Регулиране на хлабина на клапани посредством шлайфане на повдигачи...

mirott
Благодарил/а: 55 пъти
Получена  благодарност: 53 пъти

Мнение от mirott » 26 Май 2026 21:43

mapamop написа: 26 Май 2026 08:58 този конкретен случай, (не)правилно ли е настроена
Не, просто има технически проблем. Както и при неправилно настроена/монтирана допълнителна горивна система.
mapamop написа: 26 Май 2026 20:11 влизаме в сферата на догадките и безплодните обвинения
Както многократно правиш с газта, факт :thumbsup:

mirott

Мнение от mirott » 26 Май 2026 21:46

mapamop написа: 26 Май 2026 20:11 На този частично неизправен мотор, със монтирана газова уредба същото ли ще видиш
Че забравих...на неизправен бензинов мотор никой уважаващ себе си майстор няма да сложи газ, питай Бранко. И да, на неизправен бензинов двигател можеш да видиш по-страшни неща даже и от такъв на газ, повярвай :thumbsup:

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 470 пъти
Получена  благодарност: 485 пъти

Мнение от slowtraveler » 26 Май 2026 22:29

► Виж съдържание
Допускът на клапаните е малък, но е в границите на разумното за измерване...
Който е настройвал хлабина на клапани с болт и контрагайка знае какво имам предвид - дори и 'усета' на плъзгането на луфтомера има значение...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 188 пъти
Получена  благодарност: 773 пъти

Мнение от mapamop » 26 Май 2026 23:42

mirott написа: 26 Май 2026 21:46 Че забравих...на неизправен бензинов мотор никой уважаващ себе си майстор няма да сложи газ, питай Бранко
Не го познавам, за добро или лошо. Май и не държа особено. Не че имам нещо против самият Бранко, но както предусещам ако се занимава с монтаж на газ, ми е далеч от интересите. Да смятам ли че този двигател, щом има газ някога е работил прилично до изрядно, а сега вече не? Моят защо не е загубил компресия драстично за 400 000 пробег на бензин - не е да не се е упражнявала цяла плеяда куци майстори отгоре му, заедно с най-куция който живее понякога в гаража ми и живее вкъщи?!
mirott написа: 26 Май 2026 21:46 И да, на неизправен бензинов двигател можеш да видиш по-страшни неща даже и от такъв на газ, повярвай
Знам - течаща/"пикаеща"/"със нощно напикаване" дюза причинява едни много симпатични вдлъбнати точки в челото на буталото, и по стената на цилиндъра (примерно). Но от всичките дюзи които ми минаха през ръцете, тези с нацепените корпуси и със "нощно напикаване" в изключено състояние бяха тези с намесена газова уредба. Неправилното горене на бензин в Королата беше направило черен нагар по клапаните, но той падна след час в ултразвуковата вана. Раздути шийки на опашката на клапана към полата му нямаше на бензиновата глава. За разлика от твърдия сиво-кафяв кокс от изгорелия нагар, който не го махнах без да го стържа със гъба и финна шлайфпаста. За да видя че ръба на периферията на клапана е на "точки" и да ги изхвърля в кофата. В бензиновата глава маслообирачите ги извадих относително меки и цели, на обгазената глава извадих гилзите и пружинките, с минимално количество гума по вътрешната страна на гилзата. Другото нямам представа къде е отишло - вероятно на "хобота" на маслената помпа или в картера който не ми беше в ръцете.
mirott написа: 26 Май 2026 21:43 Не, просто има технически проблем. Както и при неправилно настроена/монтирана допълнителна горивна система.
Значи хем не е проблема в газта, хем пък е проблем монтажа на газта. Дотук добре, но кое ми гарантира правилен първоначален монтаж на газта, така че да не ми се срине двигателя и да съм следващият със тема за сплесканите легла на клапаните, раздърпаните и изметнати клапани, пикаещите дюзи, и прогорените гумички-маслообирачи на клапаните за 140 000 - 150 000 километра? Обикновено темите с оплакванията са някъде около тоя пробег след монтаж на газ.

