Електрически коли, но Не от TOYOTA

Публикувай отговор
Аватар
BOz
Благодарил/а: 10 пъти
Получена  благодарност: 275 пъти

Мнение от BOz » 28 Юни 2026 20:39

Ми да. Трябва топло да идва от някъде.
Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
peterhr
Благодарил/а: 16 пъти
Получена  благодарност: 39 пъти
Обратна връзка:

Мнение от peterhr » 28 Юни 2026 22:50

Monster написа: 24 Юни 2026 11:43 В момента Tesla Model Y L като цена се позиционира под 50к евро с голямата батерия, AWD и по-добра ефективност (респективно по-голям пробег).
Къде са тези цени?

По принцип Тесла са по-напред по всичко, освен по "изчистения дизайн". ;)
Corolla E17, 2016г, 1.6 CVT

Аватар
Monster
Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
Благодарил/а: 185 пъти
Получена  благодарност: 136 пъти

Мнение от Monster » 30 Юни 2026 16:29

Аз (отново tooth.gif ) имам нов фаворит за седем местен изцяло електрически автомобил. Оказва се, че обикновената Tesla Model Y Long Range AWD (да не се бърка с Model Y L), може да се поръча и с трети ред седалки в Европа с доплащане на само 2500 евро. Ето едно видео на една румънска такава, в което много подробно се показва пространството, мястото за сядане на последните два реда и някои други функционалности на тази седем местна европейска версия. Не ги разбирам мрънкачите по други видеа, които обясняват, че третият ред бил за хора с ампутирани крака - на видеото ясно се вижда, че седалките са регулируеми и е напълно възможно един зад друг да седят двама възрастни (с крака). В моя случай аз търся такава кола, за да я ползвам преобладаващо за 5 членно семейство и инцидентно да пращам две от децата на задния ред, когато трябва да возя баба им и дядо им с нас на не особено дълги разстояния (в рамките на стотина километра). Търся я да е максимално къса, за да може все пак да се паркира и в града. Tesla Model Y е с дължина 475 см, което е с 12 см по-къса от ново обявения модел Skoda Peaq, а в същото време багажното пространство е по-голямо при Тесла (отзад и двете имат към 300 литра при вдигнат 3 ред седалки, но предният багажник на Теслата е с около 60 литра по-голям от на Шкодата). Теслата е по-мощна, пробегът им е напрактика еднакъв, независимо че Теслата идва с малко по-малка батерия, а така като гледам цените се очертава Теслата да е с около 10к евро по-евтина. Като добавим и възможността да ползваш надеждната и добре развита зарядна мрежа на Тесла при по-дълги пътувания в Европа, за мен 7 местната Тесла печели на няколко нива битката срещу Шкода Peaq. Теслата губи единствено като интериор, но пък той си има сериозна цена при Шкодата и предвид очакваното по-бързо обезценяване на Шкодата във времето решението не е особено трудно. Сега разбирам защо над 30% от електричките на колеги в моя офис са Tesla Model Y въпреки, че Тесла още нямат официално представителство у нас - от всякъде си изглежда катo най-добро съотношение на цена и качества. Предвид и очакваното скорошно откриване на официално представителство в София, като нищо догодина може да реша да сменя Равката за една такава Тесла:

Относно цените за Tesla Model Y L - в момента Tesla Model Y L все още не се продава в Европа, макар че уж била одобрена от регулатурите и било въпрос на време. Иначе на другите пазари, където вече се продава (например Австралия), пише, че върви като цена близка до Long Range AWD версията и е по-евтина от Performance версията. Цената на тези две версии в Европа може да се провери на сайта на Тесла (например в Германия, Румъния или някоя от другите държави, където към момента имат представителство). На мен Tesla Model Y L не ми допада поради две причини - едната е, че е почти 5 метра дълга, а другата е, че май се предлага само в 6 местна конфигурация. За второто не съм сигурен, може и все пак да има опция за 7 места. Иначе това, което ми харесва на по-дългата Model Y L, е че в тази по-голяма дължина слагат и малко по-голяма батерия, а ефективността е сходна, което означава по-голям пробег. За една електричка това си е хубава екстра. tongue.gif
Прикачени файлове
Tesla-Model-Y-L-Pricing-Australia.jpg
Tesla-Model-Y-L-Pricing-Australia.jpg (171.13 KiB) Преглеждано 841 пъти

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 1049 пъти
Получена  благодарност: 376 пъти

Мнение от WoLF » 30 Юни 2026 22:21

За деца става, да. Не повече, а и шапки да носят за слънцето tooth.gif Аз също съм на пазара за подобна и е впечатляваща, но май няма да е тази...
ИзображениеИзображениеИзображение

Аватар
peterhr
Обратна връзка:

Мнение от peterhr » 01 Юли 2026 23:04

От първа ръка : Няма нужда от шапка лятото.

