Регулиране на хлабина на клапани посредством шлайфане на повдигачи...

mirott
Благодарил/а: 55 пъти
Получена  благодарност: 53 пъти

Мнение от mirott » 26 Май 2026 21:43

mapamop написа: 26 Май 2026 08:58 този конкретен случай, (не)правилно ли е настроена
Не, просто има технически проблем. Както и при неправилно настроена/монтирана допълнителна горивна система.
mapamop написа: 26 Май 2026 20:11 влизаме в сферата на догадките и безплодните обвинения
Както многократно правиш с газта, факт :thumbsup:

mirott
Благодарил/а: 55 пъти
Получена  благодарност: 53 пъти

Мнение от mirott » 26 Май 2026 21:46

mapamop написа: 26 Май 2026 20:11 На този частично неизправен мотор, със монтирана газова уредба същото ли ще видиш
Че забравих...на неизправен бензинов мотор никой уважаващ себе си майстор няма да сложи газ, питай Бранко. И да, на неизправен бензинов двигател можеш да видиш по-страшни неща даже и от такъв на газ, повярвай :thumbsup:

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 469 пъти
Получена  благодарност: 485 пъти

Мнение от slowtraveler » 26 Май 2026 22:29

► Виж съдържание
Допускът на клапаните е малък, но е в границите на разумното за измерване...
Който е настройвал хлабина на клапани с болт и контрагайка знае какво имам предвид - дори и 'усета' на плъзгането на луфтомера има значение...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 188 пъти
Получена  благодарност: 772 пъти

Мнение от mapamop » 26 Май 2026 23:42

mirott написа: 26 Май 2026 21:46 Че забравих...на неизправен бензинов мотор никой уважаващ себе си майстор няма да сложи газ, питай Бранко
Не го познавам, за добро или лошо. Май и не държа особено. Не че имам нещо против самият Бранко, но както предусещам ако се занимава с монтаж на газ, ми е далеч от интересите. Да смятам ли че този двигател, щом има газ някога е работил прилично до изрядно, а сега вече не? Моят защо не е загубил компресия драстично за 400 000 пробег на бензин - не е да не се е упражнявала цяла плеяда куци майстори отгоре му, заедно с най-куция който живее понякога в гаража ми и живее вкъщи?!
mirott написа: 26 Май 2026 21:46 И да, на неизправен бензинов двигател можеш да видиш по-страшни неща даже и от такъв на газ, повярвай
Знам - течаща/"пикаеща"/"със нощно напикаване" дюза причинява едни много симпатични вдлъбнати точки в челото на буталото, и по стената на цилиндъра (примерно). Но от всичките дюзи които ми минаха през ръцете, тези с нацепените корпуси и със "нощно напикаване" в изключено състояние бяха тези с намесена газова уредба. Неправилното горене на бензин в Королата беше направило черен нагар по клапаните, но той падна след час в ултразвуковата вана. Раздути шийки на опашката на клапана към полата му нямаше на бензиновата глава. За разлика от твърдия сиво-кафяв кокс от изгорелия нагар, който не го махнах без да го стържа със гъба и финна шлайфпаста. За да видя че ръба на периферията на клапана е на "точки" и да ги изхвърля в кофата. В бензиновата глава маслообирачите ги извадих относително меки и цели, на обгазената глава извадих гилзите и пружинките, с минимално количество гума по вътрешната страна на гилзата. Другото нямам представа къде е отишло - вероятно на "хобота" на маслената помпа или в картера който не ми беше в ръцете.
mirott написа: 26 Май 2026 21:43 Не, просто има технически проблем. Както и при неправилно настроена/монтирана допълнителна горивна система.
Значи хем не е проблема в газта, хем пък е проблем монтажа на газта. Дотук добре, но кое ми гарантира правилен първоначален монтаж на газта, така че да не ми се срине двигателя и да съм следващият със тема за сплесканите легла на клапаните, раздърпаните и изметнати клапани, пикаещите дюзи, и прогорените гумички-маслообирачи на клапаните за 140 000 - 150 000 километра? Обикновено темите с оплакванията са някъде около тоя пробег след монтаж на газ.

