Идиотите на пътя...

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Тинк
Автомобил: Ярис Крос
Благодарил/а: 16 пъти
Получена  благодарност: 58 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от Тинк » 10 Окт 2026 20:49

Не са само идиотите на пътя. И пътя понякога е идиотски в България.
Не говоря за традиционните дупки, а за подвеждащи знаци и маркировка. Сещам се конкретно за 2 такива места, където дължината на изпреварване е не повече от 100 м. Т.е. имаш знак "разрешено изпреварването" и след 100 м вече не се вижда нищо и може да стане беля. 100 м може и да са достатъчни за изпреварване, ама само ако караш каруца. Когато си с 90/100 за никъде не стигат. Докато тръгнеш да изпреварваш и вече има знак "забранено изпреварването".
Наскоро ми се случи - гледам "разрешено изпреварването" и тръгвам да изпреварвам. Добре, че само надникнах "зад рамото" на колегата отпреде, защото пътя направи гърбица и нищо не се виждаше зад нея. Не помня изскочи ли автомобил тогава, ама помня че псувах половина минута малоумните не-кАдърници, сложили тези подвеждащи знаци и маркировка. guns.gif
Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.

Аватар
TATI
Благодарил/а: 27 пъти
Получена  благодарност: 236 пъти
Обратна връзка:

Идиотите на пътя...

Мнение от TATI » 10 Окт 2026 21:41

Аз ли не разбирам или 100м са ти недостатъчни за едно изпреварване на МПС, което е дълго 5м?
100м се равнява на 5 ТИР-а
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Тинк

Идиотите на пътя...

Мнение от Тинк » 10 Окт 2026 21:51

TATI написа: ↑10 Окт 2026 21:41 Аз ли не разбирам или 100м са ти недостатъчни за едно изпреварване на МПС, което е дълго 5м?
Значи е било по-малко, не съм го мерил с рулетката. Но ми направи впечатление, че няма никакво място за изпреварване.
Ами като не стига дължина за изпреварване, не подвеждайте хората, че могат да изпреварват.
Между другото, утре ще минавам на другото такова място и ще обърна внимание на дължината на полосата за изпреварване.

Аватар
peterhr
Автомобил: Corolla E17, 1.6 CVT
Благодарил/а: 19 пъти
Получена  благодарност: 46 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от peterhr » 10 Окт 2026 22:12

Между Долни Богров и Саранци има поне 5 места, на които по маркировка и знаци е разрешено изпреварването, но никой не изпреварва, защото опасността от челен удар е съвсем реална.
За съжаление аз знам за 2 катастрофи със загинали на тези места. Нямам идея още колко други катастрофи са станали.

Но напоследък е по-лесно да НЕ се работи, отколкото да се работи. Никой човек няма да бъде уволнен или съден за липса на маркировка или неправилна маркировка или липса на знаци и т.н.
Corolla E17, 2016г, 1.6 CVT, Tesla Model 3 RWD Long range 2026г.

mirott
Благодарил/а: 73 пъти
Получена  благодарност: 68 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от mirott » 10 Окт 2026 22:35

ТATI написа: ↑10 Окт 2026 20:49 Аз ли не разбирам
Очевидно! Има много условности, които не са описани с точност но...100 м са крайно недостатъчно за изпреварване на нещо 5 м движещо се със...73 км/ч например. Условности - ако не изпреварваш с Хаябуса, Ламбо или Ферари или подобни. Ако си с Авенсис 2.2 Д например по-добре недей да тръгваш. Защото от завоя ще се подаде нещо 5 м с...89 км/ч, и тогава ще разбереш, колко малко са 100 м. Условност 2 - пред теб е каруца теглена от магаре(не от кон), управлявана от второ такова. С Трабанта каруцата я "отнасям" и на 10 м.
Дано да си разбрал. Ако не си, моля се да не те срещам при опит за изпреварване от твоя страна на някой 5 м на 100 м...
Благодаря.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 521 пъти
Получена  благодарност: 516 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от slowtraveler » 11 Окт 2026 08:34

