ПРОТЕСТ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СКЪПИТЕ ГОРИВА!

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
desSs

Мнение от desSs » 23 Май 2008 20:24

dimd00d написа:имам предвид, че като не можеш да си позволиш да караш кола (или ако си очевидно селски бек, който на пешеходна пътека дава газ) - просто не караш кола.
лошото е, че в доста от случаите тез дето имат много пари и могат да си позволят да имат кола, са и селски бекове, каращи все едно са сами на пътя...тогаз ко прайм laugh.gif

Аватар
Toyota_DX

Мнение от Toyota_DX » 23 Май 2008 20:31

Искам бензина да е 1.50 лв нито повече нито по малко :thumbsup:
TOYOTA COROLLA EE80 1.3 12v

Аватар
dimd00d

Мнение от dimd00d » 23 Май 2008 20:44

desSs написа:
dimd00d написа:имам предвид, че като не можеш да си позволиш да караш кола (или ако си очевидно селски бек, който на пешеходна пътека дава газ) - просто не караш кола.
лошото е, че в доста от случаите тез дето имат много пари и могат да си позволят да имат кола, са и селски бекове, каращи все едно са сами на пътя...тогаз ко прайм laugh.gif
Тъй като през ден бутам количката към парка, ако ти кажа, че броя на С класите, които спират на пешеходна пътека е в пъти повече от Голф 2? (не казвам, че там няма тъпанари, просто отбелязвам интересен факт).

Може да ме псувате, ама ми е омръзнало да се движа на зигзаг м/у колите, щото българина не може да отиде до магазина на 100 метра без да се метне на колата си. Цените ще растат, така че спирайте МкДоналдса и си купувайте колелета.

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 23 Май 2008 21:40

dimd00d написа:ако позволите да играя малко devil's advocate - аз се кефя, че цената на горивата се вдига. кат стигне 3-4 лева и през 2009 завъртят крана на газовите уредби, мисля, че най-накрая ще има как да си бутам бебешката количка без някви жалки @#&$% да се опитват да ме прегазят през 20 метра (даже и на тротоара).

ако ми позволиш да те провокирам---защо не заведеш детето в родопите докат поодрасне--там няма коли ,има чист въздух и прясно козе млеко?? biggrin.gif

много ми е любопитно-с какво ходиш на работа,с какво караш детето на преглед,,с какво ходиш да видиш родителите си,,, с какво храниш детето-щото тук на места почва зимата може да има само сушени плодове и ябълки,,,,и всичко което му купуваш-не го носят шерпи на гръб..

сега ако ми отговориш че е с рейс и нямаш кола-ще прозвучиш точно кат пенсионерите дет злорадстват че горивата се дигат и нямат коли---пък после що всичко поскъпнало???

в момента в който горивата стигнат цени -заради които ще има място за детската ти количка--няма да има място за теб -значи няма да има и градски транспорт...кажи сега че е на ток wink.gif

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 23 Май 2008 21:41

dimd00d написа:
desSs написа:
Тъй като през ден бутам количката към парка, ако ти кажа, че броя на С класите, които спират на пешеходна пътека е в пъти повече от Голф 2? (не казвам, че там няма тъпанари, просто отбелязвам интересен факт).

Може да ме псувате, ама ми е омръзнало да се движа на зигзаг м/у колите, щото българина не може да отиде до магазина на 100 метра без да се метне на колата си. Цените ще растат, така че спирайте МкДоналдса и си купувайте колелета.
адвокате-проблема на неспазването на правилника- не е проблем на горивата---има си органи,,,
а това няма горива-няма проблем,,,историята е доказала че не е за добро biggrin.gif

Аватар
dimd00d

Мнение от dimd00d » 23 Май 2008 21:50

rudolf написа:
dimd00d написа:ако позволите да играя малко devil's advocate - аз се кефя, че цената на горивата се вдига. кат стигне 3-4 лева и през 2009 завъртят крана на газовите уредби, мисля, че най-накрая ще има как да си бутам бебешката количка без някви жалки @#&$% да се опитват да ме прегазят през 20 метра (даже и на тротоара).

