Леко теглене наляво след смяна на гумите?

sokkon

Леко теглене наляво след смяна на гумите?

Мнение от sokkon » 01 Апр 2008 08:43

Онзи ден смених зимните гумите с тези, с които купих колата - Yokahama Advan A-460 с оригиналните стоманени джанти 16" (на 2000км). Бях ги оставил на съхранение в "Диана". Забелязах, че след смяната колата взе да ми тегли леко наляво на правите участъци, а преди това със зимните "спеше". Гумаджията ми каза, че балансът им бил добре само едната била мръднала леко. Проверих налягането, ОК е. Предстои ми дълъг път в петък и ми се ще всичко да е наред до тогава, та нямам много време за експерименти. Някакви идеи? Благодаря ви. rolleyes.gif
Изображение

Аватар
pepa_k

Мнение от pepa_k » 01 Апр 2008 09:44

Ами това си е за рекламация на гумаджията . Да не би да им е объркал местата на гумите. Брат ми има сервиз и знам че гумите който сваля ги надписва с L и R за да не ги объркат.

Ако искаш най - добре при друг по - съвестен гумаджия :thumbsup:
Toyota Corolla 1.6 VVT-i MMT

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 01 Апр 2008 10:12

To nima zna4enie koia guma kyde hte slojih .Nali ima shema na vyrtene na gumite

stefanb

Мнение от stefanb » 01 Апр 2008 10:17

Или са разменени, както ти казва колегата (което при изправна предница и идеален баланс не би следвало да има значение, още повече че са карани 2000 км...) или имаш проблем в геометрията на предния мост, но това би се усетило и на зимните - от някоя допка, бордюр, умора на тампон и т.н.... Най-добре направи пак баланс на предните само при друг майстор, на читав стенд. И като си прибираш гумите ги бележи. Но нова гума не би следвало да иска много тежести, ако е права и почистена джантата - аз сега сложих 4 нови, на две от тях изобщо не се наложи да се слагат тежести, но говорим за истински нови джанти и гуми Мишлен Пилот Примаси....

sokkon

Мнение от sokkon » 01 Апр 2008 11:02

Не е от предницата, защото зимните си бяха ОК, а и колата е на 3500км. Не ми се вярва да е от баланса. Ако той не е наред би трябвало да бие или да има вибрация във волана, а не да тегли. Гумите не са ги маркирали като са ги сваляли :-( Май ще трябва да отскоча при някой читав гумаджия и да ги разменя. Освен да пробвам и да ги балансирам пак за всеки случай? Никога не съм имал такъв проблем преди. На старата кола веднъж ми теглеше, но тогава едната предна гума беше спаднала с 0.4 атмосфери. Като я напомпах всичко се оправи. Някакви други идеи?
Изображение

stefanb

Мнение от stefanb » 01 Апр 2008 12:00

Е, развъртай ги тогава, докато ги уцелиш... То друго не остава, наистина. макар че километрите не са гаранция, една здрава дупка и може ако вчера си бил на 5 километра а днес си на 7, пак да задърпа волана. Но ако само ти си я карал и си сигурен че няма такива филми, сигурно е от баланса, няма какво друго да е.
Че при лош баланс бие, вибрира си прав, но че от него не може да тегли не си. Всичко зависи доколко не на място е поставена тежестта за да уравновесява. То затова при баласирането стенда мери отклонението и сам спира там, където майстора да постави тежестта, като му посочва на екрана каква да е.
Огледа ли ги дали някоя не е паднала по време на слагане-сваляне, щото и това ми се е случвало?

Ако не е геометрия, ако не е баланс, ако са нови гумите и няма изкривяване и неравномерно износване, няма какво друго да е, наистина.
Нали всяко нещо си има причина все пак... А, и пробвай за тегленето на различни места, аз съм забелязал, че се случва при нехоризонтална настилка да бяга волана, та една констатация не е показателна, но за да обърнеш внимание сигурно е постоянно....

Аватар
pepa_k

Мнение от pepa_k » 01 Апр 2008 12:01

stefanb написа:Или са разменени, както ти казва колегата
Колежката tongue.gif biggrin.gif

sokkon

Мнение от sokkon » 01 Апр 2008 12:08

Прав си за неравностите на пътя. Бая зор видях да намеря по-право място с читав асфалт. Вече взех да си мисля, че си въобразявам. Ще отида контролно при някой гумаджия за всеки случай. Най-близко са ми две - на "Сребърна" и "Козяк" (Хладилника) и една по-малка на "Каблешков" и "България" (по диагонал на Била през кръстовището, пада се зад една малка автомивка). Случайно да знаете дали са читави?
Изображение

stefanb

Мнение от stefanb » 01 Апр 2008 13:19

То не е толкова до гумаджийница (макар че е важно какъв е стенда, но вече всички си внесоха Бейзбарт), колкото до задстендовото устройство - на къв кеф е, може ли, изтрезнял ли е и дали е станал с каквото трябва нагоре... Щото хора и майстори всякакви..
Аз на Сребърна съм ги ползвал няколко пъти, доволен съм от тях. Другите никога не съм.