Тинк написа: ↑10 Окт 2026 20:49 Т.е. имаш знак "разрешено изпреварването" и след 100 м вече не се вижда нищо и може да стане беля.
Затова има шофьор в колата... Аз се сещам десетки места из България, където имаш знак за разрешено изпреварване на места, където въобще нямаш видимост и никога не би изпреварил..
А за изпреварванията - прави ми впечатление, че доста хора с автомобили с ръчни кутии не знаят как да изпреварват - тръгват да изпреварват например на 6-та предавка и ускоряват с темпото на костенурка.. Или започват изпреварването с маломощен автомобил без да се засилят предварително...
Опитът ме е научил да не се съобразявам с ограничението на скоростта докато изпреварвам - за мен е по-безопасно да приключа изпреварването максимално бързо, отколкото риска от повишената скорост (ако например изпреварвания даде газ както се случва често ако бъде изпреварван от Кашкай :) ) .......
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Тинк

Идиотите на пътя...

Мнение от Тинк » 11 Окт 2026 09:23

slowtraveler написа: ↑11 Окт 2026 08:34 А за изпреварванията - прави ми впечатление, че доста хора с автомобили с ръчни кутии не знаят как да изпреварват - тръгват да изпреварват например на 6-та предавка и ускоряват с темпото на костенурка..
А-а-а, най-страшни са тираджиите, дето изпреварват по 2 минути друг тираджия. :)

Аватар
max-2
Благодарил/а: 60 пъти
Получена  благодарност: 165 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от max-2 » 11 Окт 2026 09:33

Има много места, на които вече не се чисти растителността около пътя и разрешението за изпреварване става неизползваемо.
Carina E 4AFE LB 1992

Аватар
slowtraveler

Идиотите на пътя...

Мнение от slowtraveler » 11 Окт 2026 10:29

max-2, да, там е въпрос на поддръжка (никъде, където съм ходил не е имало обраснали пътища)... Но аз имах предвид АБСУРДНИТЕ знаци - нямаш растителност, но пътят е конструиран така, че нямаш видимост.. Но знак и маркировка има... Затова и многократно споменавам политиците да се замислят за ПЪЛНА РЕВИЗИЯ на знаците, маркировка и т.н... Имат възможност да почерпят опит от която и да е европейска държава...
Тинк, там причината е другаде - много от камионите имат ограничител за максимална скорост... Все едно някой автомобил да има ограничени 178км/ч, а Яриса - 180км/ч, а ограничението по магистралата да е 200км/ч.... Настигаш някого, движещ се със 178км/ч, и знаеш, че те чакат още хиляди километра... Изпреварваш го, даваш газ до дупка, ама ограничителя те спира на 180км/ч и толкова :)

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 196 пъти
Получена  благодарност: 836 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от mapamop » 11 Окт 2026 11:44

slowtraveler написа: ↑11 Окт 2026 10:29даваш
И така 30-40 минути без да ти пука че си събрал отзад 10 коли които могат да минат със 190-200км/ч докато чакаш да излезе дълъг наклон, да прескочиш ограничителя до 183 км/ч и да изпревариш в рамките на работната седмица.
Генерално такива са тъпаци и трябва да им се забрани размножаването със закон.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

planetarydrive
Автомобил: Camry
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 39 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от planetarydrive » 11 Окт 2026 11:56