ако ми позволиш да те провокирам---защо не заведеш детето в родопите докат поодрасне--там няма коли ,има чист въздух и прясно козе млеко?? biggrin.gif

много ми е любопитно-с какво ходиш на работа,с какво караш детето на преглед,,с какво ходиш да видиш родителите си,,, с какво храниш детето-щото тук на места почва зимата може да има само сушени плодове и ябълки,,,,и всичко което му купуваш-не го носят шерпи на гръб..

сега ако ми отговориш че е с рейс и нямаш кола-ще прозвучиш точно кат пенсионерите дет злорадстват че горивата се дигат и нямат коли---пък после що всичко поскъпнало???

в момента в който горивата стигнат цени -заради които ще има място за детската ти количка--няма да има място за теб -значи няма да има и градски транспорт...кажи сега че е на ток wink.gif
с тотален кеф. едно от любимите ми места е в Гела, и сериозно се обмисля въпроса да си продадем апартамента в София и да се преместим.

не ходя на работа, седя си в къщи и злобея - пенсионер съм :) колата я ползвам 99% само през уикенда и то не всеки.

не знам как точно реши, че като горивата стигнат цени, че да се наложи 50% от изгнилите бараки в БГ (щото ако имаше МОТ/ТУВ етц като по света, отдавна да са скрапирани) да се зазимят ще настъпи апокалипсис и всички ще умрем от глад. сигурно ще се дигнат цените на стоките, то няма начин щото за вързани за горивата, ама ще сме спестили от разходите покраи колите tongue.gif

в заключение - много по-разумно е вместо да се реве да намалят цените (щото това просто *няма* как да стане) е да се реве да се вдигнат заплатите.

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 23 Май 2008 22:03

дими,,нещо не си разбрал,,прочети поста ми от предишната страница с цените на петрола....тоест всеки българин иска цената да се вдига адекватно според международните цени-а не спекулативно с цел пълнене на хазната,,,задължение на държавата е да се стреми да усигури евтина енергия-а не да се опитва да скапва икономиката.

изказваш се сякаш 80% от горивата се ползват единствено за паркиране на мерцедеси върху пешеходните пътеки,,,все едно ако заличим пешоходните пътеки - и ще се чудим какво да правим с горивото...

това дали има туф или не- на човек за който колата е необходимост-може единственод а го накара да смени колата за 2000 лева за кола за 4000 лева,,,съгласен ли си че новия внос е от страни които имат адекватен туф,,и въпреки това струват 1000 евра???..от няколко години разхода по една кола е повече от себестойността или поне колкото нея..

няма да настъпи апокалипсис--куба беше 40 години в ембарго,и оцеля ,,но определено доста от придобивките на цивилизацията ще трябва да ги редуцираме...

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 23 Май 2008 22:11

dimd00d написа:
desSs написа:

ми доскоро и аз бутах количка и знам кво е. верно си е цяло изпитание. ама простаците са навсякъде. наистина по-често ми правят път да мина намазаните коли. но днес например едно кабрио щеше да ме отнесе, щото караше като идиот, на зиг-заг и другите не го интересуваха. тъй че не може да се групират хората по тоя признак - има пари, значи не е селски бек и може да кара. щото има и друго - тез дет имат пари за скъпи коли често си купуват и книжките. отделно и че една част от тези, дето не са си ги купили, не могат да карат laugh.gif

Аватар
dimd00d

Мнение от dimd00d » 23 Май 2008 22:14

rudolf написа:дими,,нещо не си разбрал,,прочети поста ми от предишната страница с цените на петрола....тоест всеки българин иска цената да се вдига адекватно според международните цени-а не спекулативно с цел пълнене на хазната,,,задължение на държавата е да се стреми да усигури евтина енергия-а не да се опитва да скапва икономиката.