Аватар
Monster

Мнение от Monster » 02 Юли 2026 06:50

За предните седалки може би (макар, че и за там съм гледал клипове, в които твърдят, че в големите пекове шапката си била важна екстра под този стъклен покрив :D ), но от стъклото на вратата на багажника не съм сигурен дали има същите UV защити. В крайна сметка за всеки популярен проблем си има (най-често китайско) решение - като се потърси в интернет е пълно с всевъзможни (най-често грозноватички) аксeсоари за щори за Tesla Model Y. Предлагат се, както за панорамния покрив, така и за странични, предно и задно стъкло.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 483 пъти
Получена  благодарност: 491 пъти

Мнение от slowtraveler » 02 Юли 2026 08:58

Доста коли съм имал със стъклен покрив - не съм попадал на такава, на която да не съм бил принуден да дръпна щората....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
ufer
Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
Благодарил/а: 30 пъти
Получена  благодарност: 81 пъти

Мнение от ufer » 02 Юли 2026 09:38

Моят MR2 има светлосин шибидах. Лятно време ми пържеше главата. Сложих едно хубаво тъмно фолио и се родих - стъклото стана тъмносиньо и на главата ми е прохладно... :D

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 483 пъти
Получена  благодарност: 491 пъти

Мнение от slowtraveler » 02 Юли 2026 11:32

Вероятно сравнявате дали има подобрение, а не дали е добре... Както споменах - на всичките ми автомобили таваните изглеждаха 'черни', и въпреки това разликата при дръпната щора бе осезаема, а в някои случаи - и необходима...
Иначе отвън си изглежда чисто черен таван - като този:
Изображение

За Теслата - би трябвало да има аксесоари, защото гледам, че има например 'заводски' аксесоар 'надуваем матрак' за Y :)
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Filbor
Автомобил: Skoda Elroq85, Renault ZoeR135
Благодарил/а: 24 пъти
Получена  благодарност: 62 пъти

Мнение от Filbor » 09 Юли 2026 11:02

Filbor написа: 24 Апр 2026 20:07 Срок на доставка на Шкода Елрок - 90 работни дни
Бяха ми казали да се обадя в началото на юли, за да питам до къде е стигнала поръчката. И така миналата седмица те ме изпревариха и ми казаха, че колата вече е била дошла happy.gif - значи за 2 месеца и една седмица. В понеделник я доплатих и направих гражданска отговорност и каско. Във вторник ходих до дилъра, като подписах и взех документите. Вчера (сряда) ходих до КАТ и после обратно до дилъра и взех колата Skoda Elroq Selection 85 :thumbsup:
След това следобед тръгнах от София до Бургас на 80% батерия.
Пристигнах на 243-я км на магистрала Тракия на 26%. Докато отида до тоалетна и се върна минаха 7 минути. Зареди до 48%. И после до Бургас стигнах на 20%.
Шофирах със 110 км/ч, но със следните забележки: вчера имаше голямо задръстване край Пазарджик заради запалил се ТИР. А някъде преди Бургас има ограничение 80 с оранжева маркировка на пътя и там бях с 90. Значи ако бях тръгнал от 100% щях да пристигна на 18% без да зареждам никъде по пътя cool.gif
Прикачени файлове
Elroq 1.jpg
Elroq 1.jpg (292.87 KiB) Преглеждано 222 пъти
Elroq - първо DC зареждане.jpg
Elroq - първо DC зареждане.jpg (407.33 KiB) Преглеждано 222 пъти
08.2014 - 11.2021 11.2021 - <Днес>

Аватар
Monster

Мнение от Monster » 09 Юли 2026 12:16

Супер е колата, честито! Безаварийно да си я караш и да споделяш още много пътувания! Драсни и на връщане какъв е разходът, че май изкачването е в посока София.

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 102 пъти
Получена  благодарност: 171 пъти

Мнение от zorbata » 09 Юли 2026 14:44

Честито!
Колега купи такава Шкода, спортлайн май е неговата и е много доволен.
caryЦар

Аватар
BOz
Благодарил/а: 10 пъти
Получена  благодарност: 275 пъти

Мнение от BOz » 10 Юли 2026 00:43

Честито. Хиляди безпроблемни киловати да изхарчиш!
Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
peterhr
Обратна връзка:

Мнение от peterhr » 10 Юли 2026 09:06

Честито! На много хубави места да се разхождате :) Сподели впечатления от колата, когато решиш.

