до дупка и задържаш натиска без значение, че АБС се опитва да ти върне педала. Но разбира се АБС не може да прескочи физическите закони и пак можеш да спираш значително по-дълго от обикновенно.
4. При леко поднасяне в завой - отпускаш спирачка (или газта, ако в момента си давала газ), изправяш малко волана и отново се опитваш да завиеш, като налучкваш радиуса на завой, при който колата все още слуша волана
5. При поднасяне на задница трябва с усет да дъжиш предните гуми в посока на движението, като леко изпреварваш с волана маховите движения (стараеш се да погасиш люлеенето, защото иначе на втория или третия мах колата така ще се е разлюляла, че ще почне да се върти)
6. Ако на лед се спускаш по улица, е добре да търсиш бордюр, до който да допреш гумите - така ще имаш по-добър контрол и по-добро спиране, защото обикновено бордюра не е заледен, а и малката контактна повърхност до бетона има добро сцепление

НА ЛЕД И СНЯГ ВСИЧКИ ДВИЖЕНИЯ ТРЯБВА ДА СА ПЛАВНИ И ПРЕДВАРИТЕЛНО ПРЕЦЕНЕНИ....
Опита за рязко ускорение, рязко спиране, рязко превключване на скорост и рязка маневра спокойно може да те изненадат с непредвидена реакция.

При някои случаи върху пътя се образува т.н.черен лед - толкова е гладък, че не се забелязва, нито блести...
Зимата трябва да си готова за среща с непредвиден хлъзгав участък.

Другото си е практика и преценяване на собствените възможности. По-добре в най-лошото време да не изкарваш колата и да ползваш друг транспорт, отколкото да стане някоя беля (или да мръзнеш закъсала навънка)..
Опита се трупа постепенно и както каза колегата - добре е да опиташ на някой широк паркинг поведението на колата при 'екстремно' каране с поднасяне, аварийно спиране и т.н.

П.С. не съм съгласен с т.8 на Juster. Отпускаш спирачката ПРЕДИ да започнеш да въртиш волана - така първо възстановяваш контакта и след това започваш отново да търсиш границата на поднасяне..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 23 Ное 2008 12:20

ако можеш намери някой професионален шофьор, и при сняг и поледица да се повози малко с теб. така на място ще ти посочи грешките, които правиш, и ще ти даде съвети. на мен миналата зима ми беше първата като шофьор, но ми се налагаше по цял ден да съм по улиците, дори и първите дни на януари, когато беше най-големия ужас. сутрин и вечер бях по малко с баща ми, и ме научи на доста неща. за късмет нямах произшествия rolleyes.gif мисълта ми е - хубаво че се интересуваш, но прочетеното не е като казаното/показаното на място smile.gif

diver

Мнение от diver » 23 Ное 2008 13:13

desSs написа:...но прочетеното не е като казаното/показаното на място smile.gif
NFS rulzzzzz biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 23 Ное 2008 13:13

desSs написа:ако можеш намери някой професионален шофьор, и при сняг и поледица да се повози малко с теб. така на място ще ти посочи грешките, които правиш, и ще ти даде съвети. ....
Мдаа, и ще закъсате в първата горичка laugh.gif :whistle:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Pateto

зимни условия

Мнение от Pateto » 23 Ное 2008 13:14

е така е,че за всичко си трябва практика,но и добрия съвет също е от значение...радвам се,че не ми пренебрегнахте темата...10x и успех на всички в зимните условия тази зима :thumbsup:

diver

Мнение от diver » 23 Ное 2008 13:14

slowtraveler написа:1. Намажи си гумените уплътнения на вратите със смазка (и вътрешните и външните ако имаш такива). Продават се специални смазки, но можеш да ги намажеш и с чист вазелин - ефекта е същия (малко неудобно се получи когато с колегата бяхме в аптеката и искахме вазелин) ...

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Как не бях се сетил досега....
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

Uncle Dido
Почетен Администратор
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Uncle Dido » 23 Ное 2008 13:24

Патето, независимо от пътните условия или ситуацията, най-важното е да не се подаваш на паниката. Опитай се да запазиш самообладание, бъди сигурна, че с времето ще попадаш на доста интересни ситуации, така че това е най-важното, за което аз се сещам. Колегите са ти дали прекрасни съвети, но при стресов момент наученото без практика много бързо се забравя. Другия съвет, който мога да ти дам е да не забиваш облегалката във волана, както карат много от дамите. Облегни се спокойно и удобно назад, така ще придобиеш и по-добро усещане за габаритите на колата.

Аватар
Troshko

Мнение от Troshko » 23 Ное 2008 13:54

*** deleted ***
Последно промяна от Troshko на 24 Ное 2008 14:29, променено общо 1 път.

Аватар
Troshko

Мнение от Troshko » 23 Ное 2008 13:57

*** deleted ***
Последно промяна от Troshko на 24 Ное 2008 14:30, променено общо 1 път.

Публикувай отговор