Детско столче

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
desSs

Детско столче

Мнение от desSs » 22 Фев 2008 19:09

Имаше някаква статистика, че най-безопасното място било уж зад шофьора, приятелките ми поради тая причина слагат детското столче именно там. В някакво предаване обаче един катаджия наскоро обясняваше, че се слагало на задната седалка вдясно, за да можело родителя да хвърлял по едно око и ако се наложи да се обърне и да даде нещо на детето...
Вие къде возите децата си? smile.gif

Аватар
Marina

Re: Детско столче

Мнение от Marina » 22 Фев 2008 19:22

desSs написа:Имаше някаква статистика, че най-безопасното място било уж зад шофьора, приятелките ми поради тая причина слагат детското столче именно там. В някакво предаване обаче един катаджия наскоро обясняваше, че се слагало на задната седалка вдясно, за да можело родителя да хвърлял по едно око и ако се наложи да се обърне и да даде нещо на детето...
Вие къде возите децата си? smile.gif
Моите вече са прекалено големи, но племениците ги возят по средата, има си механизъм с който столчето се захваща и колан за тая цел.

Аватар
Xeku
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Xeku » 22 Фев 2008 19:37

Поначало, най-безопасното място се води диагоналното на шофьора, не случайно VIP се возят там.

Аватар
kristian

Мнение от kristian » 23 Фев 2008 14:20

Аз лично малката я возя отзд в дясно,именно поради причината да я виждам в огледалото.Най-важното е столчето да е захванато с добре притегнат колан и да не е (по възможност) на място с фронтален еърбег!На повечето коли има табела за това.В случай че се поставя на такова място столчето трябва да е обърнато с гръб към еърбега."Фронталните въздушните възглавници могат сериозно и дори СМЪРТОНОСНО да наранят пътници с ръст под 150см"-това го пише в инстукциите на всяка кола обурудвана с тях.Точно поради същата причина карането без колан на кола с еърбегове е точно толкова опасно!
Системата за автоматично притягане на коланите ви осигурява подходяща позиция.Впротивен случай еърбеговете могат да чупят ръце,ключици или най-лошото врат!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Карайте внимателно за да не разбърате НИКОГА как действат тези ситеми :thumbsup:
http://www.vbox7.com/play:124bedab
TOYOTA PICNIC 3S-FE
"TOYOTA" 807

Scott

Мнение от Scott » 23 Фев 2008 14:55

kristian написа:...Най-важното е столчето да е захванато с добре притегнат колан и да не е (по възможност) на място с фронтален еърбег!На повечето коли има табела за това.В случай че се поставя на такова място столчето трябва да е обърнато с гръб към еърбега...
kristian, преди да даваш съвети, свързани със сигурността на пътниците в колата, трябва да си сигурен, че са правилни. Погледни внимателно етикета на сенника или прочети в упътването на колата - 'Ако се слага детско столче на предната седалка на кола с фронтален еърбег, то не трябва да е от тип, с гръб към еърбега'
Изображение
Изображение

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 23 Фев 2008 17:28

Xeku написа:Поначало, най-безопасното място се води диагоналното на шофьора, не случайно VIP се возят там.
Тук не мисля че си съвсем прав. VIPовете се возят там поради по прозаични причини:
1.При нормално движение от тази страна се пада тротоара.
2.Ако колата е нормална не е удължена лимузина, щофьора е принуден да се съобразява с човека отзад (настройката на седалката а това е проблем защото неговото положение е най-важно заради безопасноста)

И не съм съгласен седалката на детето да е там за да му дадеш нещо защото това по-време на движение си е все едно да си говориш по GSMа. Моята жена съм я инструктирал бебето да е зад нея (тук си има и чисто практична причина аз имам 2 деца и когато седна да карам седалката се дърпа докрай назад и зад мен остава малко място и е по добре там да е столчето защото на бебето още не му трябва пространство за краката)
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 23 Фев 2008 17:49

PESHO OT MARS написа:И не съм съгласен седалката на детето да е там за да му дадеш нещо защото това по-време на движение си е все едно да си говориш по GSMа.
е ясно е, че не става въпрос да му даваш нещо по време на движение, а на светофар smile.gif

Аватар
kristian

Мнение от kristian » 23 Фев 2008 17:51

Scott написа:...............'Ако се слага детско столче на предната седалка на кола с фронтален еърбег, то не трябва да е от тип, с гръб към еърбега'[/size]
[/color]...........
Това е по-скоро допълнение към това което писах аз.Щото по тая логика ,ако колата ти е с две места(бус , пикап и т.н) нетрябва изобщо да качваш детето си в нея,понеже си си купил столче от типа "rear-facing child seat". :thumbsup:
TOYOTA PICNIC 3S-FE
"TOYOTA" 807

