Toyota CH-R+

Аватар
Filbor
Автомобил: Renault Zoe Intens 2021, R135
Благодарил/а: 16 пъти
Получена  благодарност: 52 пъти

Toyota CH-R+

Мнение от Filbor » 13 Ное 2025 13:40

От този месец в Нидерландия:
Прикачени файлове
Toyota CH-R+.png
Toyota CH-R+.png (241.45 KiB) Преглеждано 4691 пъти
08.2014 - 11.2021 11.2021 - <Днес>

Аватар
Monster
Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
Благодарил/а: 176 пъти
Получена  благодарност: 130 пъти

Toyota CH-R+

Мнение от Monster » 13 Ное 2025 15:06

Този модел има сериозен шанс да стане заместник на Зоето в моето семейство (разбирайте новата кола за жена ми след някоя друга година tongue.gif ). Особено ако AWD версията я пуснат с възможност за 22 kW AC бордово зарядно (бях чел, че щяло да има, но за момента в ev database виждам описано само 11 kW AC). Субективното ми мнение е, че е красива кола, параметрите са приемливи, а непрактично малкия скосен багажник в случая не би бил важен, като за "дамския" автомобил в семейството. Да видим - мечтите са безплатни, докато не тръгне човек да ги реализира... :whistle:

Аватар
centil
Получена  благодарност: 50 пъти

Toyota CH-R+

Мнение от centil » 13 Ное 2025 22:47

Само Toyota CH-R+ Executive AWD версията се предлага в Холандия с 22 kW AC бордово зарядно.
Toyota CH-R+ Dynamic Limited Edition 57,7kWh и CH-R+ First Edition 77kWh са с 11 kW.
И трите варианта са с 150 kW DC.

Повече инфо на стр.37 от https://datablob.toyota.nl/data/brochur ... ochure.pdf

Аватар
Filbor

Toyota CH-R+

Мнение от Filbor » 26 Мар 2026 19:07

Вече и в България:
https://www.toyota.bg/new-cars/toyota-c-hr-plus

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 972 пъти
Получена  благодарност: 351 пъти

Toyota CH-R+

Мнение от WoLF » 27 Мар 2026 00:08

Даже един ме изпревари днес и ми направи веднага впечатление rolleyes.gif
ИзображениеИзображениеИзображение

Аватар
peterhr
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 36 пъти
Обратна връзка:

Toyota CH-R+

Мнение от peterhr » 27 Мар 2026 14:30

Хубав модел, но според мен е много далеч от конкуренцията.

Тези км по WLTP ли са?
Много малко ми се виждат за 77kW батерия.
Толкова ли е важно 22kW зарядно, при условие, че винаги ще се зарежда на нощна тарифа?
Някой разглеждал ли е детайли за екстрите?
Как стои въпроса с мобилното приложение, какво може да се прави през него?
Отоплява ли се колата дистанционно, размразяване, подгряване, охлаждане?
Колко е автономен автопилота?
Вариант за автономно паркиране?
Corolla E17, 2016г, 1.6 CVT

Аватар
Filbor

Toyota CH-R+

Мнение от Filbor » 27 Мар 2026 15:30

Изображението горе е от този сайт:
https://ev-database.org/car/3394/Toyota-C-HRplus-77-kWh
Те показват реалния среден пробег (EVDB Real Range). Примерно за модела със 77 кВч е 430 км, докато по WLTP е 609 км.

Аватар
Monster
Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
Благодарил/а: 176 пъти
Получена  благодарност: 130 пъти

Toyota CH-R+

Мнение от Monster » 28 Мар 2026 07:02

peterhr написа: 27 Мар 2026 14:30 Много малко ми се виждат за 77kW батерия.
Толкова ли е важно 22kW зарядно, при условие, че винаги ще се зарежда на нощна тарифа?
Според линкът, който сподели Filbor, използваемията капацитет на батерията е 72 kWh и сметката за реален пробег ~430 км е направена със среден разход 16.7 kWh/100 km (на мен ми се струва нормална стойност за някакъв усреднен разход). Комбинирания пробег (градско + магистрала при хубаво време без климатик) го дават 495 км, което се равнява на разход около 14.5 kWh/100 km, а най-оптимистичният пробег от 630 км би се постигнал с разход от 10.9 kWh / 100 km. Всички тези стойности за разход ми звучат реалистични - не са нещо WoW, но са типични за повечето конкуренти на пазара.