"Ама тя колата е била на пробег преди газта" (както обикновено се излиза от ситуацията и разговора) - ами тя и моята е на доста пробег, ама не е сплескала леглата на клапаните, а си е вдигнала хлабината им от триене.

Пак да повтора на неразбралите - излиза ми сметката по джоба да карам на бензин, защото ако не бях блъснал Астмата щях да наливам пак същите литри нафта. За там няма лесни и смислени ценово шансове за газ. Ценово преди да се разбутат цените на горивата, дали ще карам дизелова Астра или бензинов Авенсис - цената е много подобна, и не видях смисъл в моята си реалност да слагам газ. Пак да повторя - не гадая дали газта или газовата уредба са/не са проблем и кога стават проблем. Факт е че форума тук е пълен с теми за прогорени катализатори, проблеми с обороите и всякакви аномалии причинени от монтажа или монтажника на газта. Газта без газова уреда и монтажник на газ не може да живее в коша на мотора. Дали самата газ омазва пейзажа, монтажника токова си е можел и е заложил бомбата да цъка, или е неглижирана подръжката на газовата уредба - за мен всичко това си е "газ", защото тези предпоставки при липса на монтирана газова уредба ги няма.
Не съм против газта но с моите 11 000- 17 000 на година не си струва панаира да слугувам на още една горивна система, и да ѝ търся причините ако/защо не работи изрядно. И имам багажник и резервна гума, която не пречи в багажника да нося джибри в него, които всъщност не нося, но мога да си позволя и да нося. Или просто да си купя нещо едро днес, и да сваля облегалките на седалките, без да се чудя "тая бутилка как да я заобиколя" или "тая резервната гума къде да я тикна да не надере и да не пречи". Въпрос на приоритети и ценности - виждам за себе (пак да повторя - за себе си) повече неудобства в газоватса уредба, отколкото ползи. Отделно че е донякъде забавно като хвръля някоя "стреличка" по "газта" - дежурните "газаджии" отговарят като редници, и в рамките на половин час са набрали като служебно "Балкан"-че по баир. tooth.gif

Предлагам да спрем с буламача и калта. Поне за днес. Вече съм поизморен и не ми доставя удоволствие да тровя ефира с провокации. А и мехаННика, даде съвсем точен и конкретен отговор, за което наистина му благодаря, при това честно и чистосърдечно.

Аз бих му свалил първата ламбда сонда, маркуча между дросела и въздушния филтър, щеката за маслото и бих го надул на 7-9 бара с компресора, през свещите тоя мотор на колегата, за да чуя или усетя откъде бяга компресията. Комплекта за надуване с двата манометъра е май някъде към 30-40 лева/~20-25€. Но примерно в бюджетния вариант с правилно работещ регулатор и манометър на компресора, може да се докара и с маркуч от пистолет за помпене на гуми. След това на база откъде "диша въздуха", вече бих погледнал с ендоскоп в цилиндрите (ако има), бих мерил хлабини на клапани и да си мисля дали ще се обезглавява мотора или не. Стеблата на клапаните при свалени колектори се виждат и самите клапани се виждат на какво приличат, но свалянето за изходящия колектор на 1ZZ-FE във Корола-Версо ZNR11 и Авенсис Т25 си е гадно упражнение, и ще изисква нови гарнитури и крепежи, че там всичко е заварено от ръждата и температурата. Но пък се намалява шанса за безсмислено вадене на главата, което е още по-болезнена процедура - и физически и финансово.
Истината е че няма леко и безобразно евтино решение на зададеният въпрос - дори ревизията на клапаните е тегава процедура, с отделянето и зацепването на веригата и вдигането на валовете.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