Аватар
Filbor
Автомобил: Skoda Elroq85, Renault ZoeR135
Благодарил/а: 24 пъти
Получена  благодарност: 62 пъти

Мнение от Filbor » 10 Юли 2026 13:12

• Като тръгнах за първи път и натиснах еднократно педала на газта да тръгне и като го пуснеш и хоп не върви, а спира. На тест драйва не беше така tooth.gif и се сетих, че е заради шофирането с единия педал, който го има в новия модел. Трябва време да се свикне с това нещо - в началото спирах на по-голямо разстояние от предните коли на светофари. Като се паркира някъде и се пъпли с малка скорост напред е трудоемко в дългосрочен план да се натиска финно педала така, че хем да се движи бавно, хем да не спре колата. Обаче назад като се движа забелязах, че го няма. Чак вчера прочетох, че работи само в режим "B", когато има рекуперация. Така, че по време на пакриране използвам вече "D"
  • Първите неща, които се упражнявах е:
    • да изключвам "помощните системи": има бутон и те праща на екрана с тях и тогава "цък, цък, цък, цък, цък" и ги изключвам, като за Lane Assist ме пита дали съм сигурен - разбира се "Да"
    • Достъп до климатика: има бутон и те праша на екрана с настройките на климатика и оттам правиш, каквото правиш. Примерно: Ако искаш да циркулира въздух само в купето в Зоето става с един бутон, а в Елрок ти трябват две натискания: бутона с достъп до климатика и после на екрана да го избереш - още не съм му свикнал
    • Бутон за Достъп до режимите на шофиране: карам си в Еко
  • Взех колата на 77%. До нас бях на 75% и си казах, след час и половина, два ще се зареди до към 100% и ще тръгна към Бургас. Като се върнах и гледам стигнало до 80% само. А можех да видя колко е през приложнието MySkoda, но тогава това го бях забравил. Казах си сигурно така е настроено, но нещо не можах да го открия къде е, че исках да тръгна от София към Бургас възможно най-скоро заради това така тръгнах на 80%
  • На магистралата в движение научих как се борави с Круиз контрола. На Шкодата е лостче на 10-на cm под лостчето за мигачи и светлини и докато свиквам някой път блясках дълги или пусках мигач без причина tooth.gif
  • Добре, че имаше задръстване на магистралата и тогава научих най-много тършувайки по менютата tooth.gif Тогава видях и настройката за зареждане на до 80%. Бях тръгнал като Гост и тогава избрах моя потребител Filbor. И айде пак настройките отначало и на навигацията също tooth.gif . Като избереш дестинацията и понеже е на магистрала автоматично ти слага по-малък пробег и даже само избра да ме закара на 243-ия км, за да заредя :thumbsup:
  • На Рено управлението на радиото е с лостче отдясно, а на Шкода е на волана отляво. Свикнах уж, но някой път посягам с ръка да променя звука в пространство в дясно, където в Шкодата няма нищо tooth.gif
  • По време на магистралата имаше и дъжд. За чистаките на Рено е еднократно нагоре и степени на силата надолу, а в Шкодата е обратното еднократно надолу и нагоре за различните степени. tooth.gif Боже, боже - все едно си пилот на самолет и от един вид самолет отиваш на друг и трябва специално обучение.
  • На Зоето има показание на всяка гума колко атмосфери е. На този Елрок не видях такова нещо.
  • Засичане на обекти в Сляпа зона е много по-добро на Елрок отколкото на Зоето. В Зоето има светодиод от външната страна и като има обект точно в сляпата зона само тогава свети. А ако нещо бързо минава покрай теб само примигне. На Елрок засича обектите от по-далеко и свети по-отрано. Светлината е по-обемиста и е от вътрешната страна в рамката на страничното огледало. Така по-лесно се вижда с полезрението без да си местиш главата.
  • На Зоето има опция да си избереш кога да ти зарежда в ден и час. В Елрок на пръв поглед не видях такова нещо. Но после разбрах, че има нещо по-добро. За да се появи такава опция първо трябва да добавиш "Точка на зареждане" и така може да добавиш различни дестинации, в които да имаш различен режим на зареждане.
  • Като се качих от старата Корола на Зоето все едно сънувах. Е, сега от Зоето на Елрок пак сънувам - без напрягане с такава лекота се движи
08.2014 - 11.2021 11.2021 - <Днес>

Публикувай отговор