От около 3 седмици съм притежател на Тойота Карина Е седан 95г. 1.6/16 класическия мотор (не LB) благодарение на Diver (има усет за колите втора употреба признал съм му го, а и добре ги пазари

). И съм решил да споделя първи впечатления. Колата е изключително безлична отпред (което много ме радва) и добре изглеждаща отзад. Салона е добър като габарит (това е адски важно за мен голям човек съм и мразя да ми е тясно) като си дръпна шофьорската седалка докрай назад зад мен има около 25 см за краката на задно стоящия (повярвайте ми това е добре карал съм няколко нови и при същите условия зад мени има 4 пръста= 10 сантиметра (Опел Вектра седан модел 2007г.)) единствената кола която ме е радвала истински по този параметър е Пасат Б2 комби ама по разбираеми причини не си взех такъв (стари са, трудно се намират запазени с определен двигател и екстри а и вече не ми трябва комби), но да се върнем на Карината салона и е в перфектно състояние само клапата по средата на таблото не затваря изцяло и малко лъха студено но не е болка за умиране. Колата е с пълен ел.пакет (без люк) и всичко работи перфектно, позицията на шофьора е удобна колата се кара много леко (със серво усилване на волана е) и приятно, скоростите се превключват чудесно, съединителя е твърд и отделя ниско (така ми харесва) толкова от салона на колата. В багажника нещата са отново на висота голям капак на багажника малко висок ръб ама не е проблем, багажника е като хамбар отделно под кора в двойно дъно има пълноразмерна резервна гума. Под капака на двигателя всичко изглежда наред, двигателя на колата не е чистен никаде не тече (капака на клапаните беше допълнително намазан със силикон) както казах двигателя е 4A-FE класически (както се разбра след няколко часа съзерцаване на двигателя, причина за дългото съзерцаване е неточностите описани в руския сайт) малко все още не съм сигурен колко коня е (различните твърдения са 105, 107, 110 и 115 коня) ама това не е от значение защото колата върви добре (за 800 метра от 0 до 150 км/ч само с шофьора) не е бегачка защото купето все пак си е голямо за такава кубатура но аз и не съм тръгнал на съзтезание все пак, колата е снабдена с допълнителен радиатор за маслото както и допълнително слаган климатик (проблема е че бастуните дето са го монтитали са прекарали маркуча от компресора към изпарителя в купето и е непосредствено върху капака на клапаните, проблема е ако ти се наложи да отвориш капака трябва да напрегнеш този маркуч и рискуваш да прецакаш някоя връзка, смених вече ремъка и ролката и се надявам да ми се налага да го отварям скоро пак), друга маловажна грижа е спукан в горния край на водния съд за чистачките. За съжеление оригиналните пръскалки на чистачките бяха си заминали и единствените които намерих и паснаха са онези от магазин АВТО ТУНИНГ ПЕРНИК със светодиодите (разбира се резнах им кабелите веднага няма загрозявам колата де). Колата е оборудвана с фарове за мъгла но истината е че с тях или без тях за мен няма разлика, истината е че фаровете на Карината са много добри според мен светят така на къси че не те заслепяват в мъглата (а около мен са такива мъгли че края на капака на двигателя понякога не виждаш) другото интересно е че за разлика от немските коли усилените габарите отзад са два а не един и светят чудесно. Колата я прегледахме отдолу и е перфектна май преди 2 год. са сменяли изцяло гърнетата и тръбите (дори ръжда не се вижда). Забелязах ме само един спукан маншон на една от биалетите на задната стабилизираща щанга (проблем който подлежи на решаване на пролет). След всичко по горе казано да кажем нещо и за шофирането, колата е както казах много приятна за каране в завой седи много стабилно, ускорява добре (все пак трябва да я вкараш в обороти >3000) спира много добре и стабилно (независимо от барабанните задни спирачки), за 600 км съм долял 52 л. бензин карал съм 30/70 процента градско/извънградско но трябва да добавим и около 2,5 часа работа на място и няколо теста за ускорение така че излиза 50/50 процента и разход 8,6 л/100км. в зимни условия бих казал добър разход. Колата е внос от Италия (произведена е в Англия не е японска сглобка но не виждам проблеми с това) на километража се мъдрят около 199 хил.км и някой факти ме навеждат на мисълта че километража наистина не е пипан.
Така с две приказки адски съм доволен от колата. Ако има хора които се чудят това е наистина една МНОГО добра мислена и здрава кола, няма емоция отвън но отвътре ще ви хареса и ще се чубствате добре и комфортно, двигателя е икономичен и достатачен за спокойните шофьори, няма недостатаци (поне според мен).
Следващата ми кола май пак ще е японска (Тойота или Хонда)