mirott

Мнение от mirott » 27 Май 2026 06:41

mirott написа: 26 Май 2026 21:43 Май и не държа особено
Твой пропуск, не знаеш какъв технически човек имаш в града. Него го посещават от всички краища на БГ със записване с месеци напред, не само за газови,
ма щом си можеш сам, за кво ти е.
mapamop написа: 26 Май 2026 23:42 Да смятам ли че този двигател
Може да смяташ каквото намериш за удобно за джоба ти, гледам по-долу развиваш теории-твои са си парите, имаш угаждаш си :thumbsup:
mapamop написа: 26 Май 2026 23:42 Моят защо не е загубил компресия
Защото не е каран с некадърно монтирана или настроена газ, учудвам се колко упорито се опитваш да не разбираш...
mapamop написа: 26 Май 2026 23:42 Значи хем не е проблема в газта, хем пък е проблем монтажа на газта
Значи - газта не е проблем, когато е направена както трябва. По-натам пак питай същото...
mapamop написа: 26 Май 2026 23:42 но кое ми гарантира правилен първоначален монтаж
Бранко, или такива като него, който/които не познаваш щото не те интересува.
mapamop написа: 26 Май 2026 23:42 моите 11 000- 17 000 на година не си струва панаира да слугувам
Както ти написа самия сметките са важни. Но не са ти верни. Точно с тоя км за 2 години че и по-малко си изплатил газта. Слугуването пък няма да го коментирам, каишки е изказването ти Ама пък са си твои и никой не може да ти каже как да си харчиш парите
mapamop написа: 26 Май 2026 23:42 Пак да повтора на неразбралите
Не си мисли, че някой го интересува личното ти положение. :thumbsup:

mirott

Мнение от mirott » 27 Май 2026 06:51

mapamop написа: 26 Май 2026 23:42 ревизията на клапаните е тегава процедура,
Чек че пак забравих - не е тегава, сваля се капака на клапаните и се мери, нали? Регулирането е трудно, не ревизията ..

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 27 Май 2026 08:09

mirott написа: 27 Май 2026 06:51Регулирането
Не е шия, ами е врат. Важното е да издребняваме рано сутрин, за да ни се вдигне самочувствието и самооценката.
mirott написа: 27 Май 2026 06:51мери
Понеже сме книжовници - измерваме, измерване.

Колко да не е тегаво и то - като с нарастването на възрастта и пробега на автомобила, се повишава вероятността да се наложи смяна на гарнитурата на капака на клапаните поне. Маркучите за вентилацията на маслените изпарения от картера и под капака на клапаните да са втвърдени и да се сцепят непоправимо (даже и тиксото, или някаква лента да не ги държи) - при сцепен маркуч за картерната вентилация смяната при мен преди 4-5 години беше "само ОЕМ, на две-три седмици доставка". Маркуча е 6-8мм вътрешен диаметър от едната страна и 10-12 от другата, като е дълъг към 30-40 сантиметра ("две педи почти"). Другия от капака на клапаните, да приемем че е малко по-дебел, и няма да се повреди, или ако се повреди поне е с еднакви диаметри в двата края и ще се закрепи "някак си" положението със парче от селскостопанският магазин. Има да се сваля и дясно колело, дясната кора под двигателя или да се свали, или да се освободи и обърне на някъде, за да се превърти двигателя до горна мъртва точка на цилиндър и положение за измерване на хлабините на клапаните, първо на цилиндър 1 и после на съседните.
Като го четеш дотук още не са измерени хлабините на клапаните - отишли са си примерно 1-2 часа за разглобявне, и още не знаеш резултат за хлабините.
После излизат хлабините в нормите, и сглобяваш обратно всичко, като евентуално няма нищо повредно и за смяна.
Едни пикливи крепежи на подкалник, повредени и несменени на десен калник му позволиха още докато прибирах новозакупеният автомобил от Варна да откъсне подкалника и да го скъса гумата в движение. На следващата седмица ср напълни долният халогенен фар за мъгла с вода... Щипките и корите уж не са важни.
Не е тегаво нали? За мен е поне досадно, защото за това време съм разглобил и изпразнил от кутията един компютър, и съм го сглобил с новите части, и вече гледам как инсталацията на операционна система тъкмо приключва.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 569 пъти
Получена  благодарност: 121 пъти

Мнение от gena_bs » 27 Май 2026 08:54

Има доста магазини и фирми, предлагащи масло-бензиноустойчиви маркучи.
От различни материли и форма. За диаметри на накрайниците не съм се интересувал конкретно.