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 23 Фев 2008 19:39

desSs написа:
PESHO OT MARS написа:И не съм съгласен седалката на детето да е там за да му дадеш нещо защото това по-време на движение си е все едно да си говориш по GSMа.
е ясно е, че не става въпрос да му даваш нещо по време на движение, а на светофар smile.gif
Сещам се че става въпрос за светофар но си създаваш навик, и от там до това да го направиш в движение не е голяма. unsure.gif
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V

Scott

Мнение от Scott » 23 Фев 2008 19:55

kristian написа:Това е по-скоро допълнение към това което писах аз.Щото по тая логика ,ако колата ти е с две места(бус , пикап и т.н) нетрябва изобщо да качваш детето си в нея,понеже си си купил столче от типа "rear-facing child seat".
Не е допълнение, а отрицание. Седалките тип rear-facing child seat, се монтират доста по-близо до еърбега и са подложени на удар при надуването му в първата половина, което е равносилно на взрив. Ако седалката е разположена обратно, удара е равен на този за който е разчетен еърбега, т.е. сблъсъка на лицето и горната част на тялото е в момента след пълното надуване.
И да, ако колата ти е с две места и няма изключване на еърбега, не трябва да возиш детето си отпред в 'rear-facing child seat'. Колкото и cool да е пикап или бус, като имаш деца, все пак трябва да се съобразяваш какво си купуваш, нали.

Аватар
newmiro

Мнение от newmiro » 23 Фев 2008 20:18

kristian явно не си разбрал като си го чел или си се объркал. scott е прав!!!!!!
stay up and keep shining!!

slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки tongue.gif

Аватар
kristian

Мнение от kristian » 23 Фев 2008 22:10

Scott написа:
kristian написа:Това е по-скоро допълнение към това което писах аз.Щото по тая логика ,ако колата ти е с две места(бус , пикап и т.н) нетрябва изобщо да качваш детето си в нея,понеже си си купил столче от типа "rear-facing child seat".
Не е допълнение, а отрицание. Седалките тип rear-facing child seat, се монтират доста по-близо до еърбега и са подложени на удар при надуването му в първата половина, което е равносилно на взрив. Ако седалката е разположена обратно, удара е равен на този за който е разчетен еърбега, т.е. сблъсъка на лицето и горната част на тялото е в момента след пълното надуване.
И да, ако колата ти е с две места и няма изключване на еърбега, не трябва да возиш детето си отпред в 'rear-facing child seat'. Колкото и cool да е пикап или бус, като имаш деца, все пак трябва да се съобразяваш какво си купуваш, нали.
Мама му стара,сега ходих да чета внимателно табелките по колата и написаното в книгата и ДЕИСТВИТЕЛНОО SCOTT Е ПРАВ!!!
Реално на табелите е изрисувано столче поставено наобратно и съответно задраскано!А в книгата освен този символ има и нарисувано нормално поставено столче като е поаказано седалката да е изтеглена максимално назад.Доста пъти съм чел тези упътвания,преди няколко дни четах и на Мерцедес упътванията(за бус) и бях готов доста да споря,но май наистина съм се изказал неособено подготвен.Тка че мога да благодаря на Scott за забележката и да се извиня на останалите. blush.gif blushing.gif
TOYOTA PICNIC 3S-FE
"TOYOTA" 807

dementor

Мнение от dementor » 24 Фев 2008 08:48

возенето на деца в столче обърнато с гръб към еърбега на предната седалка е абсолютно забранено-забраната е упомената с текст и изображение на поне 5 места в наръчника за Авенсис 2007. за съжаление не е показано как действително може да се изключва въпросния еърбег, тъй като упоменатата "ключалка" на моята кола липсва. от ТМ ми казаха, че било промяна при модификацията ( фейслифта ) от 2007, но и те не знаеха къде точно е изместена..... Нийсе колата има и задни седалки и по мое мнение мястото на децата в колата е само и единствено там!!! по-безопасно е при ПТП и няма възможност толкова пряко да разсейват шофьора.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 24 Фев 2008 11:24

На щерката поставям столчето на средната задна седалка, защото според мен там е най-безопасното място - най-далеч е от всички потенциално опасни части (врати, предница, задница).
Пък и там и е най-удобно, защото вижда свободно напред и настрани...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Мнение от hyankov » 24 Фев 2008 11:35

4 месечната ми щерка се вози с лице назад, на задната седалка, по средата. US standard.
Subaru Impreza III Hatchback (2009) - 2.0R MT, 150 hp
Toyota Avensis (2000) - 2.0 D-4D (личен рекорд - 4.1л/100км) - SOLD
Toyota Corolla LE (2000) - 1.8, 125 hp - SOLD

Публикувай отговор