изказваш се сякаш 80% от горивата се ползват единствено за паркиране на мерцедеси върху пешеходните пътеки,,,все едно ако заличим пешоходните пътеки - и ще се чудим какво да правим с горивото...

това дали има туф или не- на човек за който колата е необходимост-може единственод а го накара да смени колата за 2000 лева за кола за 4000 лева,,,съгласен ли си че новия внос е от страни които имат адекватен туф,,и въпреки това струват 1000 евра???..от няколко години разхода по една кола е повече от себестойността или поне колкото нея..

няма да настъпи апокалипсис--куба беше 40 години в ембарго,и оцеля ,,но определено доста от придобивките на цивилизацията ще трябва да ги редуцираме...
ми такива са цените и навън (т.е. те нашите са си адекватни), заплатите не са. а все пак пазарна икономика - това онова - държавата да фиксира цените на лукоил ли? кат спре да се купува бензин - цените ще спрат да се качват.

80% от горивата със сигурност се използват за един х*й знае какво - както казах - вече не можеш да накараш никой да пръдне без да се качи на кола. питаш ме как си водя детето в болницата? ми мен и теб как са ни водили, че то в Бургас по това време сигурно имаше 1000 коли общо :)

дефинирай необходимост? като не може някой да си поддържа бараката така че да не му падне задния мост на Цар Борис (не се смей :) ), няма да я кара защото най-малкото е опасен за околните. за жалост държавата гледа през пръсти, така че качването на цените като сайд ефект ще доведе до разкарването на тези ковчези от улиците и като втора производна успокояване на трафика (бърза справка с дир.бг - 110 катастрофи *днес* в София).

Аватар
dimd00d

Мнение от dimd00d » 23 Май 2008 22:18

desSs написа:ми доскоро и аз бутах количка и знам кво е. верно си е цяло изпитание. ама простаците са навсякъде. наистина по-често ми правят път да мина намазаните коли. но днес например едно кабрио щеше да ме отнесе, щото караше като идиот, на зиг-заг и другите не го интересуваха. тъй че не може да се групират хората по тоя признак - има пари, значи не е селски бек и може да кара. щото има и друго - тез дет имат пари за скъпи коли често си купуват и книжките. отделно и че една част от тези, дето не са си ги купили, не могат да карат laugh.gif
както казах - и там тъпанари се ринат с лопати :)

jamie

Мнение от jamie » 23 Май 2008 22:42

Dim batka, dyrjavata vliae na cenite chrez akciza - deto ich ne e malyk !
A za C-klasse - sled kato na 20 Golfa se pada 1 C-klasa - sam smetni koi spira po-chesto na peshehodnata laugh.gif Moje da si "pensioner" ama akyla ti ne e v pensia :thumbsup:

Аватар
dimd00d

Мнение от dimd00d » 23 Май 2008 22:51

jamie написа:Dim batka, dyrjavata vliae na cenite chrez akciza - deto ich ne e malyk !
A za C-klasse - sled kato na 20 Golfa se pada 1 C-klasa - sam smetni koi spira po-chesto na peshehodnata laugh.gif Moje da si "pensioner" ama akyla ti ne e v pensia :thumbsup:
ма jamie, тя държавата да си махне аре 20% ддс (дето аз лично ще призная, че тойота е по-яка от опел тогава), ония ирански бастун каза че краткосрочните им планове са $200 на барел. после кво ще протестираме, държавата да анексира иран ли? :)

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 23 Май 2008 23:11

dimi от поста за който говорих и проста сметка--при сегашаното увеличени на цените в $ и падение на $,,,бензина трябва да е под 2 лева.. увеличението е частично от увеличени на акциза- който няма връзка с цената на горивото

акциз според мен е налог които трябва да се прилага за луксови стоки,или защита на роднто пройзводство---за стоки от първа необходимост,който реалано нямаме родно производство- като цяло е доста противоречиво,,,

принципно- евтина енергия, адекватно законодателство и нормални данъци-според мен са предпоставка за всяко производство..
акциза и ддс-то са основните лостове с който държавата може да влиае на цената на горива--с момента политиката и е като наказателна за ползвателите,,,не говоря за национализация- макар че не съм сигурен разрешителните които издава за преработка нассуровината -дали не са обвързани и с задължения на производителя...
сещам се че има и закон за монопола-на базата на който мисля че дори и може да се влиае на фирми монополисти ,осбено в сектор като енергетиката,,,,,но като цяло да се придържаме само към увеличението на акциза....