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 27 Май 2026 09:36

gena_bs, повярвай ми - преди години не намерих. Никак не ми се даваха 52 лева за този маркуч но без него не е никак приемлива ситуацията. Размерът и формата са такива че няма как да се изреже до здраво и да се монтира, разни термошлаухи, лепящи ленти не стоят че се пука откъм PCV клапана обикновено и там сгънатото парче е малко.
Другия "маслен" по-може да се смени с "обикновен от магазина"
--
Тц...тц...тц...

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 27 Май 2026 18:23

mapamop написа: 27 Май 2026 09:36 Регулирането е трудно, не ревизията ..
За неразбралите, които се заяждат. Особено внимание на точка 2.

Тълковен речник:

ревизия

Речник на българския език
ревѝзия — съществително име, женски род (тип 47) редактиране
Значение
мн. ревизии, ж.
1. Проверка, преглед на работата на учреждение или на отделно лице с цел да се установи законосъобразността, правилността на действията им. Финансова ревизия. Ревизия на учител.
2. Проверка, за да се отстранят неизправности, да се внесат съществени изменения.прил. ревизионен, ревизионна, ревизионно, мн. ревизионни.

Линк:
https://rechnik.chitanka.info/w/%D1%80% ... 0%B8%D1%8F
Ревизията включва ИЗмерване (шублерът и хлабомерът са измервателни уреди или инструменти, а мерителни), като при открити нередности се предприемат мерки за отстраняването им - регулират се хлабините на клапаните, посредством изчисления, и замяната на неподходящите или износени компоненти ("лифтъри"/"повдигачи"/"чашки"/"пулове"/"парички", дори и самите клапани ако не позволяват постигане на хлабините в допустимите граници) със еквивалентни по отношение на форма,качество на изработката и със подходящи размери.
Ревизията не винаги води до отрицателен резултат, за да се предприемат действия. Т.е. може да остане и само измерването, но зависи от резултите на измерването.

За да не избръмчиш излишно : Ревизията на главата включва шлайфане или припасване на клапаните, смяна на маслообирачи, шлайфане на челните повърхности при нужда, от корекция на повърхността подмяна на клапани при нужда, фрезоване на леглата на клапаните при нужда, и каквото още се наложи да се мери и коригира (или ревизира). Ревзията включва и проверка на материалът ѝ за пукнатини, износени или деформирани водачи, деформирана геометрия на главата (усукване примерно, но не само).
Ако погледнеш секцията "Engine head overhaul" в сервизното ръководство, и чукнеш преводача на "Гуглето" , излиза след директния превод "основен ремонт" синоним "ревизия"
Линк:
https://translate.google.com/?sl=en&tl= ... =translate
И понеже се заяждаме за буквите - директният превод на adjustment в сервизното ръководство е "корекция"/"коригиране". "Регулиране" е синоним и по твоите странни езикови стандарти е неприемлив.

Ръйшли? Или пак ще въртим гуми и ще вдигаме прах и слюнка из форумите....
--
Тц...тц...тц...

Аватар
ivan_pop
Автомобил: OVB X18XE1
Получена  благодарност: 17 пъти

Мнение от ivan_pop » 27 Май 2026 20:03

mirott написа: 26 Май 2026 21:46
mapamop написа: 26 Май 2026 20:11 На този частично неизправен мотор, със монтирана газова уредба същото ли ще видиш
Че забравих...на неизправен бензинов мотор никой уважаващ себе си майстор няма да сложи газ, питай Бранко.
Напиши "Markony", че всички да те разберат.Той е Хонда-джия, ама принципа е един и същ.

Публикувай отговор