Относно 22 kW AC зарядно - май аз съм основния застъпник на тази "екстра" тук и може би го разглеждам в контекста на моя частен случай. Напълно валиден е аргументът, че 11 kW, a дори и 7 kW в повечето случаи, са достатъчна скорост за нощно зареждане. И все пак ето и аргументите в моя частен случай:
- За двете години, в които купихме нашето Зое, съм го зареждал едва 2-3 пъти в гаража ми в София. През останалото преобладавящо време го зареждам на безплатна (за мен) 22 kW станция, която ми е достатъчно удобна и дори да нямам времето за пълно зареждане в повечето случаи са ми достатъчни едни 15 минути, за да дръпна количеството ток, нужно за продължаване към градските задачи. С 11 kW бордово зарядно това необходимо време за дозареждане се удвоява, а със 7 kW се утроява.
- Дори, когато сме извън София и трябва да зареждам на платена публична зарядна, AC станциите като цена могат да се намерят двойно по-евтино от DC бързо зареждащите. С 22 kW мога в рамките на час, час и половина, да дръпна достатъчно ток, за да си направя обратното връщане до София. Това време е напълно постижимо да се съчетае с други ангажименти или дори разходка/обяд в района на станцията. С 11 kW това време се удвоява, а със 7 kW направо трябва да останеш без колата с часове ако искаш да я заредиш на такава "бюджетна" публична станция.
- Дори за традиционните средно дълги извънградски пътувания (от около 400-500 км "до морето") с кола като CHR+ може да се стигне почти в рамките на пробега й (с добро плануване, така че да тръгнеш с напълно заредена кола) и в такива случаи едно 15-20-30 минутно спиране дори на 22 kW AC станция би било достатъчно да се дозареди нужното количество за достигане на дестинацията. Аз лично, знаейки че бързите скорости DC зареждане спомагат деградацията на батерията, бих ползвал DC зареждане само ако много бързам или ако трябва да измина наистина дълго разстояние в рамките на деня (да речем 800-1000 км). Сигурно има хора, които пътуват такива разстояния често, но за мен са огромна рядкост и напрактика мога да живея спокойно с кола със средно голяма батерия (в случая 72 kWh) и 22 kW AC дозареждания, без да ми се налага почти да използвам DC "екстрата" за времето, в което притежавам колата. Ако пък колата е с наистина голяма батерия (да речем 100 kWh) и прави нормален разход, има вероятност и никога да не ми се налага да изполвам бързото DC зареждане (освен ако не реша да я разходя на по-дълъг преход към някоя държава в западна Европа да речем).

Относно екстрите на тойотата - не съм ги разглеждал подробно CHR+, но още от преди 4 години Тойота предлагаха дистанционното отопление/охлаждане през приложението, като вече мисля че са и поизчистили бъговете, които имаха в началото. Автономното шофиране не е като Тесла, но можеш да оставиш да си кара в добре очертаните ленти на магистралата, да спазва дистанция и да си сменя лента при натиснат мигач. За автономно паркиране мисля, че също отдавна я има тази екстра, макар че на мен ми се струва леко излишна ако колата разполага с 360 градусови камери, които правят паркирането като детска игра. :D

И на мен би ми било интересно ако някой съфорумник се сдобие със CHR+ да сподели впечатления от първо лице. Обмислям я като вариант за заместник на Зоето, макар че ми идва леко по-дълга като за предимно градска кола (все ми се искаше да е нещо максимум 4.20 метра, но в крайна сметка в някакъв момент ще трябва да претеглям различните плюсове и минуси спрямо наличните модели на пазара).

Публикувай отговор