Колежке Пепа_к, моите извинения.... Не погледнах кой стои над Авенсиса...

sokkon

Мнение от sokkon » 01 Апр 2008 13:52

Мерси stefanb! Пак опряхме до човешкия фактор, а той е толкова непостоянен в нашата мила Родина. Можеби затова сме свикнали да се оправяме с всичко сами. Или поне да опитваме sad.gif
Изображение

cj
Обратна връзка:

Мнение от cj » 01 Апр 2008 13:53

Според мен от неправилно балансирана джанта+гума най-много да усетиш биене, но едва ли теглене в някоя посока - трябва самата джанта да е много крива или посукана спрямо центъра си.

Ти с тези летни гуми карал ли си колата въобще преди да сложиш зимните и как се държеше тогава?

Според мен вариантите за твоя проблем са следните:
1. Необходимост от реглаж на преден (и по-рядко - заден мост)
2. Дефект в гумите (фабричен, в резултат на експлоатация или лошо съхранение)

Имах подобен случай с форд фокус - след свалянето на зимните гуми (с които нямах проблем) сложих чисто нови Good Year Eagle F1. в резултат на което колата носеше на ляво. В рамките на 48 часа се скъсах от тестове - направих 3 реглажа на различни места, въртях първо гумите с джантите, след това вадих всяка гума от съответната джанта и отново ги изреждах докато не изчерпах опциите. Резултат след теста: винаги колата носеше на ляво, независимо от разменянето на гуми и джанти. Единственото изключени се получи, когато монтирах гумите на 180 градуса (размених ги леви с десни) - т.е. обратно на зададената от производителя посока на въртене - тогава колата почна да носи на дясно. Това обаче не факт, който 100% да води до някакъв извод.

Накрая доставчикът ми прие рекламацията и замени гумите с Good Year Excellence и въпросът се реши... не знам дали проблемът беше точно от конкретния комплект гуми или от модела (защото чух и мнение, че понякога се случва определен модел гуми да проявава подобен дефект на точно определени модели автомобили...), но не посмях да поръчам друг комплект от "проблемните" гуми.

ПС: същят автомобил съм го карал с доста други марки като Bridgestone Potenza, Dunlop Sport SP01, Firestone Firehawk 300 и не е имало никога подобен момент.

ПС2: въпреки, че носеха на ляво, Good Year Eagle F1 ми харесаха като поведение в завой и сцепление ;) - в тестове навъртях има няма над 500 км :)
1984 Тойота Корола 4AGE 20v
2007 Субару Импреза STi
Изображение

Аватар
pepa_k

Мнение от pepa_k » 01 Апр 2008 14:39

stefanb написа: Колежке Пепа_к, моите извинения.... Не погледнах кой стои над Авенсиса...
Над Королата biggrin.gif :thumbsup: не се сдържах сори laugh.gif

sokkon

Мнение от sokkon » 01 Апр 2008 14:43

Гумите си бяха бетон. Карах ги половин лято без проблем. После ги оставих на съхранение, купих 4 нови зимни с 4 джанти. И с тях нямах проблеми. Проблемът се появи сега като си върнах летните. Ще взема да ги разгледам да не са объркали нещо при слагането. Не ми се връща в шибания сервиз заради лудницата по околовръстното, но може и да отскоча да им направя рекламация. Уф, аман от "майстори"..
Изображение

sokkon

Мнение от sokkon » 01 Апр 2008 15:21

Май разбрах какъв е проблема. Объркали са посоката на движение на гумите - една напред, една назад!! Уговорих се да направя рекламация. Аман, пак ще загубя няколко часа по околовръстното. Дано всичко е наред като ги завъртят. Ще пиша за резултата. За какво им плащат, незнам ohmy.gif Благодаря на всички!
Изображение

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 01 Апр 2008 16:02

sokkon написа:Объркали са посоката на движение на гумите - една напред, една назад!!
туй пък кво ше рече? blush.gif

Публикувай отговор