ако още не си разбрал защо е необходимо горивата да са с ниска себестойност, представи си.

трима корабукрушенци : америка,българия и китай на самотен остров...

огранично количество вода-което ще свърши....

америка-пие колкото вода може-та като свърши да се е напилаи да искара поне 30 дни след това...
китай- намира 3 семки,,и с част от водата започва да ги полива---стават на разтения който дават сочни плодове,,
а българия-гледа да не пие- а половината вода я принася приношение на божество и се моли за оцеляване,,,
приеми че водата е обща и не се дели,,,и америка пие,,китай полива,,,а ти гледаш да не пиеш -щото е грях ,според някаква си твоя теория:)

относно бараките- не мисля че бараките старите коли навъртат толко километри-колкото една нова,,
типичните стари коли за който говориш-рядко са над 100 коня,,,развиват ниска скорост и инцидентите с тях обикновено са без жертви,,моя мнение---
според мен в някой случей новите коли са по опасни
1.по добре са шумоизолирани, и без вибраций на пласмаси и чукане в окачването--което кара водачите да губят представа от скоростта.
2.имат екстри по управлението на които много водачи се доверяват-и при лед или хлъзгаво-може да изиграят лоша шега..
3. цената им създава усещане са сигурност, надежност и незачитане на физичните закони--свързани с по висока скорост и лоша оценка за пътя...

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 23 Май 2008 23:15

dimd00d написа:
jamie написа:Dim batka, dyrjavata vliae na cenite chrez akciza - deto ich ne e malyk !
ма jamie, тя държавата да си махне аре 20% ддс (дето аз лично ще призная, че тойота е по-яка от опел тогава), ония ирански бастун каза че краткосрочните им планове са $200 на барел. после кво ще протестираме, държавата да анексира иран ли? :)
дими ти пак не разбра---

ако барела е 60 евро и държавата взима примерно 15% акциз...когато стане 130$-- държавата ще взима повече-въпреки че е пак на 15%.....в случея българия дигна и акциза,,,остави ддс-то,,

Аватар
dimd00d

Мнение от dimd00d » 23 Май 2008 23:22

rudolf написа:
dimd00d написа:
дими ти пак не разбра---

ако барела е 60 евро и държавата взима примерно 15% акциз...когато стане 130$-- държавата ще взима повече-въпреки че е пак на 15%.....в случея българия дигна и акциза,,,остави ддс-то,,
Е аз може да съм пенсионер, ма се пак от елементарна математика разбирам. да кажем че бензина в момента струва непосилните за плащане X - държавата щедро връща да кажем 20% (акцизите са фиксирани от ЕУ - честито на печелившите - и тва няма как да стане реално, ма все пак да предположим). И кво става - цената вече е 0.8X, народа вие хора и ръченици пред ЦУМ. До края на годината обаче, цената на барел се вдига от 100 на 200 -> бензина е вече 1.6X - и кво правим, държавата няма повече кво да сваля, и единственото което ни остава е Черноморския ни флот да влезе с надуваемите си щурмови лодки в Персийския залив....

За пиенето си прав - аз това което ти казвам е, че и да пиеш пак ще умреш от жажда, колкото и да свалят цената на сламките.

За старите коли - не си вярваш наистина, че една кола на която ауспуха е вързан с парче тел и собственика и няма пари да смени оригиналните гуми и много безопасна нали? Ма сигурно му е жизненоважна, нищо че при първия дъжд ще се нашие някъде (няма значение че не вдига 100, и с 20 да те удари, недай си боже....). Safety first както се казва tongue.gif

Публикувай отговор