На пътя Асеновград-Смолян има дълги участъци с разрешено изпреварване, но поради избуяла растителност от деретата, отдавна няма никаква видимост. Разрешението за изпреварване стои, но и растителността расте. Това е поне от 10-15 години така.
Ние сме "гърмени зайци", ще се оправим в такива ситуация и няма да се подведем, но какво ще правят младите и неопитни шофьори и шофьорки, които имат някакво по-особено отношение към карането. Шофирането им е малко между другото- на мен няма да се случи, колите са безопасни, ние сме безстрашни.
Единствено от десетина европейски държави в Унгария видях почти навсякъде по магистралите им неокастрена растителност посредата. Но пък компенсират с чудесно направени магистрали, също като и в Сърбия. При влизане в Австрия нещата се подобряват още повече, както и всички държави след това.
Само растителността да е проблем в БГ.
Тази зима бях пътник/инструктор. Дъщерите ми се учеха да карат, след отдавна взети книжки. След опреснителни курсове с истински инструктор и аз изпълнявах тази роля. Ами съжалих ги. Една боя, една маркировка няма в Пловдив. Всичко е сив асфалт, както казвала инструкторката-еми представяш си линии. До този момент никаква промяна, нищо подновено.
Онзи ден се обадих на светофарни уредби. Казвам им, че на много кръстовища крушките на светофарите са уморени и светят слабо, особено при това ниско слънце. Не споделиха това наблюдение. Те и без слънце едвам мъждукат.

Двигателист
Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
Благодарил/а: 41 пъти
Получена  благодарност: 141 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от Двигателист » 11 Окт 2026 12:19

TATI написа: ↑10 Окт 2026 21:41 Аз ли не разбирам или 100м са ти недостатъчни за едно изпреварване на МПС, което е дълго 5м?
TATI, , 100 метра са крайно малко за изпреварване в реални условия извънградско, освен ако не става въпрос за нещо, което се движи много бавно, примерн с 40 км/ч. Можеш да си направиш съвсем опростен математически модел с доста допускания, примерно с два автомобила с дължина 4.5 метра, като единият нещо се тутка, разсейва с телефона, или с децата вътре, или не е в топ форма човека и да кажем пъпли на подбалканския с 60 км/ч (16.67 м/с), а ти го застигаш културно с 90 км/ч (25 м/с). Реално, с навлизане в насрещното, изпреварване и прибиране да кажем на 10 метра пред него, 100 метра не стигат за маневрата, по скоро са 120 метра и то за такава елементарна ситуация. Може би, ако настъпиш и се прибереш по-остро (близо) пред него ще стане и за 100 метра, но аз не бих разчитал много много на това. Да, ако го застигаш със 120 км/ч вече е друго, но пък ако изпреварвания се движи със 70-80-100 и т.н., необходимото разстояние става все по-голямо... Можеш да си го сметнеш. И да, ако караш Тесла Плад, вероятно също ще е по-лесно, но това е частен случай.

Другият проблем, говорим за чисти 100 метра пред теб, което за мен означва, че поне 200 метра напред трябва да е празно, да не кажа и повече, защото, ако са 100 метра, но до следващият завой, зад който нямаш видимост, нещата могат да станат много грозни, защото оттам спокойно може да се появи друг срещу теб с 90 км/ч и разбираш, че вече не ти трябват 100, а поне 200 метра, за да компенсираш приближаването на отсрещния автомобил. А реално както казахме са 120 метра, респ. 250 метра, при насрещно движение. При големи скорости, вече необходимите разстояния стават доста големи, да знам, че ти ще ти прозвучи нереално, но по същият опростен модел на същият подбалкански, ако някой се движи с 100 км/ч, а ти го застигнеш с 130 км/ч, ще изминеш почти 170 метра, а при насрещно движещ се автомобил, поне 300 метра трябва да са ти били чисти преди маневрата. И това са метри без много остатъчна сигурност, в смисъл изпреварване на ръба, което поне на мен не ми доставя никакво удоволствие, а напротив – напряга ме, изморява ме... Предполагам, че така действа и на този отсреща.

Но ако трябва да сме реалисти, често пъти тези числа, нямат значение, защото се изпреварва на принципа на тотото. Разчита се, че след завоя няма никой и то си е така, или има, или няма, средно положение няма tooth.gif , или че насрещния ще намали, ще направи път... и все такива сметки без кръчмар. Лично аз съм правил път, стъпвайки наполовина по банкета, за да има място за три коли, за мине каубоя срещу мен. Това е реалността, за съжаление.

