TATI написа: ↑10 Окт 2026 21:41
Аз ли не разбирам или 100м са ти недостатъчни за едно изпреварване на МПС, което е дълго 5м?
100м се равнява на 5 ТИР-а
TATI, , 100 метра са крайно малко за изпреварване в реални условия извънградско, освен ако не става въпрос за нещо, което се движи много бавно, примерн с 40 км/ч. Можеш да си направиш съвсем опростен математически модел с доста допускания, примерно с два автомобила с дължина 4.5 метра, като единият нещо се тутка, разсейва с телефона, или с децата вътре, или не е в топ форма човека и да кажем пъпли на подбалканския с 60 км/ч (16.67 м/с), а ти го застигаш културно с 90 км/ч (25 м/с). Реално, с навлизане в насрещното, изпреварване и прибиране да кажем на 10 метра пред него, 100 метра не стигат за маневрата, по скоро са 120 метра и то за такава елементарна ситуация. Може би, ако настъпиш и се прибереш по-остро (близо) пред него ще стане и за 100 метра, но аз не бих разчитал много много на това. Да, ако го застигаш със 120 км/ч вече е друго, но пък ако изпреварвания се движи със 70-80-100 и т.н., необходимото разстояние става все по-голямо... Можеш да си го сметнеш. И да, ако караш Тесла Плад, вероятно също ще е по-лесно, но това е частен случай.
Другият проблем, говорим за чисти 100 метра пред теб, което за мен означва, че поне 200 метра напред трябва да е празно, да не кажа и повече, защото, ако са 100 метра, но до следващият завой, зад който нямаш видимост, нещата могат да станат много грозни, защото оттам спокойно може да се появи друг срещу теб с 90 км/ч и разбираш, че вече не ти трябват 100, а поне 200 метра, за да компенсираш приближаването на отсрещния автомобил. А реално както казахме са 120 метра, респ. 250 метра, при насрещно движение. При големи скорости, вече необходимите разстояния стават доста големи, да знам, че ти ще ти прозвучи нереално, но по същият опростен модел на същият подбалкански, ако някой се движи с 100 км/ч, а ти го застигнеш с 130 км/ч, ще изминеш почти 170 метра, а при насрещно движещ се автомобил, поне 300 метра трябва да са ти били чисти преди маневрата. И това са метри без много остатъчна сигурност, в смисъл изпреварване на ръба, което поне на мен не ми доставя никакво удоволствие, а напротив – напряга ме, изморява ме... Предполагам, че така действа и на този отсреща.
Но ако трябва да сме реалисти, често пъти тези числа, нямат значение, защото се изпреварва на принципа на тотото. Разчита се, че след завоя няма никой и то си е така, или има, или няма, средно положение няма

, или че насрещния ще намали, ще направи път... и все такива сметки без кръчмар. Лично аз съм правил път, стъпвайки наполовина по банкета, за да има място за три коли, за мине каубоя срещу мен. Това е реалността, за съжаление.