"Ама тя колата е била на пробег преди газта" (както обикновено се излиза от ситуацията и разговора) - ами тя и моята е на доста пробег, ама не е сплескала леглата на клапаните, а си е вдигнала хлабината им от триене.

Пак да повтора на неразбралите - излиза ми сметката по джоба да карам на бензин, защото ако не бях блъснал Астмата щях да наливам пак същите литри нафта. За там няма лесни и смислени ценово шансове за газ. Ценово преди да се разбутат цените на горивата, дали ще карам дизелова Астра или бензинов Авенсис - цената е много подобна, и не видях смисъл в моята си реалност да слагам газ. Пак да повторя - не гадая дали газта или газовата уредба са/не са проблем и кога стават проблем. Факт е че форума тук е пълен с теми за прогорени катализатори, проблеми с обороите и всякакви аномалии причинени от монтажа или монтажника на газта. Газта без газова уреда и монтажник на газ не може да живее в коша на мотора. Дали самата газ омазва пейзажа, монтажника токова си е можел и е заложил бомбата да цъка, или е неглижирана подръжката на газовата уредба - за мен всичко това си е "газ", защото тези предпоставки при липса на монтирана газова уредба ги няма.
Не съм против газта но с моите 11 000- 17 000 на година не си струва панаира да слугувам на още една горивна система, и да ѝ търся причините ако/защо не работи изрядно. И имам багажник и резервна гума, която не пречи в багажника да нося джибри в него, които всъщност не нося, но мога да си позволя и да нося. Или просто да си купя нещо едро днес, и да сваля облегалките на седалките, без да се чудя "тая бутилка как да я заобиколя" или "тая резервната гума къде да я тикна да не надере и да не пречи". Въпрос на приоритети и ценности - виждам за себе (пак да повторя - за себе си) повече неудобства в газоватса уредба, отколкото ползи. Отделно че е донякъде забавно като хвръля някоя "стреличка" по "газта" - дежурните "газаджии" отговарят като редници, и в рамките на половин час са набрали като служебно "Балкан"-че по баир. tooth.gif

Предлагам да спрем с буламача и калта. Поне за днес. Вече съм поизморен и не ми доставя удоволствие да тровя ефира с провокации. А и мехаННика, даде съвсем точен и конкретен отговор, за което наистина му благодаря, при това честно и чистосърдечно.

Аз бих му свалил първата ламбда сонда, маркуча между дросела и въздушния филтър, щеката за маслото и бих го надул на 7-9 бара с компресора, през свещите тоя мотор на колегата, за да чуя или усетя откъде бяга компресията. Комплекта за надуване с двата манометъра е май някъде към 30-40 лева/~20-25€. Но примерно в бюджетния вариант с правилно работещ регулатор и манометър на компресора, може да се докара и с маркуч от пистолет за помпене на гуми. След това на база откъде "диша въздуха", вече бих погледнал с ендоскоп в цилиндрите (ако има), бих мерил хлабини на клапани и да си мисля дали ще се обезглавява мотора или не. Стеблата на клапаните при свалени колектори се виждат и самите клапани се виждат на какво приличат, но свалянето за изходящия колектор на 1ZZ-FE във Корола-Версо ZNR11 и Авенсис Т25 си е гадно упражнение, и ще изисква нови гарнитури и крепежи, че там всичко е заварено от ръждата и температурата. Но пък се намалява шанса за безсмислено вадене на главата, което е още по-болезнена процедура - и физически и финансово.
Истината е че няма леко и безобразно евтино решение на зададеният въпрос - дори ревизията на клапаните е тегава процедура, с отделянето и зацепването на веригата и вдигането на валовете.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Публикувай отговор