Аватар
slowtraveler

Идиотите на пътя...

Мнение от slowtraveler » 11 Окт 2026 21:02

Безусловно колегите по-горе казаха много истини...
На времето почти на всеки камион отзад имаше надпис "НЕУВЕРЕН НЕ ИЗПРЕВАРВАЙ"...
Затова и изключително много ме притесняват шофьори, които действат 'на късмет'...
Да, всеки може да сгреши - ВИНАГИ има такава вероятност и дори и за най-добрите шофьори... Примери и със световно доказани имена има много...
Но за мен е много важно 'да е ясен целият процес' и винаги да имаш втори вариант...
Който да си го обмислил предварително и да действаш както в авиацията... Там процесите са изключително динамични и затова 'всичко е разписано'...
Вероятно знаете, че преди излитане всеки път се прави брифинг - 'ако се случи онова - правим това, ако е друго - действаме така' и т.н...
Това в допълнение на 'писаните закони' - от рода - 'ако до 80kn излезе каквото и да е предупреждение - прекратяваме излитане, ако скоростта е над това, но преди V1 (скоростта на приемане на решение - предварително изчислена за конкретното излитане, писта, условия) - прекратяваме само при пожар на двигател или още нещо, а над V1 - не прекратяваме излитане (да, и там има условности от рода 'освен ако самолетът не може да лети')..
Това спомага за изключително съкращаване време на реакция и действие - няма нужда да се чудиш 'ама сега може ли да продължа', а автоматично изпълняваш плана.
Та за изпреварванията - при по-тегави изпреварвания обикновено се опитвам да набелязвам точка, до която ако не съм стигнал, но се появи автомобил насреща - прекратявам изпреварването... Да, знам, че по принцип прекратяването на изпреварването също е повишен риск.
Но стигнах до този план след като веднъж в младежките ми години с един атмосферен голф 1.5 дизел (май бе 55кс) бях започнал изпреварване на ТИР (прицеп) в една безлунна нощ на непознат за мен разрешен участък... Знак 'разрешено изпреварване', линията става прекъсната..
Стигам до половината на камиона и нещо ми проблесна между гумите на влекача... Предположих, че е насрещен автомобил, но предположих, че е далеч - все пак съм почнал изпреварването в самото начало на разрешеният участък...
Е да, ама се оказа, че след няма 50м пътя завива надясно, а фаровете на насрещният се показаха зад влекача на безумно малко разстояние...
За щастие реакцията ми бе добра - спирачки до блокиране (няма АБС), и като на забавен каданс гледам как фаровете се приближават, а камиона почва да се изнизва покрай мен - аз броя сантиметрите... Успях да се прибера сигурно 50см зад задната броня когато насрещният профуча покрай нас...
Та от тогава, особено по непознат път - 'маркерите' си ги слагам - не си ли уверен - не изпреварваш, а видиш ли до маркера 'следа от насрещен автомобил' - директно прекратяваш без да му мислиш 'дали няма да мина'...

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 636 пъти
Получена  благодарност: 149 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от gena_bs » 11 Окт 2026 21:59

Има книга "Безопасна скорост" изд."Техника"'77.
Написана е от полски автомобилен състезател, Собиеслав Засада.
В нея има доста прийоми и съвети, които дори след 50 години са валидни.
Като например спазването на средна скорост без резки ускорения, виражи и прочие.
Ако на някой му е интересно, може да я потърси.
http://karadev.net/nachinaesti/Za%20Avt ... obila.html

mirott
Благодарил/а: 73 пъти
Получена  благодарност: 68 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от mirott » 11 Окт 2026 22:18

Аз я имам да... страхотна. :thumbsup:

Публикувай отговор